8/12/11

Ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης νερού στον Άρη

To διαστημικό όχημα Opportunity που εξερευνά την επιφάνεια του Άρη ανακάλυψε γύψο (CaSO4•2H2O ) που αποτελεί την «πιο ισχυρή» ένδειξη ύπαρξης νερού στον κόκκινο πλανήτη
Ο σχηματισμός του γύψου χρειάζεται την ύπαρξη νερού και γι αυτό οι επιστήμονες μιλάνε για έμμεση ανακάλυψη νερού στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο γύψος που ανακαλύφθηκε από το Opportunity πρέπει να δημιουργήθηκε εξαιτίας της ροής νερού ακριβώς στο σημείο που εντοπίστηκε.
Παρά τα «αρθριτικά» και τα άλλα προβλήματα που εμφανίζει το διαστημικό όχημα Opportunity, εξακολουθεί εδώ και 8 χρόνια να προσφέρει στην επιστήμη.
Το Mars Rover Opportunity είναι το μοναδικό όχημα αυτή τη στιγμή που συνεχίζει την έρευνα στην επιφάνεια του Άρη. Το δίδυμο όχημα Spitit που είχε προσγειωθεί στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη  σταμάτησε εδώ και μήνες να λειτουργεί.
Το προηγούμενο εύρημά του ήταν ο βράχος στον οποίο δόθηκε το παρατσούκλι Tisdale, που εμφανίζει μεγάλη συγκέντρωση ψευδαργύρου. Κι αυτή η ανακάλυψη αποτελεί ένδειξη ύπαρξης νερού, διότι τα αντίστοιχα πετρώματα στην Γη συνδέονται με έντονη υδροθερμική δραστηριότητα.
Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο: 2695 ημέρες στον Άρη 
www.planetary.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου