8/11/11

Tα πυρηνικά ρολόγια θα αποδείξουν τη θεωρία των χορδών;

Eίναι γνωστό ότι η θεωρία των χορδών αντιμετωπίζεται από πολλούς φυσικούς με μεγάλη ειρωνεία γιατί δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πειραματικά. Όμως κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή των εκπληκτικής ακρίβειας πυρηνικών ρολογιών θα μπορούσε να ελέγξει πειραματικά τη θεωρία των χορδών.
Kαταρχήν ας δούμε πόση είναι η ακρίβεια των πυρηνικών ρολογιών.
Ενώ το καλύτερο ατομικό ρολόι θα έχανε 4 δευτερόλεπτα σε χρονικό διάστημα όσο η ηλικία του Σύμπαντος (14 δισεκατομμύρια χρόνια) το πυρηνικό ρολόι που προτείνουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ατλάντα με επικεφαλής τον Campbell με βάση τον πυρήνα του ιόντος του Θορίου (229Th3+), θα χάνει 1 δευτερόλεπτο ανά 200 δισεκατομμύρια χρόνια.
Όμως σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο newscientist :
Such clocks could shed light on string theory. The frequency of the jumps in a nuclear clock will depend on the strong nuclear force, while the jumps by electrons in atomic clocks depend on a different fundamental force. So together they could reveal if the relative strength of the forces changes, as string theory has it.
ή σύμφωνα με αντίστοιχο άρθρο στο tovima.gr/science η κατασκευή των πυρηνικών ρολογιών:
«…εκτός από απόλυτη ακρίβεια θα μας προσφέρουν ίσως και μια πρώτη απόδειξη της θεωρίας των χορδών.  Η συχνότητα που θα προκαλεί τις μεταπτώσεις της ενέργειας σε ένα τέτοιο ρολόι θα εξαρτάται από τις ισχυρές δυνάμεις του πυρήνα του ατόμου ενώ στα ατομικά ρολόγια οι μεταπτώσεις που προκαλούν τα ηλεκτρόνια εξαρτώνται από μια άλλη θεμελιώδη υποατομική δύναμη. Αν τα δυο είδη ρολογιών συνδυαστούν θα μπορέσουμε ίσως να δούμε αν η σχετική ισχύς των υποατομικών δυνάμεων μεταβάλλεται όπως προβλέπει η θεωρία των χορδών.…»
Οι ερευνητές που δημοσίευσαν την μελέτη για το ρολόι που θα λειτουργεί με βάση τον πυρήνα του Θορίου δεν κάνουν καμία αναφορά σχετικά με τη θεωρία των χορδών. Το συμπέρασμα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πειραματική της επαλήθευση είναι αυθαίρετο και δεν αιτιολογείται επιστημονικά.

Και αυτό γιατί αν η σχετική ισχύς των δυνάμεων μεταβαλλόταν με τον χρόνο, τότε αυτό θα συνεπαγόταν τεράστιες αλλαγές στην ενέργεια του κενού, τις οποίες όμως ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ!

Αυτή την "πρόβλεψη της θεωρίας των χορδών" που υπόκειται σε "πειραματικό έλεγχο" επισημαίνει (και ειρωνεύεται) ο γνωστός φυσικός Peter Woit (ΕΔΩ)

Σημειώνεται ότι ο Peter Woit είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Not Even Wrong: The Failure of String Theory and the Search for Unity in Physical Law" ... και προφανώς δεν τρελαίνεται με τη θεωρία των χορδών.
Η έκφραση "Not Even Wrong" , που χρησιμοποιεί στον τίτλο του βιβλίου, προέρχεται από τον περιφρονητικό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσε ο Pauli για τις αμφιλεγόμενες επιστημονικές δημοσιεύσεις: "Ούτε καν λάθος!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου