9/11/11

Κινδυνεύει με αποτυχία η ρωσική αποστολή Fobos-Grunt

Διαβάστε επίσης: Εκτοξεύεται το Fobos-Grunt με προορισμό τον δορυφόρο του Άρη Φόβο


(update 11/11/2011)
Θρίλερ σε χαμηλή τροχιά
«Πολύ μικρή» η πιθανότητα σωτηρίας για τη ρωσική αποστολή στον Φόβο

Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες να λειτουργήσει ο κινητήρας του ρωσικού σκάφους Fobos-Grunt, το οποίο εκτοξεύτηκε την Τετάρτη με αποστολή να φέρει στη Γη δείγματα από τον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη. Το σκάφος «κόλλησε» σε χαμηλή γήινη τροχιά και όλα δείχνουν ότι θα συντριβεί στη Γη σε λίγες εβδομάδες.
«Στη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν πολλές προσπάθειες για τη λήψη τηλεμετρικών δεδομένων από το σκάφος. Όλες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα» δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πηγή του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.
«Η πιθανότητα σωτηρίας του σκάφους είναι πολύ, πολύ μικρή» είπε, όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι προσπάθειες επικοινωνίας με το Fobos-Grunt συνεχίζονται πάντως και την Παρασκευή με τη βοήθεια επίγειων σταθμών της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος).
Αν τελικά αποτύχουν οι προσπάθειες, το σκάφος θα εισέλθει σταδιακά στη γήινη ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας αρκετούς τόνους τοξικών καυσίμων.
Διάφορες εκτιμήσεις για το πότε θα μπορούσε να συντριβεί η αποστολή εμφανίζονται στα ρωσικά μέσα. «Πιστεύω ότι δεν θα πέσει πίσω στη Γη πριν από τις 3 Δεκεμβρίου» εκτίμησε πηγή του πρακτορείου RIA Novosti.
news.in.gr
======================

(update 10/11/2011)
Ο ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗ...
Ο διαπλανητικός «φόβος» των Ρώσων
Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλει η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία για να επανεκκινήσει τους κινητήρες τού μη επανδρωμένου διαπλανητικού σταθμού «Φόβος-Γκρουντ», που εκτοξεύθηκε κανονικά, αλλά δεν κατόρθωσε να προσανατολιστεί σωστά έναντι του Ηλιου και δεν έχει μπει στην προγραμματισμένη τροχιά του προς τον Αρη.
Την ανακοίνωση έκανε επισήμως χθες ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας Βλαντίμιρ Παπόφκιν, ο οποίος παρ' όλ' αυτά αρχικώς δήλωσε ότι για τον αναπροσανατολισμό του διαστημοπλοίου διατίθενται τρία 24ωρα, για να διαψευστεί αργότερα από υφισταμένους του, οι οποίοι εκτιμούν ότι για τη διαδικασία αυτή υπάρχει χρόνος τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Σε περίπτωση αποτυχίας του αναπροσανατολισμού του σκάφους εκτιμάται από ειδικούς ότι έως και έναν μήνα θα περιφέρεται σε λάθος τροχιά και έπειτα από αυτό το διάστημα θα συγκρουστεί με τη Γη.

Οπως σχολίασε στο Associated Press ο βετεράνος της NASA Τζέιμς Οουμπεργκ, εάν οι προσπάθειες των Ρώσων ειδικών αποτύχουν, τότε θα πρόκειται για την πτώση στη Γη της μεγαλύτερης σε όγκο ανθρώπινης κατασκευής. Το διαστημικό σκάφος ζυγίζει 14,6 τόνους και υπολογίζεται ότι μεταφέρει έως και επτά τόνους καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε μια θανατηφόρα τοξική βόμβα εκτός ελέγχου.

Ο διαπλανητικός σταθμός «Φόβος-Γκρουντ» εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη με πύραυλο ρωσικής κατασκευής τύπου Ζενίτ-2, από τον οποίον αποκολλήθηκε 11 λεπτά μετά την εκκίνηση. Ωστόσο, για αδιευκρίνιστους λόγους, πιθανότατα κάποιο σφάλμα στο ηλεκτρονικό του σύστημα ή αστοχία στους κινητήρες του, εκείνοι απέτυχαν να τεθούν δύο φορές σε λειτουργία, όπως έπρεπε, για να γίνουν οι σωστές αλλαγές στην τροχιά του και το σκάφος να πάρει την τελική κατεύθυνσή του προς τον Αρη.

Πρόκειται για την πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας μετά την αποτυχία το 1996 μιας προηγούμενης προς τον Αρη, που είχε καταλήξει σε καταστροφή ενός πρώιμου ρομποτικού σκάφους λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις στο ρωσικό Τύπο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις πολυάριθμες αποτυχίες των τελευταίων χρόνων στο διαστημικό τομέα, που οδήγησαν τον περασμένο Απρίλιο στην απομάκρυνση του Ανατόλι Πέρμινοφ από την ηγεσία της Διαστημικής Υπηρεσίας, οι Ρώσοι ειδικοί διατηρούν την ψυχραιμία τους και υποστηρίζουν ότι έχουν μπροστά τους αρκετές ευκαιρίες για τον αναπροσανατολισμό του σκάφους πριν αναγκαστούν να αποδεχθούν την οριστική απώλειά του, αλλά και για τον προγραμματισμό της ασφαλέστερης δυνατής πτώσης του. www.enet.gr
==================================


Τρεις μέρες περιθώριο έχουν οι Ρώσοι μηχανικοί για να λύσουν το πρόβλημα της αποστολής Fobos-Grunt, η οποία εκτοξεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης με προορισμό το μικρό δορυφόρο του Άρη Φόβο. Το σκάφος απέτυχε να πυροδοτήσει τους κινητήρες για το διαπλανητικό ταξίδι και έμεινε κολλημένο σε γήινη τροχιά.

Αν η ρωσική υπηρεσία Roscosmos αποτύχει να επιλύσει το πρόβλημα, το Fobos-Grunt, φορτωμένο με τοξικά καύσιμα, θα μπορούσε να γίνει το πλέον επικίνδυνο αντικείμενο που έχει συντριβεί ποτέ στη Γη.....

Η αποτυχία θα ερχόταν να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων ατυχημάτων που έχουν ντροπιάσει τη Roscosmos τους τελευταίους μήνες.

Το Fobos-Grunt, η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια, θα προσεδαφιζόταν στον Φόβο το Φεβρουάριο του 2013. Εκεί, θα συνέλεγε δείγματα του εξωγήινου εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.

Με τη βοήθεια του κοινού

O πύραυλος Zenit που μετέφερε το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 22.16 ώρα Ελλάδας την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Έντεκα λεπτά αργότερα, όταν είχε πια φτάσει σε χαμηλή γήινη τροχιά, το σκάφος αποσυνδέθηκε από τον πυραυλοφορέα για να αρχίσει την κύρια φάση του ταξιδιού.

Όμως οι δύο προσπάθειες πυροδότησης των κινητήρων του απέτυχαν, πιθανώς λόγω λανθασμένου προσανατολισμού του σκάφους. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Roscosmos Βλάντιμιρ Ποπόφκιν, οι μηχανικοί της αποστολής έχουν περίπου τρεις ημέρες περιθώριο για να εντοπίσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα πριν εξαντληθεί η μπαταρία του σκάφους.

Όπως επισήμανε ο Τζέιμς Όμπεργκ, βετεράνος της NASA που εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Ρωσία έχει περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας εδάφους-διαστήματος.

Μάλιστα η Ρωσία ζήτησε τη... βοήθεια του κοινού στη Νότιο Αμερική για να εντοπίσει το Fobos-Grunt. Το πρόβλημα έγινε πρώτα αντιληπτό από ερασιτέχνες αστρoνόμους που είδαν το σκάφος κολλημένο σε γήινη τροχιά.

Αν τελικά το Fobos-Grunt εισέλθει πίσω στη γήινη ατμόσφαιρα, επισήμανε ο Όμπεργκ, θα απελευθέρωνε άκρως τοξικά χημικά.

«Περίπου επτά τόνοι τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, οι οποίοι θα πάγωναν πριν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, θα το καθιστούσαν [το Fobos-Grunt] το πιο τοξικό δορυφόρο που έχει πέσει ποτέ στη Γη» είπε.

Το σκάφος των 13,2 τόνων είναι μάλιστα το βαρύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ.

Κατασκευάστηκε από τη ρωσική NPO Lavochkin, ειδικευμένη στις διαπλανητικές αποστολές.

Η ίδια εταιρεία είχε κατασκευάσει τα σκάφη και για τις προηγούμενες τρεις διαπλανητικές αποστολές της Ρωσίας, οι οποίες δεν είχαν καλό τέλος: Δύο σκάφη που αναχώρησαν για Φόβο το 1988 απέτυχαν να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ το σκάφος Mars 96 καταστράφηκε πριν καν βγει από τη γήινη ατμόσφαιρα το 1996.

Έπειτα και από τις νέες αποτυχίες τον τελευταίο χρόνο, που οδήγησαν στην «καρατόμηση» του προηγούμενου επικεφαλής της Roscosmos, η υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι θα έστελνε ομάδες δικών της επιθεωρητών στα εργοστάσια των εργολάβων της.
news.in.gr - guardian.co.uk -  dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου