17/11/11

Νερό σε υγρή μορφή σε δορυφόρο του Δία σύμφωνα με τη NASA

... που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή
Η NASA ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια τεράστια λίμνη αλμυρού νερού ακριβώς κάτω από την παγωμένη κρούστα της Ευρώπης, ενός από τους πολλούς δορυφόρους του Δία - ένα πιθανό μέρος για εξωγήινη ζωή


http://youtu.be/wt58KiJW2kk

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια υποψιαζόντουσαν την ύπαρξη νερού στον δορυφόρο του Δία Ευρώπη, αλλά η νέα μελέτη των ερευνητών B. E. Schmidt, D. D. Blankenship, G. W. Patterson και P. M. Schenk που δημοσιεύεται στο Nature δείχνει ότι πράγματι υπάρχει θερμό νερό κάτω από τους πάγους. Το νερό αυτό λιώνει τους πάγους, βγαίνει στην επιφάνεια οπότε και ξανα-παγώνει δημιουργώντας ρωγμές.

Η ύπαρξη υγρού νερού πολύ κοντά στην επιφάνεια της Ευρώπης θα μπορούσε να ευνοεί την ύπαρξη ζωής, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μικρές.
Ένα σύστημα από κορυφογραμμές και ρωγμές στην παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου του Δία, Ευρώπη, όπως δείχνει η φωτογραφία της NASA που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Μαρτίου 2011
Έρευνες από το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου δείχνουν ότι η «λίμνη του νερού» μπορεί να είναι αρκετά κοντά στην επιφάνεια: Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή της επιφάνειας όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, αλλά είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλες λίμνες.

dailymail.co.uk - www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου