12/11/11

Υλικό πιο μαύρο από το... μαύρο

Η ΝΑSA κατασκεύασε υλικό με σχεδόν μηδενική ανάκλαση φωτός που αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας. 
Αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα με πάχος 10.000 φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα
Το νέο υλικό νανοσωλήνων άνθρακα της NASA, το οποίο απορροφά το 99% του φωτός (υπέρυθρο, ορατό, υπεριώδες και πέραν του υπεριώδους). Για να αποκαλυφθεί η εσωτερική δομή του υλικού έχει αφαιρεθεί η επίστρωση στο μέσον.
Αν πιστεύατε ότι τίποτα δεν είναι πιο... μαύρο από το μαύρο, τότε καιρός να αναθεωρήσετε, αφού οι επιστήμονες της NASA ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το απόλυτο μαύρο. Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο νέο υλικό υψηλής τεχνολογίας, το οποίο έχει σχεδόν μηδενική ανάκλαση φωτός και αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν μεθόδους νανοτεχνολογίας, μια κατάμαυρη επίστρωση από νανοσωλήνες, η οποία είναι σε θέση να απορροφά το 99,5% του φωτός στα ορατά μήκη κύματος και στο υπεριώδες φάσμα και το 98% σε πολύ μεγαλύτερα μήκη κύματος και στο άπω υπέρυθρο φάσμα. "Αλλοι ερευνητές έχουν αναφέρει σχεδόν τέλεια επίπεδα απορρόφησης, κυρίως στο υπεριώδες και το ορατό, ωστόσο το δικό μας υλικό είναι σχεδόν τέλειο σε πολλαπλές ζώνες μήκους κύματος, από το υπεριώδες μέχρι το άπω υπέρυθρο" , δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA, Τζον Χαγκόπιαν, υπερηφανευόμενος ότι "κανείς άλλος δεν έχει πετύχει αυτό το ορόσημο έως σήμερα".

Εικόνα από μικροσκόπιο ηλεκρονίων που δείχνει τους "κούφιους" νανοσωλήνες άνθρακα. Το υλικό αυτό φαίνεται εντελώς μαύρο στο ανθρώπινι μάτι διότι το φως παγιδεύεται στους κοίλους νανοσωλήνες και στα μεταξύ τους κενά.


Η επίστρωση αυτή αποτελείται από νανοσωλήνες από άνθρακα, οι οποίοι έχουν πάχος 10.000 φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και είναι τοποθετημένοι κατακόρυφα πάνω σε μια επιφάνεια από πυρίτιο, νιτρίδιο του πυριτίου, τιτάνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι, υλικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη διαστημική τεχνολογία. Οι νανοσωλήνες σχηματίζονται από μόνοι τους πάνω στις επιφάνειες αυτές μετά τη θέρμανσή τους στους 750 βαθμούς Κελσίου και την έκθεσή τους σε ένα αέριο που περιέχει άνθρακα.
Τηλεσκόπια
Σύμφωνα με τη NASA, το υλικό αυτό, το οποίο είναι πιο μαύρο από οτιδήποτε άλλο, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια σειρά διαστημικών εφαρμογών για την παρατήρηση σε ζώνες πολλαπλών μηκών κύματος, αφού δεν θα επιτρέπει την εσωτερική ανάκλαση φωτός σε τηλεσκόπια και άλλα ευαίσθητα όργανα που είναι προορισμένα να μετρήσουν με ακρίβεια το ίδιο το φως. "Είναι μακράν καλύτερο από τη μαύρη μπογιά", η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, σχολίασε ο επιστήμονας του Goddard, Εντ Ουόλακ.
www.ethnos.gr - nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου