23/11/11

Το διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt είναι ακόμα "ζωντανό" !

(update 4-12-2011 ΕΔΩ)
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κατόρθωσε να επικοινωνήσει μαζί του !
Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt είχε θεωρηθεί «χαμένο», καθώς οι προσπάθειες για ανάκτηση του ελέγχου εξ αποστάσεως απέτυχαν. Εγκλωβισμένο σε τροχιά γύρω από τη Γη αναμενόταν στις αρχές Δεκεμβρίου να μπει στην ατμόσφαιρα της Γης. Το Fobos-Grunt, κόστους 165 εκατ. δολαρίων, θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια. Εκτοξεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου για ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών μέχρι τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο.
Μετά την προσεδάφισή του στον Φόβο, θα συνέλεγε δείγματα εδάφους - που ονομάζονται «grunt» στα ρωσικά, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.
H ESA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos προσπαθούν να αποκαταστήσουν πλήρως την επικοινωνία με το σκάφος, ελπίζοντας να το ξαναβάλουν στην αρχική του πορεία προς τον Φόβο.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ESOC) στο Darmstadt της Γερμανίας, η επαφή έγινε χτες την Τρίτη.
Η τροχιά που ακολουθούσε το Fobos-Grunt δεν ήταν γνωστή, και ο σταθμός του Περθ στην Αυστραλία αναγκάστηκε να τροποποιήσει την 15 μέτρων κεραία του και να εντοπίσει το χαμένο σκάφος. Η ESA σε συνεργασία με τους Ρώσους προγραμματίζει για σήμερα δύο απόπειρες επικοινωνίας.
Ακόμα δεν είναι γνωστός ο λόγος για τον οποίο δεν πυροδοτήθηκε ο κινητήρας του Fobos-Grunt λίγο μετά την εκτόξευσή του.
Αν οφειλόταν σε λάθος εντολές τότε το πρόβλημα θα διορθωθεί, αν οφειλόταν σε μηχανική βλάβη, τότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να προβλεφθεί το πότε και που θα πέσει το σκάφος στη Γη!
www.bbc.co.uk - www.space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου