26/10/11

Το διαδίκτυο καταναλώνει το 2% της παγκόσμιας ενέργειας

Πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το διαδίκτυο; Προφανώς είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί.
Πρέπει να αθροιστεί η ενέργεια που καταναλώνουν οι υπολογιστές – φορητοί και σταθεροί – τα έξυπνα τηλέφωνα, οι σέρβερ, τα ρούτερ και ο υπόλοιπος εξοπλισμός δικτύωσης. Επίσης πρέπει να συμπεριληφθεί και η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων αυτών των μηχανημάτων.
Όμως κανείς δεν ξέρει πόσες συσκευές υπάρχουν και είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, ούτε για πόσο χρόνο έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι να αντικατασταθούν από άλλες.

Οι Justin Ma και Barath Raghavan, από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια προσπάθησαν να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
Οι Raghavan και Ma έκαναν μια πρόχειρη απογραφή των συσκευών που συνδέονται στο διαδικτύο, εκτιμώντας ότι στον πλανήτη υπάρχουν 750 εκατομμύρια φορητοί υπολογιστές, ένα δισεκατομμύριο έξυπνα τηλέφωνα και 100 εκατομμύρια servers.
Θεώρησαν ότι το κόστος παραγωγής (σε ενέργεια) αυτών των συσκευών είναι 4.5 GJ για έναν φορητό υπολογιστή και 1 GJ για ένα έξυπνο τηλέφωνο, και ότι ο «χρόνος ζωής» τους μέχρι να αντικατασταθούν είναι 3 χρόνια για τον φορητό και 2 χρόνια για το smartphone. Παρόμοιες εκτιμήσεις έγιναν για οτιδήποτε συμμετέχει στην διαδικασία του διαδικτύου (βλέπε τον αντίστοιχο πίνακα).
Για μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω στον πίνακα
Η τελική τους εκτίμηση είναι ότι το διαδίκτυο καταναλώνει μεταξύ 170 με 207 GW.
1 GW (γιγαβατ) είναι 1 δισεκατομμύριο W (βατ), οπότε  το διαδίκτυο καταναλώνει περίπου την ίδια ενέργεια που καταναλώνουν μερικά δισεκατομμύρια λαμπτήρων, 100 βατ ο καθένας.
Φαίνεται ότι το νούμερο στο οποίο κατέληξαν οι Raghavan και Ma να είναι τεράστιο. Συγκρινόμενο όμως με την συνολική παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας των 16 terawatts, είναι πολύ μικρό – αποτελεί το 2% του συνόλου της ενέργειας που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα.
H έρευνα θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο «Workshop on Hot Topics in Networks» στο Κέμπριτζ στη Μασαχουσέτη.
www.icsi.berkeley.edu - newscientist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου