20/12/11

Kepler-20f: εξωπλανήτης ίδιου μεγέθους με τη Γη

Ο Kepler-20e έχει το μέγεθος της Αφροδίτης και ο Kepler-20f το μέγεθος της Γης
H αποστολή Kepler της NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη των πρώτων εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης (και όχι με 1, 6 ή 2,4 φορές την ακτίνα της Γης όπως οι Kepler-22b Kepler-21b που ανακονώθηκαν πριν από λίγες μέρες! )
Όταν λέμε εξωπλανήτες εννοόυμε πλανήτες πέραν του ηλιακού μας συστήματος που κινούνται σε τροχιά γύρω από άστρα σαν τον ήλιο μας.
Οι δυο εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν φέρουν τα ονόματα Kepler-20e και Kepler-20f και βρίσκονται πολύ κοντά στο άστρο-ήλιο τους, οπότε δεν ανήκουν στην «κατοικίσιμη» ζώνη, εκεί δηλαδή όπου το νερό θα μπορούσε να υπάρξει σε υγρή μορφή – συνεπώς και η ανάπτυξη ζωής.
Οι νέοι πλανήτες πιστεύεται ότι είναι βραχώδεις και ο Kepler-20e είναι λίγο μικρότερος από την Αφροδίτη (η ακτίνα του είναι 0,87 φορές η ακτίνα της Γης), ενώ ο Kepler-20f έχει το μέγεθος της Γης (η ακτίνα του είναι 1,03 η ακτίνα της Γης).
Και οι δυο πλανήτες αποτελούν τα μέλη ενός εξωηλιακού συστήματος πέντε πλανητών που περιστρέφονται γύρω από το άστρο Kepler-20, που βρίσκεται σε απόσταση 1000 ετών φωτός από μας, στον αστερισμό Λύρα.
Ο Kepler-20e ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον «ήλιο» του μέσα σε 6,1 ημέρες, ενώ ο Kepler-20f μέσα σε 19,6 ημέρες. Οι θερμοκρασίες στις επιφάνειές τους είναι πολύ υψηλές – για παράδειγμα στην επιφάνεια του Kepler-20f το γυαλί θα έλιωνε.
Η ανακάλυψη αυτών των πλανητών είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι πλέον αποδεικνύεται ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler μπορεί άνετα να  ανιχνεύσει εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης.
Ο επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας Kepler είναι ο εντοπισμός πλανητών στο μέγεθος της Γης που όμως θα βρίσκονται στην «κατοικίσιμη» ζώνη.
www.nasa.gov


http://youtu.be/8nwALKw_FQk

Learn about the latest Kepler space telescope discovery of alien Earths, Kepler-20e and Kepler-20f, in this SPACE.com infographic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου