25/11/11

Eκτοξεύεται αύριο το Curiosity με προορισμό τον Άρη


http://youtu.be/P4boyXQuUIw

Η «περιέργεια», το πιο πολύπλοκο και υπερσύγχρονο ρομποτικό διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ με σκοπό την εξερεύνηση άλλων πλανητών θα εκτοξευθεί αύριο Σάββατο με προορισμό τον Άρη.

Η αποστολή του είναι να ψάξει για οργανικές ενώσεις και άλλα χαρακτηριστικά που θα αποδεικνύουν το αν ο πλανήτης είναι, ή ήταν κάποτε ή θα μπορούσε να γίνει κατοικήσιμoς

Αν όλα πάνε καλά, το πυρηνοκίνητο σκάφος θα φτάσει στον Άρη τον προσεχή Αύγουστο, και θα εισέλθει στην ατμόσφαιρά του με ταχύτητα 3200 μίλια/ώρα για να προσεδαφιστεί στον κρατήρα Γκέιλ του οποίου η διάμετρος είναι 100 μίλια. Το κόστος της αποστολής φτάνει περίπου στα 2 δισεκατ. ευρώ.

Για δυο  (γήινα) χρόνια θα εξερευνά την επιφάνεια του Άρη με σκοπό τον εντοπισμό νερού και οργανικής ύλης.

Το Curiosity είναι εξάτροχο όχημα 900 κιλών και διαθέτει χημικό εργαστήριο, βιντεοκάμερες, μετεωρολογικό σταθμό, τρυπάνι, ακτίνες λέιζερ καθώς επίσης κι έναν ρομποτικό βραχίονα μήκους δύο μέτρων.

Η προσεδάφιση γίνεται  στον κρατήρα Γκέιλ, στους πρόποδες ενόςς βουνού ύψους 5.000 μέτρων, γιατί σ' αυτή την περιοχή  οι γεωλογικοί σχηματισμοί και τα ιζήματα δείχνουν την ύπαρξη νερού.
www.reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου