5/11/11

Ο αστεροειδής Απόφις απειλεί τη Γη

Διαβάστε επίσης: Πλησιάζει ο αστεροειδής 2005 YU55
Ο αστεροειδής που αποτελείται από πέτρα και πάγο θα μπορούσε να μας γυρίσει στη Λίθινη Εποχή
Οταν ο Πολ Χόδας και ο Στιβ Τσέλσι έφθασαν στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, στις 6 Οκτωβρίου 2008, περίμεναν η μέρα να κυλήσει στους συνηθισμένους της ρυθμούς. Καθώς εργάζονταν στο πρόγραμμα Παρατήρησης Κοντινών στη Γη Αντικειμένων, θα κοιτούσαν τις οθόνες τους με σκοπό να ανιχνεύσουν κάποιες λευκές κουκκίδες που θα μπορούσαν να είναι μετεωρίτες, κομήτες ή αστεροειδείς.
Στην καλύτερη περίπτωση, τα σώματα αυτά θα βρίσκονταν είτε πολύ μακριά για να αποτελέσουν κίνδυνο για τη Γη είτε θα ήταν πολύ μικρά και θα καίγονταν στην ατμόσφαιρα χωρίς να προκαλέσουν κάποια ζημιά.
Ωστόσο εκείνη τη μέρα ο Πολ Χόδας πρόσεξε έναν αστεροειδή μήκους περίπου πέντε μέτρων, που βρισκόταν πίσω από τη Σελήνη και ακολουθούσε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Απέμεναν 19 ώρες προτού χτυπήσει......

Οι δύο επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο αστεροειδής θα έπεφτε την επομένη το πρωί σε ερημική περιοχή του Σουδάν. Ηταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος μπόρεσε να προβλέψει την άμεση πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στη Γη.
Οπως ανέφερε αργότερα ο Πολ Χόδας στην εφημερίδα «Sunday Telegraph», ενημερώθηκαν τα κεντρικά της NASA, το υπουργείο Εξωτερικών και, «στον βαθμό που γνωρίζω, ο Λευκός Οίκος».


http://youtu.be/3qAr_ZCAHBA

Ο επιστήμονας είπε ότι «γνωρίζαμε πως ήταν μικρός ο αστεροειδής και πώς θα εξαερωνόταν στην ατμόσφαιρα. Μικρά θραύσματα θα έπεφταν στο έδαφος σαν πυροτέχνημα».
Την επόμενη μέρα, στις 7 το πρωί, ο κυβερνήτης αεροσκάφους της KLM που πετούσε 860 μίλια νοτιοδυτικά από την περιοχή όπου θα έπεφτε ο αστεροειδής 2008 TC3 είδε μία λάμψη στον ουρανό. Τα υπολείμματά του έπεσαν στην άμμο και η καταστροφή αποφεύχθηκε. Αυτή τη φορά. Ομως στην περιοχή απ' όπου προήλθε αυτός ο αστεροειδής, υπάρχουν πολλοί ακόμη. Και, δυστυχώς, είναι αρκετά μεγαλύτεροι. Ο πιο επίφοβος απ' όλους - που αποκλήθηκε ως ο αστεροειδής της Ημέρας της Κρίσης - είναι ο Αποφις.
Με τρομακτικό παρουσιαστικό, έχει μήκος 250 μέτρα και αποτελείται από πέτρα, πάγο και σκόνη. Διάστικτος από κρατήρες, εικάζεται ότι μπορεί να πέσει στη Γη τα επόμενα 25 χρόνια με ταχύτητα 37.000 χλμ. την ώρα. Η ιστορία έχει δείξει ότι μεγάλα ουράνια σώματα έχουν χτυπήσει τη Γη στο παρελθόν. Ενας κρατήρας στην Αριζόνα μαρτυρά ότι πριν από 50.000 χρόνια ένας μεγάλος αστεροειδής έπεσε στη Γη.
Ελευθεριάδου Εύη, Κρίκης Στέφανος - tanea.gr
telegraph.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου