30/6/11

Εντοπίστηκε το πρώτο κβάζαρ του Σύμπαντος

Το ULAS J1120+0641 λάμπει όσο 63 τρισ. Ήλιοι!

Ομάδα ευρωπαίων αστρονόμων εντόπισε ένα κβάζαρ (ενεργό γαλαξιακό πυρήνα) που βρίσκεται σε απόσταση 13 δισ. ετών φωτός. Το ULAS J1120+0641 είναι το πιο μακρινό κβάζαρ που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα αφού δημιουργήθηκε μόλις 700 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι κατηγορηματικοί, εντούτοις εικάζουν ότι αυτό μπορεί να είναι το πρώτο κβάζαρ που δημιουργήθηκε στο Σύμπαν......

29/6/11

Παγκόσμιο ρεκόρ ισχυρότερου μαγνητικού πεδίου

Στις 22 Ιουνίου του 2011, σε εργαστήριο της Δρέσδης πραγματοποιήθηκε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ έντασης μαγνητικού πεδίου 91,4 Tesla. Για την επίτευξη αυτού του ρεκόρ ο Sergei Zherlitsyn και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν ένα πηνίο περίπου 200 κιλών το οποίο όταν διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργεί το τεράστιο μαγνητικό πεδίο – για χρονικό διάστημα μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου – χωρίς να καταστρέφεται το πηνίο....

28/6/11

Ο αριθμός Τ=6,28 εναντίον π=3,14

Νέο «π» προτείνουν «αντάρτες» μαθηματικοί
Θέλουν να αντικατασταθεί το 3,14 με το 6,28

Ο αριθμός Τ υπερέχει του π όταν εκφράζουμε τμήματα ενός κύκλου
Ένας διεθνής συνασπισμός μαθηματικών και άλλων ειδικών υποστηρίζει ότιι η επιστημονική κοινότητα οφείλει να αποδεχθεί την αλλαγή της πιο γνωστής μαθηματικής σταθεράς, του περίφημου «π» -πρόκειται για το γνωστό 3,14 της περιφέρειας του κύκλου. Προτείνουν την θέση του «π» να πάρει η διπλάσια τιμή του, δηλαδή το 6,28, την οποία απεικονίζουν με το επίσης ελληνικό γράμμα «Τ». Ανακήρυξαν μάλιστα την 28η Ιουνίου ως ημέρα «Τ».

Το «π»

Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά,στη φυσική και στη μηχανολογία.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi. Οι δεκαδικοί αριθμοί του αριθμού «π» είναι άπειροι και για αυτό καθιερώθηκε να χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο που ακολουθούν το 3 δηλαδή, το 3,14.

Μάλιστα εδώ και χρόνια χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δεκαδικούς αριθμούς του «π». Το ρεκόρ κατέχει αυτή την στιγμή ένας γάλλος προγραμματιστής που κατέφερε με την βοήθεια υπολογιστή να βρει 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικούς αριθμούς του «π».

Το «Τ»

Τα τελευταία χρόνια έπεσε στο τραπέζι η άποψη ότι για πρακτικούς λόγους στις μαθηματικές πράξεις πρέπει να αντικατασταθεί η σταθερά από τη διπλάσια τιμή της. Δηλαδή την θέση του 3,14 να πάρει το 6,28.

Πολλοί μαθηματικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνασπίστηκαν στην προώθηση αυτής της ιδέας και μάλιστα σε πολλές χώρες έχουν δημιουργηθεί «ομάδες Τ» στις οποίες μετέχουν όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση του 3,14 από το 6,28. Οι θιασώτες του «Τ» υποστηρίζουν ότι αυτό και όχι το «π» είναι η φυσική σταθερά του κύκλου και ζητούν να επικρατήσει στα βιβλία και οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μαθηματική σταθερά.
tovima.gr - bbc.co.uk

Στα επόμενα είκοσι χρόνια θα βρούμε εξωγήινους πολιτισμούς

Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανθρωπότητα θα έλθει αντιμέτωπη με εξωγήινους πολιτισμούς μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον Andrei Finkelstein, διευθυντή της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών:
«Η γένεση της ζωής είναι τόσο αναπόφευκτη όπως και ο σχηματισμός των ατόμων ... Η ζωή υπάρχει σε άλλους πλανήτες και εμείς θα την βρούμε στα επόμενα 20 χρόνια»
Μιλώντας σε ένα διεθνές φόρουμ αφιερωμένο στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, ο Finkelstein είπε ότι το 10% των γνωστών πλανητών που περιστρέφονται γύρω από ήλιους μοιάζουν με τη Γη.
Εάν στους πλανήτες αυτούς υπάρχει νερό, τότε θα υπάρχει και ζωή. Μάλιστα, ο Finkelstein ισχυρίστηκε ότι οι εξωγήινοι πιθανότατα θα μοιάζουν με ανθρώπους με δύο χέρια, δύο πόδια και ένα κεφάλι.
Μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, αλλά ήδη αυτό συμβαίνει και στη Γη....
Το Ινστιτούτο του Finkelstein «τρέχει» ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, που αναζητά ραδιοσήματα στο διάστημα. Σύμφωνα με τον Ρώσο αστρονόμο: "μέχρι τώρα ψάχναμε για εξωγήινους πολιτισμούς, απλά αναζητώντας μηνύματα από το διάστημα, ενώ υπάρχουν κι άλλοι τρόποι..."
guardian.co.uk

27/6/11

Χρίστος Παπακυριακόπουλος: Από δάσκαλος δημοτικού σχολείου σε χωριό της Καρδίτσας, ερευνητής στο Πρίνστον

Ένας σιωπηλός µετανάστης, ο µαθηµατικός Χρίστος Παπακυριακόπουλος, αναχωρεί το 1949 για το νέο κόσµο. «Κατοικεί» στη γεωµετρία και ανοίγει µες στη µοναξιά το δρόµο για την επίλυση ενός µεγάλου µαθηµατικού προβλήµατος. Έως το τέλος της ζωής του παραµένει, πάντοτε ξένος.
Στις ελληνικές εφηµερίδες δηµοσιεύθηκε πρόσφατα η είδηση της λύσης ενός φηµισµένου μαθηµατικού προβλήµατος, της Υπόθεσης του Πουανκαρέ. Το πρόβληµα είναι ένα από τα επτά που πρόσφατα «επικηρύχθηκαν» µε ένα εκατοµµύριο δολάρια έκαστο, και τούτο αναµφίβολα βοήθησε στο να πάρει αρκετή δηµοσιότητα το θέµα. Όµως, δεν αναφέρθηκε πουθενά αυτό όπου µας αφορά κυρίαρχα: η συµβολή στη λύση ενός µεγάλου Έλληνα µαθηµατικού, του Χρίστου Παπακυριακόπουλου, ή «Πάπα», όπως τον αποκαλούσαν στο εξωτερικό.
Αναφέρω ενδεικτικά για την αξία του ότι όταν κάποτε ρώτησα τον πατέρα της Θεωρίας των Κατηγοριών, Σάµιουελ Άϊλενµπεργκ, αν υπάρχει κανένας σύγχρονος έλληνας µαθηµατικός στο µέγεθος του Ευκλείδη και του Αρχιµήδη, µου απάντησε χωρίς κανένα δισταγµό: «Φυσικά: ο “Πάπα”»! 
 Λέω δυο λόγια για αυτόν, ώστε να απαλύνω την αδικία της λήθης:
Ο Χρήστος Παπακυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1914. Ο πατέρας του ήταν έµπορος υφασµάτων. Μάλιστα, το κτήριο που στέγαζε το µαγαζί του υπάρχει ακόµη, αν και ριζικά ανανεωµένο: είναι το τελευταίο στα αριστερά µας όπως κατεβαίνουµε την Ερµού, πριν την πλατεία Μοναστηρακίου. Φοίτησε στο Βαρβάκειο και έπειτα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, υπακούοντας αρχικά στην ευχή του πατέρα του να µη δει το γιο του «δασκαλάκο», καθώς έλεγε.
"... Σημειώνουμε ότι εκείνη την εποχή οι εισαγωγικές εξετάσεις στο ΕΜΠ ήταν αρκετά δύσκολες. Οι υποψήφιοι εκτός των άλλων μαθημάτων έδιναν εξετάσεις χωριστά στην Άλγεβρα, στη Γεωμετρία και στη Τριγωνομετρία. Για κάθε κλάδο δίνονταν 4 ζητήματα. Παραθέτουμε ενδεικτικά, ανά ένα ζήτημα, απ’ αυτά που δόθηκαν στους τρεις αυτούς κλάδους κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις του 1932 στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών:
1. Εις ισόπλευρον κώνον, (ούτινος η διάμετρος 2ρ της βάσεως ισούται τη πλευρά του) εγγράφουμε σφαίραν εφαπτομένην και της βάσεως. Ακολούθως εγγράφομεν και δευτέραν σφαίραν εφαπτομένην και της πρώτης κ.ο.κ. επ’ άπειρον προς την κορυφή του κώνου. Ζητείται:
α) ο όγκος του, μετά την από του κώνου αφαίρεσιν των σφαιρών, υπολειπόμενου χώρου
β) το άθροισμα των κύκλων επαφής των απείρων τούτων σφαιρών.
2. Να λυθεί το σύστημα:

3. Εάν εν τριγώνω υφίσταται η ισότης:

το τρίγωνον είναι ορθογώνιον."
Όµως το πάθος του για τα µαθηµατικά επεκράτησε και στο τρίτο έτος µετεγράφη στη Φυσικοµαθηµατική, από όπου πήρε το πτυχίο το 1938. Κατατάχθηκε στον στρατό και όταν κηρύχθηκε ο πόλεµος βρέθηκε στο αλβανικό µέτωπο. Στα χρόνια της κατοχής έγραψε τη διδακτορική του διατριβή.
Με την απελευθέρωση, ανέλαβε βοηθός του καθηγητή Ν. Κριτικού στην παλιά του Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Αλλά οι αριστερές συµπάθειες, σε συνδυασµό µε τον ανοίκειο στα ανθρώπινα πράγµατα χαρακτήρα του, του έκαναν τη ζωή δύσκολη, µε αποτέλεσµα σύντοµα να παραιτηθεί. Οι λιγοστοί φίλοι του εκείνων των χρόνων τον θυµούνται ως έναν απόκοσµο νέο, ήδη από τότε αφοσιωµένο στη σκέψη, κλεισµένο ατέλειωτες ώρες στο γραφείο του να µελετά τοπολογία, ενώ στο γραµµόφωνο έπαιζε ο αγαπηµένος του Βάγκνερ.
...Στις 25 Δεκεμβρίου του 1944 αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα....Λίγο μετά, αφού πέρασε τη διαχωριστική γραμμή, τον συλλαμβάνει μια περίπολος του ιππικού του Καπετάν Μπουκουβάλα. Τον θεώρησαν ύποπτο και πιθανό κατάσκοπο των Άγγλων. Η διστακτική πορεία του, οι ερωτήσεις που έκανε για την τύχη των φίλων του, τα χέρια του που μαρτυρούσαν άνθρωπο της αστικής τάξεως, οι λιγοστές απαντήσεις του και η αδυναμία του να πει σε ποια οργάνωση ανήκε, ήταν αρκετά στοιχεία για να κινήσουν υποψίες. Τον οδήγησαν στο προσωρινό τους στρατόπεδο όπου ανακρίθηκε για αρκετή ώρα. Ο Μπουκουβάλας έδωσε διαταγή να κρατηθεί μέχρι να αποφασίσει για την τύχη του το ανταρτοδικείο. Για καλή του τύχη κάποιος αντάρτης που ήταν ηθοποιός και τον είχε δει πολλές φορές να παρακολουθεί τη δουλειά του Σεβαστίκογλου, ειδοποίησε τον σκηνοθέτη. Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου έσπευσε με μύριους κινδύνους να συναντήσει τον Μπουκουβάλα και να εγγυηθεί για τον Παπακυριακόπουλο. Έτσι ο Χρίστος αφέθηκε ελέυθερος. Την ίδια ημέρα δόθηκε διαταγή υποχωρήσεως προς τη Θεσσαλία. Ακολουθώντας μια φάλαγγα ανδρών του ΕΛΑΣ έφτασε στην Καρδίτσα.
Η τοπική οργάνωση του ΕΑΜ, όταν δήλωσε το επάγγελμά του, τον έστειλε στην επιτροπή δασκάλων του Νομού. Ο Γραμματέας της επιτροπής του ζήτησε να συνδράμει τον σκοπό της, ως δάσκαλος σ’ ένα Δημοτικό σχολείο. Ο Παπακυριακόπουλος αντέταξε ότι δεν θα τα κατάφερνε με τα γλωσσικά μαθήματα. Η επιτροπή τότε του ανάθεσε τη διαδασκαλία της αριθμητικής στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του Παλαμά.
Η αμοιβή του ήταν σε είδος. Λίγα αυγά, λίγες πατάτες και ψωμί. Τα βράδια έστρωνε μια κουβέρτα για να κοιμηθεί σε μια γωνιά της μοναδικής αίθουσας του σχολείου. Εργάστηκε με ζήλο για δυο περίπου μήνες.
Άξιο αναφοράς είναι ότι είχε χαρίσει το ωραίο του παλτό σ’ έναν ηλικιωμένο άντρα που συνάντησε στο δρόμο πηγαίνοντας προς Καρδίτσα. τον λυπήθηκε γιατί έτρεμε από το κρύο. Το παλτό το αντικατέστησε με μια τρύπια στρατιωτική κουβέρτα.....

Το κλίµα στην Ελλάδα δεν τον σήκωσε για πολύ – ούτε η µισαλλοδοξία, µα κυρίως το µεγάλο επιστηµονικό κενό. Κατάφερε να φύγει για την Αµερική το 1949, όπου εγκαταστάθηκε από το 1952 οριστικά. Τα πρώτα του χρόνια ήταν αυτοσυντήρητος, ώσπου πήρε τη θέση του ερευνητή, αρχικά στο φηµισµένο Ινστιτούτο Προχωρηµένων Σπουδών, το επιστηµονικό σπίτι µεταξύ άλλων του Αϊνστάιν και του Οπενχάιµερ, κι αργότερα στη Μαθηµατική Σχολή του Πρίνστον....

26/6/11

H εξίσωση DIRAC

Ένας σοβαρός περιορισμός της εξίσωσης Schrödinger έγκειται στο γεγονός στο ότι δεν είναι συμβατή με τη σχετικότητα. Το πρόβλημα αυτό ήρθε να το λύσει η εξίσωση Dirac, η οποία ενοποιεί τις έννοιες της κβαντικής μηχανικής και της ειδικής σχετικότητας, περιγράφοντας τις ιδιότητες σωματιδίων όπως τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια, τα νετρίνα και τα κουάρκ.
Η ανάλυση της εν λόγω εξίσωσης αφενός εξήγησε κομψά μερικές από τις ιδιόμορφες ιδιότητες των σωματιδίων (όπως το σπιν), αφετέρου προσέφερε στέρεα βάση στη λεγόμενη απαγορευτική αρχή του Pauli, η οποία είναι απαραίτητη για την εξήγηση της ατομικής δομής και του περιοδικού πίνακα. Και το τελευταίο αλλά όχι ήσσονος σημασίας, η εξίσωση προέβλεπε την ύπαρξη αντιύλης: το γεγονός ότι για οποιοδήποτε «είδος» σωματιδίων υπάρχει ένα συναφές είδος με τις ακριβώς αντίθετες ιδιότητες (όπως το φορτίο) αλλά με την ίδια μάζα.

Παρά τις τρομερές της επιτυχίες, η εξίσωση Schrödinger έπασχε από ένα σοβαρό μειονέκτημα: δεν ήταν συμβατή με την ειδική σχετικότητα. Αυτό συνάγεται εύκολα από το γεγονός ότι η εξίσωση δεν περιλαμβάνει τη χωρική και τη χρονική μεταβλητή, x και t, επί ίσοις όροις: περιέχει μια πρώτη παράγωγο ως προς το χρόνο αλλά δεύτερες παραγώγους ως προς τις χωρικές συντεταγμένες.......

Όλα τα διαστημικά τηλεσκόπια

Τα διαστημικά μας μάτια
Ποιά είναι τα διαστημικά τηλεσκόπια που μας τροφοδοτούν με εικόνες του Κόσμου και ποιά αναμένεται να τα διαδεχθούν
Αποτελούν τα μάτια μας έξω από τα όρια του πλανήτη μας και παρατηρούν αυτά που δεν μπορούν να δουν τα γήινα «αδερφάκια» τους. Τα διαστημικά τηλεσκόπια μας επιτρέπουν να βλέπουμε τι υπάρχει σχεδόν σε όλο το μήκος και πλάτος του Σύμπαντος. Παρέχουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τα κοσμικά φαινόμενα, εντοπίζουν πλανήτες και νέους κόσμους. Ακόμη και στη σκοτεινή και απομονωμένη κοινότητα των διαστημικών τηλεσκοπίων υπάρχουν οι stars, τέσσερα-πέντε τηλεσκόπια η δραστηριότητα των οποίων μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν ωστόσο δεκάδες άλλα που σιωπηλά εξερευνούν το Σύμπαν και ένας νέος στόλος τηλεσκοπίων που ετοιμάζεται να ριχτεί και αυτός στη μάχη. Ας ρίξουμε λοιπόν λίγο φως και στους λιγότερο προβεβλημένους διαστημικούς εξερευνητές καθώς και σε εκείνους που σύντομα θα αναλάβουν δράση.

Διαστημικά τηλεσκόπια εν ενεργεία

AGILE (Astro-rivelatore Gamma a Immagini LEggero):
Ανήκει στην Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος, εκτοξεύτηκε το 2007 και έχει ισχυρά όργανα παρατήρησης μακρινών διαστημικών σωμάτων. Εντοπίζει τις ακτίνες Χ και τις ακτίνες γ.

Fermi:
Εκτοξεύτηκε το 2008 και είναι συνεργασία των ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και Σουηδίας. Το βασικό του όργανο παρατήρησης, το LAT (Large Area Telescope), σαρώνει το Διάστημα μελετώντας αστροφυσικά και κοσμολογικά φαινόμενα όπως ενεργούς πυρήνες γαλαξιών, άστρα νετρονίου, ακόμη και τη σκοτεινή ενέργεια. Αλλο σημαντικό του όργανο είναι το Gamma-ray Burst Monitor που μελετά εκλάμψεις (ή εκρήξεις) ακτίνων γ.

HETE 2 (High Energy Transient Explorer):
Εκτοξεύτηκε το 2000 και αντικατέστησε τον HETE που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Γαλλίας. Ο HETE 2 κατασκευάστηκε από επιστήμονες του MIT και μελετά τις εκλάμψεις (ή εκρήξεις) ακτίνων γ με νέα, πιο προηγμένα όργανα από τον προκάτοχό του.........

25/6/11

To ταξίδι του Curiosity στον Άρη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Curiosity, το τροχοφόρο ρομπότ της ΝΑΣΑ που θα εξερευνήνει τον Άρη
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε σε animation όλη τη σειρά των γεγονότων της προσεχούς αποστολής της NASA στον πλανήτη Άρη.

jpl.nasa.gov

24/6/11

Βίντεο: Πόσο κοντά από τη Γη θα περάσει ο αστεροειδής 2011 MD

Ο αστεροειδής 2011 MD όπως φωτογραφήθηκε από τον Peter Birtwhistle (Galaxy Picture Library) - www.skymania.com
Ο αστεροειδής 2011 MD που έχει διάμετρο 9 - 45 μέτρα και εντοπίστηκε από ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό, στις 27 Ιουνίου 2011, θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 17700 km. Η απόσταση αυτή είναι περίπου 22 φορές μικρότερη από την μέση απόσταση της Γης - Σελήνης.

Τα στοιχεία του Περιοδικού Συστήματος ...

.....από την online έκδοση της αγγλικής εφημερίδας Guardian.
Αργό: Ar, ατομικός αριθμός 18
ΧλώριοCl, ατομικός αριθμός 17
ΘείοSατομικός αριθμός 16
ΦωσφοροςPατομικός αριθμός 15
ΠυρίτιοSiατομικός αριθμός 14
ΑλουμίνιοAlατομικός αριθμός 13
MαγνήσιοMgατομικός αριθμός 12
SodiumNaατομικός αριθμός 11
NeonNeατομικός αριθμός 10
ΦθόριοFατομικός αριθμός 9
ΟξυγόνοOατομικός αριθμός 8
ΆζωτοNατομικός αριθμός 7
ΆνθρακαςCατομικός αριθμός 6
BόριοBατομικός αριθμός 5
BηρύλλιοBeατομικός αριθμός 4
ΛίθιοLiατομικός αριθμός 3
ΉλιοHeατομικός αριθμός 2
ΥδρογόνοHατομικός αριθμός 1
Για να δείτε έναν διασκεδαστικό διαδραστικό Περιοδικό Πίνακα Στοιχείων πατήστε ΕΔΩ

23/6/11

Yπόγειος ωκεανός στον δορυφόρο του Κρόνου, Εγκέλαδο

Μία νέα μελέτη των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τον μικρό παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, επιβεβαιώνουν προηγούμενες οι οποίες είχαν δείξει ότι είναι πολύ πιθανό κάτω από το παχύ στρώμα πάγων να βρίσκεται ένας ωκεανός.
Μάλιστα η νέα έρευνα κάνει ένα βήμα περισσότερο κάνοντας λόγο για αλμυρό ωκεανό. Αυ αυτό ισχύει οι πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής εκεί πολλαπλασιάζονται αφού, όπως έχει αποδειχθεί στη Γη, η αλατότητα (σε φυσιολογικά επίπεδα) βοηθά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής....

Bίντεο: Μια σύγκρουση τεραστίων διαστάσεων στο σύμπλεγμα Πανδώρα

.....γνωστό με το επίσημο όνομα Abell 2744.
Τυχαία διασκορπισμένοι γαλαξίες, θερμό αέριο (κόκκινο) και σκοτεινή ύλη (μπλε). Τα χρώματα κόκκινο και μπλε έχουν τοποθετηθεί εκ των υστέρων. 
Πρόκειται για τέσσερα σμήνη γαλαξιών που συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος 350 εκατομμυρίων ετών. Xρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope - VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) οι αστρονόμοι έχουν μελετήσει τη σύγκρουση και τα παράξενα φαινόμενα στο cluster της Πανδώρας, που δίνουν ενδείξεις όσον αφορά τη φύση της σκοτεινής ύλης.....

www.eso.org -www.bbc.co.uk

22/6/11

Βίντεο: Το Cassini φωτογραφίζει την Ελένη

Οι εικόνες του Cassini από τον δορυφόρο του Κρόνου, Ελένη.

O Landau και οι πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων

Μαθηματικά κατορθώματα ενός μεγάλου φυσικού
O Lev D. Landau αναγνωρίζεται γενικώς ως ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς του 20ου αιώνα. Ανακάλυψε θεμελιώδη αποτελέσματα σε πολλές περιοχές της θεωρητικής φυσικής και υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής της σοβιετικής σχολής των θεωρητικών φυσικών. Μαζί με τον Ε. Lifshitz κατάφεραν ένα πραγματικό επιστημονικό επίτευγμα: δημιούργησαν μια εγκυκλοπαίδεια της θεωρητικής φυσικής – την περίφημη σειρά εγχειριδίων Course of Theoretical Physics που ήδη έχει θρέψει πολλές γενιές εκκολαπτόμενων φυσικών. Τα μαθηματικά αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για τον θεωρητικό φυσικό. Οι θεωρητικοί φυσικοί είναι αδύνατο να εργαστούν χωρίς καλή γνώση των μαθηματικών. Ωστόσο υπάρχουν πολλά επίπεδα ικανότητας.
Η ικανότητα του Landau στα μαθηματικά ήταν καταπληκτική. Αν έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τα βιβλία του, θα καταλάβετε με πόση ευκολία ξεπερνούσε τα μαθηματικά προβλήματα – ή ίσως δεν τα αισθανόταν καν ως προβλήματα.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1940, όταν ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρκοβο, ο Landau ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής. Στη δεκαετία του 1930, ο Landau είχε εργαστεί στο Χάρκοβο δίνοντας διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο, και έτσι υπήρχαν αναρίθμητοι θρύλοι (ή γεγονότα) που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα. Υπήρχε η ιστορία ότι στη μέση της διάλεξής του ανέφερε πως «το ηλεκτρόνιο είναι μια μικρή κίτρινη μπάλα...», χωρίς ο τόνος της φωνής του να δίνει την παραμικρή ένδειξη ότι έλεγε ασυναρτησίες. Οι φοιτητές σημείωναν επιμελώς τη φράση, και τότε ο Landau ξέσπαγε με εκφράσεις που δεν άφηναν περιθώριο για παρερμηνείες τους έδινε να καταλάβουν «τι πίστευε γι’ αυτούς». Υπάρχουν επίσης πολλές ιστορίες για τις υπερβολές του κατά τις εξετάσεις.....

Τελικά, ίσως έχουν και οι άνθρωποι μαγνητική έκτη αίσθηση

Οι επιστήμονες μέχρι τώρα πίστευαν ότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μια ανάλογη ικανότητα με αυτήν που διαθέτουν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι θαλάσσιες χελώνες και μπορούν να «διαβάζουν» το γήινο μαγνητικό πεδίο, όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα παρέχει βάσιμες ενδείξεις ότι τελικά ίσως και εμείς, οι άνθρωποι, διαθέτουμε εκ γενετής μια μαγνητική «έκτη αίσθηση».
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης και νευροβιολογίας Στίβεν Ρέπερτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature communications", σύμφωνα με το BBC και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη στον αμφιβληστροειδή του ανθρώπινου ματιού μπορεί να αντιληφθεί τα μαγνητικά πεδία, αν εμφυτευτεί στη μύγα «δροσόφιλα».
Η απρόσμενη ανακάλυψη ανοίγει ξανά ένα παραμελημένο κεφάλαιο της βιολογίας των αισθήσεων, που έχει να κάνει με τη μαγνητική «αίσθηση». Στα ζώα οι φωτοευαίσθητες χημικές αντιδράσεις εμπλέκουν μια αρχαία πρωτεΐνη που διαθέτουν όλα τα ζώα του πλανήτη μας, την φλαβοπρωτεΐνη (κρυπτόχρωμα), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του γήινου μαγνητικού πεδίου. Πειράματα με μύγες «δροσόφιλες» έχουν δείξει ότι αυτές οι πρωτεΐνες λειτουργούν ως εξαρτώμενοι από το φως μαγνητικοί αισθητήρες.....

Aστραπές κατά τη διάρκεια της έκλειψης σελήνης....

Μια εκπληκτική φωτογραφία από την Ικαρία (κατά τη διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης στις 15 Ιουνίου) του Χρήστου Κωτσιόπουλου...
dailymail.co.uk

Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τον Ήλιο

Το φαινόμενο εκτίναξης μάζας στέμματος [Coronal Mass Ejection (CME)] όπως παρατηρήθηκε στις 21 Ιουνίου 2011 από το SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) της NASA - το διαστημικό σκάφος που παρατηρεί τον ήλιο όλο το εικοσιτετράωρο.
Οι γεωμαγνητικές συνέπειες και η έξαρση του φαινομένου του σέλαος στη Γη θα εμφανιστούν στις 23 Ιουνίου. Στην παρακάτω προσομοίωση ......

21/6/11

Oersted: μια μαγνητική προσωπικότητα

«Κύριοι, ιδού η επανάσταση»
V. Kartsev
Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει πολλά ηλεκτρικά φαινόμενα και πολλά μαγνητικά φαινόμενα, αλλά πίστευαν ότι οφείλονται σε διακριτές δυνάμεις.Όταν το 1820 ο σαραντατριών ετών Δανός καθηγητής Hans Christian Oersted απέστειλε για δημοσίευση μια τετρασέλιδη ανακοίνωση, οι επιστήμονες στη Γαλλία, την Ελβετία, την Αγγλία και τη Ρωσία αντιλήφθηκαν ότι το περιεχόμενο της έθιγε τόσο επιστημονικά όσο και πανανθρώπινα προβλήματα. Ποια στάση όφειλαν να τηρήσουν απέναντι στο συντάκτη της ανακοίνωσης και πώς έπρεπε να αξιολογήσουν το πόνημα του; Ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο —ένας ονειροπόλος, ένας ρομαντικός ή απλώς ένας τυχερός άνθρωπος; Και ποιο το αντικείμενο που θεράπευε —η φυσική, η χημεία, η φαρμακολογία, η φιλοσοφία ή, μήπως, η ποίηση;
Δεν επρόκειτο για απλά ερωτήματα. Παραμένουν ανοιχτά ακόμη και σήμερα. Γι' αυτό, λοιπόν, ας επιχειρήσουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σε μια εποχή που την χωρίζουν από τη δική μας δύο και πλέον αιώνες, για να επισκεφθούμε το Ρουδκέμπενγκ, μια πόλη σε ένα μακρινό νησάκι της Δανίας, το Λάνγκελαν. Ο Hans Christian Oersted υπήρξε γιος ενός φτωχού φαρμακοποιού. Ο Hans και ο αδελφός του Anders έλαβαν τη βασική τους εκπαίδευση από διάφορες πηγές: ένας κουρέας της πόλης τούς δίδαξε γερμανικά, ενώ η γυναίκα του τους δίδαξε δανικά, ένας ιερέας τούς εξήγησε τους κανόνες της γραμματικής και εξοικείωσε τα δύο αδέλφια με την ιστορία και τη λογοτεχνία• ένας τοπογράφος τούς έδειξε πώς να προσθέτουν αριθμούς και, τέλος, ένας φοιτητής τούς μύησε στα μυστικά της ορυκτολογίας.....

20/6/11

Tη μοίρα του «Ιουλίου Βερν» θα ακολουθήσει το «Γιοχάνες Κέπλερ»

Πρόκειται για μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που ανεφοδιάζουν με τα απαραίτητα υλικά τον διαστημικό σταθμό και στη συνέχεια γεμάτα με σκουπίδια του σταθμού καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα πέφτοντας στον ειρηνικό ωκεανό.
To Johannes Kepler είναι το δεύτερο (από τα πέντε) κατά σειρά Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς (Automated Transfer Vehicle), μετά από το Jules Vern. Το «Ιούλιος Βερν» καταστράφηκε το 2008 και το βίντεο που ακολουθεί δείχνει την ζωή του από την εκτόξευσή του μέχρι την αυτοκαταστροφή του...

Παρόμοια ήταν και η διαδρομή του «Γιοχάνες Κέπλερ», που αύριο θα καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα .
Όμως ακόμα και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του το ATV2 Kepler θα προσφέρει τις υπηρεσίες του καταγράφοντας σε ένα πρωτότυπο "μαύρο κουτί" μετρήσεις θερμοκρασίας, πίεσης κ.ά. σχετικών με την ελεγχόμενη "βουτιά"του.
Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στην κατανόηση κάποιων άγνωστων μέχρι τώρα χαρακτηριστικών των ελεγχόμενων εισόδων στην ατμόσφαιρα...
Το πρώτο Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς φλέγεται πάνω από τον ειρηνικό ωκεανό το 2008
physicsforme.wordpress.com/2011/06/20

Τα 110α γενέθλιά του γιόρτασε ο μακροβιότερος αναμμένος γλόμπος

H λάμψη του λαμπτήρα αναμεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο
Λίβερμορ
Κάποιος ξέχασε να κλείσει το διακόπτη: σε έναν σταθμό της πυροσβεστικής στην Καλιφόρνια, μια λάμπα παραμένει αδιαλείπτως αναμμένη εδώ και 110 χρόνια. Είναι ο μακροβιότερος αναμμένος γλόμπος, ο οποίος έχει το δικό του δικτυακό τόπο, το δικό του προφίλ στο Facebook και παρακολουθείται διαρκώς με κάμερα.
Ο λεγόμενος «Εκατονταετής Γλόμπος» λάμπει στον Πυροσβεστικό Σταθμό 6 του Λίβερμορ από τις 18 Ιουνίου του 1901 -έντεκα χρόνια πριν από το ναυάγιο του Τιτανικού.
Το 1972 κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guiness ως το «μακροβιότερο φως του κόσμου».
Κατασκευασμένος από φυσητό γυαλί και νήμα από άνθρακα, ο λαμπτήρας, μοντέλο της εταιρείας Shelby Electric Company, έχει ισχύ μόλις 4 Watt.
news.in.gr

18/6/11

Ο σαδιστής ο Schrödinger έβαλε μια γάτα στο κουτί....

κατ.γαλή της ΛΟΥΚΙΑΣ ΟΥΡΑΝΟΒΑΤΗ - ελευθεροτυπία 18/6/11

Βίντεο: Ο Φόβος ευθυγραμμίζεται με τον Δία

Οι τροχιές γύρω από τον Άρη, του Φόβου, του Mars Express και στο βάθος ο πλανήτης Δίας
Στις αρχές αυτού του μήνα, το Mars Express πραγματοποίησε ειδικό ελιγμό για να παρατηρήσει μια ασυνήθιστη ευθυγράμμιση του Δία με τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που λήφθηκαν μετατράπηκαν σε βίντεο. Η απόσταση μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του Φόβου ήταν 11389 χιλιόμετρα και 529 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Δία.


www.esa.int

Ιδέες για διαστρικά ταξίδια ζητά το αμερικανικό Πεντάγωνο

Αναχώρηση σε έναν αιώνα
To πλησιέστερο άστρο, ο Εγγύτατος Κενταύρου, απέχει 4,24 έτη φωτός 
Πρώτα ήταν ο Πόλεμος των Άστρων, το διαβόητο δορυφορικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Τώρα, όμως, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρχίζει να φλερτάρει και με το Star Trek, καθώς ζητά ιδέες για το πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε άλλα άστρα.
Συνολικά 150 προτάσεις κατατέθηκαν αυτό το μήνα στο διαγωνισμό που οργάνωσε η DARPA, η φουτουριστική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας του Πενταγώνου. Οι συμμετοχές δεν δημοσιοποιήθηκαν, σύμφωνα όμως με αξιωματούχους του υπουργείου η λίστα περιλαμβάνει «μεγάλα ονόματα».....

O αριθμός Απερή (Apéry)

O Roger Apéry (1916 –1994) ήταν ένας Ελληνογάλλος μαθηματικός από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Ο πατέρας του Γεώργιος, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1887, έφτασε στην Γαλλία το 1903 για σπουδές Μηχανικού. Το 1914 κατατάχθηκε εθελοντής - για να αποκτήσει την γαλλική υπηκοότητα – και πήρε μέρος στην εκστρατεία των Δαρδανελλίων το 1915. Επανήλθε στη Γαλλία με νοσοκομειακό πλοίο γιατί είχε προσβληθεί από τύφο. Παντρεύτηκε την Justine (Louise) Vander Cruyssen και στις 14 Νοεμβρίου του 1916 γεννήθηκε ο Roger Apéry. Ο Ροζέ πέρασε την παιδική του ηλικία στη Λιλ μέχρι το 1926, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Παρίσι. Η οικογένειά του παρότι έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης του 1929, όταν ο πατέρας του έχασε τη θέση ως μηχανικού που κατείχε, ενθάρρυνε τον Ροζέ να καλλιεργήσει την κλίση του στα μαθηματικά.
Μετά από τις σπουδές του στην École Normale Supérieure (που διακόπηκαν για έναν χρόνο εξαιτίας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου) έγινε καθηγητής στη Ρεν και το 1949 καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Caen όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή του. Στην δεκαετία του 1960 ασχολήθηκε ενεργά και με την πολιτική. (Περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του Ροζέ Απερή διαβάστε στη διεύθυνση: peccatte.karefil.com)
Ο Roger Apéry είναι περισσότερο γνωστός για την απόδειξη ότι ο η τιμή της συνάρτησης του Ρίμαν (Riemann)
για s=3,
είναι ένας άρρητος αριθμός.
Προς τιμήν του.....

Η ελληνική μαθηματική ιδιοφυΐα αυτοπροσώπως

"....Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κάποιος τις πιο σημαντικές εξελίξεις ή τις μεγάλες τομές στην επιστημονική σκέψη ακόμη και στο άμεσο μέλλον, και αυτό γιατί η ιστορία και η δυναμική της ανάπτυξης της επιστήμης δεν είναι σχεδόν ποτέ γραμμική.
Παρ' όλα αυτά, ένας τομέας έρευνας όπου αναμένω σημαντική πρόοδο των γνώσεών μας είναι η υδροδυναμική. Για μια σειρά από πολύ οικεία φαινόμενα, όπως π.χ. η τυρβώδης ροή και οι στροβιλισμοί των υγρών, δεν διαθέτουμε καμία απολύτως ικανοποιητική επιστημονική περιγραφή. Ομως είμαι πεπεισμένος ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες που θα επιτρέψουν, κατά τα επόμενα χρόνια, την επίτευξη ουσιαστικής προόδου όσον αφορά την περιγραφή αυτών των εξαιρετικά πολύπλοκων φαινομένων.
Πάντως αυτό που ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να συμβεί στο μέλλον είναι να καταφέρουμε επιτέλους να βρούμε ένα αυστηρό μαθηματικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να ενοποιήσουμε τις δύο μεγαλύτερες θεωρίες της σύγχρονης φυσικής, την κβαντομηχανική και τη σχετικότητα....
"
Η συνέντευξη του διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένου μαθηματικού Δ. Χριστοδούλου στην "Ε"
Στη διεθνή επιστημονική σκηνή ο Δημήτριος Χριστοδούλου θεωρείται σήμερα από τους πλέον διακεκριμένους και δημιουργικούς μαθηματικούς.
Το πρωτοποριακό έργο του αναγνωρίζεται παγκοσμίως και έχει κατ' επανάληψη τιμηθεί με τις μεγαλύτερες επιστημονικές διακρίσεις.

Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, του απένειμαν το διεθνές βραβείο Shaw για τα μαθηματικά που θεωρείται ισότιμο με το βραβείο Νόμπελ για τις θετικές επιστήμες (εξάλλου δεν υπάρχει βραβείο Νόμπελ για τα μαθηματικά). Το φετινό βραβείο ο Δ. Χριστοδούλου το μοιράζεται από κοινού με τον επίσης διάσημο Αμερικανό μαθηματικό Ρίτσαρντ Χάμιλτον. Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων (500 χιλιάδες δολάρια για τον κάθε βραβευθέντα).
Με μεγάλη προθυμία ο διαπρεπής Ελληνας μαθηματικός.....

17/6/11

To Messenger αποκαλύπτει τον Ερμή

Ο κρατήρας Ντεγκά (Degas) του Ερμή από το MESSENGER. Στο πλαίσιο, αριστερά, η αντίστοιχη εικόνα του Ντεγκά από το  Mariner 10
Πεδιάδες στερεοποιημένης λάβας με έκταση 30 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας· θειάφι πασπαλισμένο στην επιφάνεια σαν άχνη ζάχαρη· και μυστηριώδεις, σκοτεινοί κρατήρες που ίσως κρύβουν πάγο νερού κάτω από το τραχύ, καψαλισμένο τοπίο. Τα δεδομένα που μεταδίδει το Messenger, το πρώτο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, αποκαλύπτουν τον ασυνήθιστο χαρακτήρα ενός μικρού, καυτού κόσμου.
Από τις 17 Μαρτίου 2011, οπότε τέθηκε σε τροχιά, το διαστημικό σκάφος της NASA έχει ήδη μεταδώσει 20.000 εικόνες, με την προοπτική να φωτογραφήσει τελικά κάθε τετραγωνικό εκατοστό του πλανήτη.
Το Messenger είναι η πρώτη αποστολή που επισκέπτεται τον Ερμή εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Το μοναδικό άλλο σκάφος που έχει εξετάσει από απόσταση τον Ερμή ήταν το Mariner 10 της NASA, το οποίο πέρασε τρεις φορές από κοντά του το 1974 και το 1975 και χαρτογράφησε μόλις το 45% της επιφάνειας.....

Φωτογραφία του Κενταύρου Α από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Ο ελλειπτικός γίγαντας γαλαξίας, βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατομμυρίων φωτός και στο κέντρο του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που εκτοξέυει πίδακες αερίων με μεγάλες ταχύτητες. Η εικόνα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας πολλά μήκη κύματος φωτός - από το υπέρυθρο μέχρι το υπεριώδες.
www.nasa.gov

Αρχέγονες γιγάντιες μαύρες τρύπες

Εικόνα από το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra της NASA και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Πρόκειται για μια σύνθεση μεταξύ ορατού φωτός και των αόρατων ακτινοβολιών Χ - υπερύθρων.  

Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν αχνά σήματα ακτινοβολίας-Χ, τα οποία πιστεύουν ότι αποτελούν τα απομεινάρια από γιγάντιες και ακόρεστες μαύρες τρύπες, οι οποίες υπήρχαν ήδη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ακόμα το σύμπαν βρισκόταν στη νηπιακή του ηλικία.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον κοσμολόγο Πριγιαμβάντα Ναταράτζαν του πανεπιστημίου Γιέηλ, αξιοποίησαν το τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ «Τσάντρα» της NASA και δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature».
Οι αστρονόμοι εστίασαν την προσοχή τους σε περίπου 250 γαλαξίες, τους οποίους αρχικά είχαν επιλέξει με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Χαμπλ». Ο πιο απομακρυσμένος από αυτούς τους γαλαξίες απέχει γύρω στα 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, δηλαδή έχει ηλικία «μόλις» 700 εκατομμυρίων ετών μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του σύμπαντος.
Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες παίζουν ένα διπλό ρόλο, καταστροφής και αναδημιουργίας, στο επίκεντρο των γαλαξιών. «Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι υπερβολικά μεγάλες μαύρες τρύπες ήδη υπήρχαν 700 έως 800 εκατομμύρια χρόνια μετά την αρχική “Μεγάλη Έκρηξη”, πράγμα που σημαίνει ότι είτε εξαρχής γεννήθηκαν γιγάντιες, είτε αναπτύχθηκαν με ραγδαίο ρυθμό. Οποιοδήποτε σενάριο μάς λέει περισσότερα πράγματα από αυτά που ξέρουμε, πράγμα που είναι συναρπαστικό», είπε ο Ναταράτζαν.
Καλλιτεχνική απεικόνιση που δείχνει έναν πολύ νέο γαλαξία στις απαρχές του Σύμπαντος - λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το Big Bang. Στις περιοχές με μπλε χρώμα δημιουργούνται άστρα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ο πυρήνας του γαλαξία καλύπτεται από πυκνό πέπλο σκόνης και αερίων. Η ένθετη εικόνα δείχνει ότι στο κέντρο του γαλαξία παράγεται μια πολύ έντονη ακτινοβολία - που καλύπτει η σκόνη και τα αέρια - εξαιτίας της ταχύτατα αναπτυσσόμενης υπερμεγέθους μαύρης τρύπας.
Οι πρώιμες μαύρες τρύπες εντοπίστηκαν έμμεσα, χάρη στις υψηλής ενέργειας «υπογραφές» τους στο φάσμα της ακτινοβολίας-Χ, η οποία μπόρεσε να περάσει μέσα από τα πυκνά νέφη σκόνης και αερίων στους γαλαξίες που τις φιλοξενούσαν (τα νέφη αυτά εμποδίζουν τα οπτικά τηλεσκόπια να δουν τις αρχέγονες μαύρες τρύπες). Είναι οι πιο βαθιές στο σύμπαν «εικόνες» ακτίνων-Χ που έχουν ληφθεί ποτέ. Αρχαίες μαύρες τρύπες έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν, όμως είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει μαζική ανίχνευσή τους σε τόσο μεγάλη κλίμακα γαλαξιών.
www.ert.gr - physicsforme

16/6/11

Βίντεο: Μαύρες τρύπες και γαλαξίες

Τρισδιάστατος χάρτης 50.000 γειτονικών γαλαξιών

Πρόκειται για τον πιο πλήρη 3-D χάρτη του τοπικού σύμπαντος που περιέχει 50000 γαλαξίες σε μια ακτίνα 380 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα της έρευνας Two Micron All Sky Survey (2MASS) στο υπέρυθρο φως.
Δημιουργήθηκε από τον Thomas H. Jarrett, ο οποίος εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού στα διαστημικά τηλεσκόπια WISE και Spitzer.
Κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση
Η σκοτεινή ζώνη στο μέσον εικόνας δεν περιέχει ορατούς γαλαξίες εξαιτίας της μεσοαστρικής σκόνης κατά μήκος του επιπέδου του δικού μας Γαλαξία. Κάθε κουκίδα αντιπροσωπεύει ένα γαλαξία, το χρώμα της οποίας δείχνει την απόστασή του από τον δικό μας.
Οι μπλε κουκκίδες αντιπροσωπεύουν κοντινούς γαλαξίες, ενώ οι περισσότερο κόκκινες κουκκίδες τους πιο μακρινούς γαλαξίες με redshift (μετατόπιση προς το ερυθρό) περίπου στο 0,1.
dailymail.co.uk

Μοναδικό θέαμα η χθεσινή έκλειψη σελήνης


Δέκα νέους εξωπλανήτες «είδε» δορυφορικό τηλεσκόπιο

Δέκα ακόμα πλανήτες, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, εντοπίστηκαν από το γαλλικό δορυφορικό τηλεσκόπιο Corot, ανεβάζοντας έτσι σε 561 το συνολικό αριθμό των γνωστών εξωπλανητών.
Στους δέκα νέους πλανήτες περιλαμβάνονται ένας εξωπλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα ασυνήθιστα νεαρό άστρο και δύο πλανήτες με μέγεθος ανάλογο του Ποσειδώνα, οι οποίοι, επίσης, περιφέρονται γύρω από το ίδιο άστρο.
Το Corot που εκτοξεύτηκε το 2006 από τη Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES), λίγο πριν εκτοξευτεί το αμερικανικό «Κέπλερ», που κάνει ανάλογη δουλειά, ανιχνεύει εξωπλανήτες καταγράφοντας την μικρή πτώση του αστρικού φωτός που εκπέμπεται από ένα άστρο, όταν ανάμεσα σε αυτό και τη Γη παρεμβάλλεται ένας πλανήτης. Ήδη, έχει εντοπίσει 23 εξωπλανήτες με αυτή την μέθοδο, σύμφωνα με το BBC.
Το γαλλικό παρατηρητήριο, η αποστολή του οποίου έχει επεκταθεί έως το 2013, εκτός από «κυνηγός πλανητών», παρέχει πολύτιμα στοιχεία αστροσεισμολογίας. Από τους δέκα νέους πλανήτες που ανακάλυψε, οι επτά εκτιμάται ότι ανήκουν στην κατηγορία του «καυτού Δία», δηλαδή τεράστιοι αέριοι πλανήτες με πολύ υψηλή θερμοκρασία, παρόμοιοι με το Δία, αλλά σε ακόμα μικρότερη απόσταση από το άστρο-ήλιο τους.
Δύο άλλοι εξωπλανήτες, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το άστρο Corot-24, έχουν διάμετρο περίπου 1,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ποσειδώνα, ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιφορά σε πέντε και 12 μέρες αντίστοιχα. Ένας από τους «καυτούς Δίες» περιφέρεται γύρω από το άστρο Corot-18, που έχει ηλικία μόλις 600 εκατ. ετών, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του πρώιμου σχηματισμού των πλανητών.
1. τετράχρωμη κάμερα CCD και ηλεκτρονικά: Καταγράφει και αναλύει το φως των άστρων
2. Διάφραγμα: Σκοπός του είναι να προστατεύσει το τηλεσκόπιο από ξένες φωτεινές πηγές
3. Τηλεσκόπιο: Ένα 30 εκατοστών κάτοπτρο βλέπει την περιοχή των άστρων
4. Πλατφόρμα Πρωτέα: Περιέχει τον εξοπλισμό επικοινωνίας, ελέγχει τη θερμοκρασία και τον έλεγχο προσανατολισμού
5. Ηλιακό πάνελ: Χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για την ενεργειακή τροφοδοσία του δορυφόρου
enet.gr - physicsforme

15/6/11

Τα νετρίνα έχουν όλες τις ... γεύσεις

Τα μυστηριώδη σωματίδια μπορούν να «μεταλλάσσονται» σε 3 διαφορετικούς τύπους
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές που μελετούν τα νετρίνα, τα μυστηριώδη σωματίδια που θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν κατά την γέννηση του Σύμπαντος. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί τρεις διαφορετικοί τύποι τους και οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα σωματίδια δεν μπορούν να αλλάξουν από τον ένα τύπο στον άλλο. Όπως φαίνεται όμως τα νετρίνα μπορούν τελικά να μεταπηδούν από τον ένα τύπο στον άλλο, γεγονός το οποίο ανοίγει νέους δρόμους στις έρευνες για την αρχέγονη ύλη του Σύμπαντος.
Τα νετρίνα
Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια που δημιουργούνται κατά τη ραδιενεργό διάσπαση, δηλαδή κατά τη διάρκεια πυρηνικών αντιδράσεων όπως αυτές που συντελούνται στο εσωτερικό των άστρων και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, και κατά την αλληλεπίδραση των κοσμικών ακτίνων με άτομα ύλης.....

Βίντεο: Το τέλος του κόσμου

...δεν ήρθε στις 21 Μαΐου 2011, αλλά είναι σίγουρο ότι θα έλθει κάποια μέρα. Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβεί...(μπρρρ!)

Ways the World will End from Dana Peters on Vimeo.

14/6/11

Ο νέος βραχίονας του Γαλαξία μας

... αποκαλύπτεται χάρη στο μονοξείδιο του άνθρακα
Η βασική δομή του γαλαξία μας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει ένα νέο βραχίονα που δεν μπορούμε να δούμε (το γκρι χρώμα δείχνει τμήματα που δεν έχουν  προσδιοριστεί ακόμη).  Για περισσότερη σαφήνεια από την εικόνα έχουν παραληφθεί γνωστά τμήματα σπειροειδών βραχιόνων.
Επειδή ο Γαλαξίας μας περιέχει μεγάλες ποσότητας σκόνης είναι δύσκολο να παρατηρηθεί διεξοδικά με οπτικά τηλεσκόπια. Έτσι οι λεπτομέρειες των σπειροειδών βραχιόνων του είναι λιγότερο γνωστές σε σχέση με την δομή των βραχιόνων του γαλαξία της Ανδρομέδας, που ναι μεν βρίσκεται μερικά εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, δεν επισκιάζεται όμως από την μεσοαστρική σκόνη.
Ευτυχώς τα ραδιοφωνικά κύματα μπορούν να περάσουν μέσα από την σκόνη. Ραδιοφωνική ακτινοβολία εκπέμπουν τα μόρια του μονοξειδίου του άνθρακα που περιέχονται στους «αόρατους» βραχίονες και μπορούν να αποκαλύψουν με ακρίβεια την δομή τους. Οι αστρονόμοι του Cambridge Tom Dame και Pat Thaddeus χρησιμοποιώντας την εκπομπή του μονοξειδίου του άνθρακα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του γαλαξία, ανακάλυψαν ένα νέο μεγάλο σπειροειδή βραχίονα με πυκνή συγκέντρωση μονοξειδίου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα σπείρα είναι προέκταση του βραχίονα Ασπίδας-Κενταύρου, έναν από τους δύο κύριους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία μας (βλέπε σχήμα). Εάν η πρότασή τους επιβεβαιωθεί, θα αποδειχθεί ότι ο Γαλαξίας μας έχει μια εντυπωσιακή συμμετρία, με το νέο βραχίονα να είναι συμμετρικός του βραχίονα του Περσέα.
physicsforme.wordpress.com

Επιστημονική ματιά στον κόσμο του ασυνείδητου

Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να απεικονίσουν τον εγκέφαλο τις οριακές εκείνες στιγμές που εισέρχεται στην κατάσταση του ασυνείδητου, υπό την επήρεια αναισθητικού.
Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή αναισθησιολογίας Μπράϊαν Πόλαρντ, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Aμστερνταμ, σύμφωνα με το BBC, κατέγραψαν την αυξομείωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο την ώρα που ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και διαπίστωσαν, προς μεγάλη έκπληξή τους, ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται ότι συνεχίζουν να «συνομιλούν» μεταξύ τους. Επεσήμαναν πάντως ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να κατανοηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο εκείνη τη στιγμή....

Μέτρηση θεμελιωδών σταθερών της Φυσικής χρησιμοποιώντας μεθανόλη

Το μόριο της μεθανόλης
Σύμφωνα με την αρχή της ισοδυναμίας που διατύπωσε ο Einstein πριν από 105 χρόνια, οι νόμοι της φυσικής είναι παντού οι ίδιοι.
Πολλοί όμως επιστήμονες υποστηρίζουν σήμερα ότι: «οι νόμοι της φυσικής που ισχύουν στην περιοχή του σύμπαντος που ζούμε δεν είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν σε μια άλλη απομακρυσμένη περιοχή».
Ένας τρόπος για να ελεγχθεί αυτή η άποψη είναι η μέτρηση των τιμών των λεγόμενων παγκόσμιων σταθερών που χρησιμοποιεί η φυσική και σε άλλα μέρη του σύμπαντος. Τέτοιες σταθερές είναι και οι μάζες του ηλεκτρονίου και πρωτονίου.
Ερευνητές σε μια πρόσφατη εργασία τους διερευνούν τις τιμές των θεμελιωδών μαζών πρωτονίου και ηλεκτρονίου (στην πραγματικότητα  τον λόγο των μαζών τους) μελετώντας τo μόριο της μεθανόλης.
Το άρθρο τους βασίζεται στα πολύπλοκα φάσματα του μορίου της μεθανόλης. Τα απλά άτομα απορροφούν ή εκπέμπουν ενέργεια (φωτόνια) όταν τα ηλεκτρόνιά τους μεταβαίνουν από ένα τροχιακό σε άλλο. Στα μόρια υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Τα μόρια μοιάζουν με μάζες που είναι συνδεδεμένες με ελατήριο - οι χημικοί δεσμοί - που μπορούν να ταλαντώνονται απορροφώντας και εκπέμποντας ενέργεια. Επιπλέον πολλά μόρια έχουν την δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας με την περιστροφή τους. Τα φάσματα που προέρχονται από «ψυχρά» άστρα περιέχουν περισσότερες γραμμές απορρόφησης σε σχέση με φάσματα «θερμών» άστρων, και οι χαμηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν την έναρξη σχηματισμού μορίων.
Πολλά από αυτά τα φασματικά χαρακτηριστικά είναι παρόντα στην περιοχή των μικροκυμάτων και εξαρτώνται από κβαντομηχανικά φαινόμενα τα οποία με τη σειρά τους εξαρτώνται από τις μάζες του πρωτονίου και του ηλεκτρονίου.
Οι αστρονόμοι διερευνώντας τις θέσεις των φασματικών γραμμών μπορούν να ελέγξουν τις τιμές αυτών των θεμελιωδών σταθερών.
Η κύρια δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η μεθανόλη είναι σπάνια στο σύμπαν μας, το οποίο συνίσταται από 98% υδρογόνο και ήλιο. Τα υπόλοιπα 2% αποτελούν άλλα στοιχεία (κυρίως όμως οξυγόνο και άνθρακας). Η μεθανόλη αποτελείται από τα τρία πιο κοινά στοιχεία του σύμπαντος - που βέβαια πρέπει να συναντηθούν μεταξύ τους ώστε να σχηματίσουν το μόριό της. Εκτός των άλλων πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη θερμοκρασία. Μεγάλες θερμοκρασίες διασπούν το μόριο, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να προκαλέσουν διεγέρσεις των μορίων και εκπομπή ακτινοβολίας, έτσι ώστε να το ανιχνεύσουμε.
Εξαιτίας σπανιότητας των μορίων μεθανόλης στις κατάλληλες συνθήκες θα περίμενε κανείς να μην ανιχνεύεται στον γαλαξία μας και γενικά στο διάστημα.
Ευτυχώς όμως η μεθανόλη είναι ένα από τα λίγα μόρια που δημιουργούν αστρονομικά μέϊζερ. Μέϊζερ είναι το μικροκυματικό ισοδύναμο του Λέιζερ στο οποίο η είσοδος μικρής ποσότητας φωτός δημιουργεί «φαινόμενα χιονοστιβάδας» κάνοντας τα μόρια να εκπέμπουν φως σε συγκεκριμένες συχνότητες. Το φαινόμενο αυτό ενισχύει τη λαμπρότητα ενός νέφους που περιέχει μεθανόλη. Μελετώντας τα μέιζερ μέσα στον γαλαξία μας οι ερευνητές βρήκαν ότι αν ο λόγος της μάζας του ηλεκτρονίου προς την μάζα του πρωτονίου είναι διαφορετικός σε άλλα μέρη του σύμπαντος, τότε η μεταβολή αυτή είναι μικρότερη από τρία προς εκατό εκατομμύρια (3:108).
arxiv.org - physicsforme.wordpress.com

13/6/11

Ανθρώπινα κύτταρα μετατρέπονται σε συσκευές λέιζερ

Το ζωντανό λέιζερ στο μικροσκόπιο. Τα ακανόνιστα φωτεινά σχήματα εξαρτώνται από την εσωτερική δομή του κυττάρου
Χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι καθρέπτες και την πρωτεΐνη που κάνει κάποιες μέδουσες να φθορίζουν με πράσινο φως, ερευνητές του Χάρβαρντ μετέτρεψαν ανθρώπινα κύτταρα στα πρώτα ζωντανά λέιζερ.
Γνωστά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, τα συμβατικά λέιζερ λειτουργούν ουσιαστικά ως ενισχυτές φωτός: αποτελούνται από μια κοιλότητα, καλυμμένη εσωτερικά με καθρέπτες, μέσα στην οποία υπάρχει ένα στερεό, υγρό ή αέριο μέσο. Το μέσο αυτό διεγείρεται με διάφορους τρόπους ώστε τα άτομά του να αρχίσουν να εκπέμπουν φωτόνια. Τα φωτόνια αυτά αναπηδούν στους καθρέπτες και με τη σειρά τους διεγείρουν όλο και περισσότερα άτομα, πριν τελικά δραπετεύσουν από μια σχισμή και σχηματίσουν τη δέσμη....