15/12/11

H "αυτοκτονία" του κομήτη Lovejoy

Ο κομήτης Lovejoy είναι η φωτεινή λωρίδα στο κάτω μέρος αυτής της εικόνας


O κομήτης Lovejoy πλησιάζει σήμερα τον ήλιο σε απόσταση 140.000 χιλιόμετρα από την ηλιακή επιφάνεια. Και σύμφωνα με τους αστρονόμους η προσέγγιση αυτή θα σημάνει την ολική καταστροφή του.

Στιγμιότυπο του κομήτη από το ηλιακό παρατηρητήριο STEREO

Ο κομήτης Lovejoy που ονομάζεται επίσημα C/2011 W3, ανακαλύφθηκε από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Terry Lovejoy στις 27 Νοεμβρίου.
Την στιγμή της καταστροφής του ο κομήτης θα αποκτήσει μεγάλη λαμπρότητα, αλλά αυτή θα καλύπτεται από το φως του Ήλιου. Όμως υπάρχουν ειδικά τηλεσκόπια (SDO, SOHO, Hinode  και STEREO) που παρατηρούν τον Ήλιο και έχουν την δυνατότητα να καταγράψουν το γεγονός.

Δείτε ΕΔΩ ένα παλαιότερο βίντεο με έναν κομήτη καταστρέφεται στον ήλιο
stereo.gsfc.nasa.gov

(update)
H τελευταία εικόνα του κομήτη Lovejoy....



(update 16-12-2011)
Tελικά η "απόπειρα αυτοκτονίας" απέτυχε !


http://youtu.be/818OLauacAk
Παρά το γεγονός ότι ο κομήτης πέρασε τόσο κοντά από τον Ήλιο (μια προσέγγιση μικρότερη από την απόσταση Γης – Σελήνης) - κόντρα σε όλες τις προβλέψεις - ένα μέρος του κατάφερε να επιβιώσει όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο από το ηλιοσφαιρικό παρατηρητήριο SOHO (Solar Heliospheric Observatory). Ο κομήτης φαίνεται να αναδύεται από το πίσω μέρος του ήλιου και να απομακρύνεται...Θα επιστρέψει μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια!


http://youtu.be/72DVbKyAfNQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου