31/10/11

Γιατί ορισμένοι ήχοι είναι ανατριχιαστικοί

Το ρεπερτόριο του τρόμου
Οι συχνότητες της ανατριχίλας ταιριάζουν περιέργως με τις συχνότητες της ανθρώπινης φωνής

Ουάσινγκτον
Νύχια που σέρνονται πάνω στον μαυροπίνακα, πιρούνια που γδέρνουν την επιφάνεια του πιάτου. Ορισμένοι ήχοι ακούγονται ανατριχιαστικοί λόγω ψυχολογικών παραγόντων, αλλά και λόγω της ανατομίας του ανθρώπινου ακουστικού πόρου, που τον κάνει πιο ευαίσθητο σε ορισμένες συχνότητες.
Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη Ευρωπαίων μουσικολόγων, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Ακουστικής Εταιρείας Αμερικής.
Η ερευνητική ομάδα, μοιρασμένη ανάμεσα Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Μέσων και Επικοινωνίας της Κολονίας, ήθελε να διερευνήσει περαιτέρω τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, οι οποίες είχαν δείξει ότι οι ανατριχιαστικοί θόρυβοι περιέχουν ήχους μεσαίων συχνοτήτων.
Θέλοντας να μάθουν γιατί οι ήχοι αυτοί είναι ανατριχιαστικοί, ή ακόμα και επώδυνοι στο ανθρώπινο αφτί, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να ακούσουν μια σειρά ηχογραφημένων ήχων και να βαθμολογήσουν το πόσο ανατριχιαστικοί ήταν......

Πλησιάζει ο αστεροειδής 2005 YU55

Σε απόσταση 340 χιλιάδων χιλιομέτρων θα πλησιάσει στις 8 Νοεμβρίου ο αστεροειδής με την ονομασία 2005 YU55

Ο αστεροειδής έχει διάμετρο 400 μέτρα και βάρος 55 εκατομμύρια τόνους. Είναι η πρώτη φορά που ένα αντικείμενο τέτοιων διαστάσεων θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη.
Στο animation ΕΔΩ βλέπουμε την κίνηση του αστεροειδούς.
Δυστυχώς θα είναι δύσκολο να παρατηρηθεί από τους ερασιτέχνες αστρονόμους - όμως μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια θα στραφούν προς τον αστεροειδή ελπίζοντας να βρουν στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από τα στελέχη του προγράμματος παρατήρησης του διαστήματος «SpaceWatch Program» της NASΑ και τον κατέταξαν στα ΝΕΟ (Near Earth Objects), δηλαδή σε αστεροειδείς και κομήτες που κατά καιρούς πλησιάζουν πολύ κοντά στη Γη.
Ο «YU55» είναι ένα από περίπου 900 διαστημικά αντικείμενα που θεωρούνται πιθανές απειλές για την Γη με τον αριθμό αυτών των αντικειμένων να αυξάνεται καθώς τα επίγεια και διαστημικά παρατηρητήρια εντοπίζουν συνεχώς και άλλα.
http://youtu.be/unfti6ZByj0

Έληξε η περίοδος κυνηγιού του μποζονίου Χιγκς

Για το 2012 μετατίθεται η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς
Τέλος για φέτος στην αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού»
Άρχισε ο επανέλεγχος της ταχύτητας του νετρίνο.
Για το 2012 μετατίθεται η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και «σωματιδίου του Θεού», καθώς με το τέλος του Οκτωβρίου τερματίστηκαν και οι συγκρούσεις πρωτονίων του επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και θα αρχίσουν πάλι του χρόνου τον Μάρτιο.
Οι φυσικοί του ερευνητικού κέντρου στη Γενεύη, σύμφωνα με το «Nature», δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το αργότερο έως το τέλος του 2012 τα πειράματα ATLAS και CMS θα έχουν πλέον συλλέξει αρκετά δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα αν το σωματίδιο-φάντασμα όντως υπάρχει ή όχι (οπότε η σύγχρονη Φυσική μπαίνει σε μπελάδες). Μάλιστα πιστεύουν ότι στα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ή όχι του σωματιδίου, πρέπει όμως να αναλύσουν εξονυχιστικά έως την αρχή του 2012 τα δεδομένα για να διαμορφώσουν καλύτερη άποψη.

Οι ερευνητές έχουν ορισμένα στοιχεία ότι το σωματίδιο υπάρχει και ότι έχει μάζα περίπου 120 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Ήδη τα πειράματα έχουν ......

30/10/11

Η μάζα ενός Σύμπαντος μέσα σε μια Μαύρη Τρύπα

O Nikodem J. Poplawski από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα επιμένει ότι οι Μαύρες Τρύπες κρύβουν μέσα τους ένα ολόκληρο Σύμπαν και αυτή τη φορά υπολογίζει ότι μέσα σε μια μαύρη τρύπα περιέχεται η μάζα ενός ολόκληρου Σύμπαντος!
Σε παλαιότερη δημοσίευσή του (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη μορφή της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Einstein, την θεωρία βαρύτητας Einstein-Cartan-Kibble-Sciama (ECKS), υπολόγισε μια ιδιότητα του χωροχρόνου που ονομάζεται στρέψη, μια ιδιότητα που πιστεύεται ότι «απωθεί» τη βαρύτητα. Ενώ η κλασική σχετικότητα δεν εξετάζει σωματίδια με ημι-ακέραιο σπιν, αυτή η θεωρία προβλέπει ότι αυτά τα σωματίδια αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας μια πολύ μικρή απωστική δύναμη που ονομάζεται στρέψη.
Σε συνηθισμένες συνθήκες, η στρέψη είναι πολύ μικρή για να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά όταν η πυκνότητα γίνει πολύ μεγαλύτερη από την πυρηνική, γίνεται σημαντική.
(Σημειώνεται ότι η παραπάνω ανάλυση βασίζεται στην μέθοδο Παπαπέτρου, ενός από τους μεγαλύτερους έλληνες φυσικούς) 
Η στρέψη εμποδίζει το σχηματισμό των ιδιομορφιών μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Έτσι αντί η ύλη να έχει άπειρη πυκνότητα στο εσωτερικό των μαύρων τρυπών και ο χωροχρόνος να εμφανίζει ιδιομορφία, ο χωρόχρονος συμπεριφέρεται σαν «συμπιεσμένο ελατήριο» που αναγκάζει την ύλη να αναπηδά και να επεκτείνεται συνεχώς. Αυτό το φαινόμενο της «αναπήδησης προς τα πίσω» προκαλείται από την συστροφή του χωροχρόνου που δημιουργεί την απωστική δύναμη που υπερνικά τη γιγάντια δύναμη της βαρύτητας της μαύρης τρύπας.
Εκτός του συμπεράσματος ότι και το δικό μας σύμπαν βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας που ανήκει σε ένα άλλο σύμπαν, η θεωρία του Poplawski εξηγεί επίσης
γιατί ο χρόνος ρέει προς μια κατεύθυνση
και
γιατί δεν χρειάζεται η υπόθεση του πληθωριστικού σύμπαντος.
Στην πιο πρόσφατη δημοσίευσή του ΕΔΩ , ο Poplawski αποδεικνύει η μάζα του σύμπαντος που παράγεται από «αναπήδηση» μέσα σε μια μαύρη τρύπα μάζας MBH έχει μάζα
                      Mb ~ MBH2 mn1/2 / mPl3/2
όπου mn είναι η μάζα του νετρονίου και mPl η μάζα Planck.
Για μια τυπική μαύρη τρύπα η τιμή της μάζας του σύμπαντος που προκύπτει είναι περίπου 1032 ηλιακές μάζες, ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του δικού μας Σύμπαντος. Καθώς το σύμπαν της υπερ-σχετικιστικής μαύρης τρύπας διαστέλλεται, η μάζα του μειώνεται έως ότου επικρατήσουν τα μη σχετικιστικά βαρέα σωμάτια, φτάνοντας στην μάζα του Σύμπαντός μας.

29/10/11

Γιατί λέμε το Πολυσύμπαν και όχι απλά το Σύμπαν μας

Πρώτος ο Hubble το 1920 και στη συνέχεια μέχρι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός αστρονόμων, με ακριβέστατες παρατηρήσεις μακρινών γαλαξιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν μας διαστέλλεται και ψύχεται και οι γαλαξίες που περιέχονται σ’ αυτό απομακρύνονται συνεχώς μεταξύ τους.

Αλλά τι σημαίνει αυτό για το παρελθόν μας;
Αν τώρα το Σύμπαν διαστέλλεται και ψύχεται, αυτό σημαίνει ότι στο παρελθόν είχε μικρότερο μέγεθος και ήταν λιγότερο ψυχρό – με άλλα λόγια ήταν πιο πυκνό και πιο θερμό......

Σχεδιάστε με τα μάτια!

Σχεδιάστε με τα μάτια!
Η πόρτα της δημιουργικότητας ανοίγει τώρα διάπλατη και σε όσους δεν έχουν σχεδιαστικό ταλέντο: Οι υπολογιστές θα σχεδιάζουν γι’ αυτούς, «διαβάζοντας» το βλέμμα τους!
Φαίνεται πως η χρονιά αυτή θα καταγραφεί ως ριζοσπαστική. Οχι για τους λόγους που εθνικώς φαντάζεστε... όχι. Τεχνολογικά μιλώντας, το 2011 μας αφήνει με δύο σπουδαίες ανατροπές του status quo της επικοινωνίας μας με τις συσκευές. Η πρώτη ήταν αυτή της φωνητικής επικοινωνίας, που μας παρέδωσε ως αποχαιρετιστήριο δώρο ο Στιβ Τζομπς, στο Siri του νέου iPhone της Apple. H δεύτερη είναι πολύ πιο σιωπηλή και άμεση: η καθοδήγηση των υπολογιστών με τη... ματιά.

Βέβαια, θα αντικρούσει κανείς ότι η τεχνολογία υπάρχει από τη δεκαετία του '80, με τα «head up dispays» των πιλότων πολεμικών αεροσκαφών. Ναι, αλλά ποτέ δεν είχε φτάσει στα χέρια του καθενός μας. Και, μάλιστα, με δυνατότητες ακόμη και τρισδιάστατης σχεδίασης!

Εκτόξευση της δημιουργικότητας

Το επίτευγμα ξεκίνησε ως σκέψη ενός καθηγητή σχεδιασμού σε «ανοιχτό πανεπιστήμιο», του Στιβ Γκάρνερ (Steve Garner), στο βρετανικό Open University. Βλέποντας πόσο πολλά και ταλαντούχα μυαλά εγκατέλειπαν την προσπάθεια σχεδιασμού των ιδεών τους είτε γιατί «δεν τους πήγαινε το χέρι» είτε διότι τα σχεδιαστικά προγράμματα των υπολογιστών (CAD) είχαν μακρά καμπύλη μάθησης, οραματίστηκε έναν πιο άμεσο τρόπο μορφοποίησης των σκέψεών τους. Συζήτησε το θέμα με την επίσης καθηγήτρια σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Leeds, την Αλισον Μακ Κέι (Alison Mckay), και έστρωσαν τους φοιτητές τους στη δουλειά. Η προσπάθειά τους καρποφόρησε ως ένα λογισμικό που παρακολουθεί την κίνηση της κόρης του ματιού στην οθόνη του υπολογιστή και τη «μεταφράζει» σε εντολές και επιλογές. Αν για παράδειγμα το ζητούμενο είναι να σχεδιάσεις μια «αλλιώτικη» τσαγιέρα, εστιάζεις στην καμπύλη της που θέλεις να αλλάξεις και το σχεδιαστικό πρόγραμμα σου παρουσιάζει ένα μενού διαφορετικών καμπυλών. «Ματιάζεις» αυτή που σου αρέσει και αρχίζεις τις τροποποιήσεις.

Δοκίμασαν τον νέο τρόπο σχεδίασης με πολλές ομάδες φοιτητών και επαγγελματιών σχεδιαστών και διαπίστωσαν ότι όντως ο συνδυασμός οφθαλμικής καθοδήγησης με κάποια χρήση του «ποντικιού» αρκεί για να κάνει τη διαφορά στην αύξηση της δημιουργικότητας, την ταχύτητα σχεδιασμού και την ενίσχυση της καινοτομικότητας των νέων προτάσεων. Τώρα, το επονομαζόμενο «Design with Vision» έχει αποκτήσει τη δική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο (http://design.open.ac.uk/DV /), όπου μάλιστα προσφέρουν δωρεάν το λογισμικό τους. Για μια επίδειξη του πώς δουλεύει, αγγλιστί, δείτε το βιντεοκλίπ: 


www.youtube.com/watch?v=8H2Yj1AvU84.

Eνα τσιπάκι, που έφτιαξαν στο ινστιτούτο Fraunhofer της Δρέσδης, μετατρέπει τα γυαλιά μας σε οπτικό πομποδέκτη υπολογιστών


Ποιος διαβάζει το βλέμμα μας;

Για την ανίχνευση της «σχεδιαστικής ματιάς», οι δημιουργοί του «Design with Vision» σημειώνουν ότι χρησιμοποιούν τη συσκευή X120 της σουηδικής εταιρείας Tobii. Τα προϊόντα της Tobii είναι γνωστά, από το 2001, και χρησιμοποιούνται κυρίως σε έρευνες μάρκετινγκ (π.χ. πού κοιτάμε όταν ξεφυλλίζουμε καταλόγους προϊόντων). Ο τρόπος λειτουργίας του Χ120 είναι σχετικά απλός: εκπέμπει μια υπεριώδη ακτίνα - όπως αυτή που εκπέμπει το χειριστήριο της τηλεόρασής μας - και με μια μικροκάμερα ανιχνεύει την ανάκλασή της στην κόρη του οφθαλμού μας. Μετά το αρχικό «καλιμπράρισμα» η κίνηση του ματιού μας μεταφράζεται επί της οθόνης σε «δείκτη ποντικιού».

Για την περίπτωση που η εν λόγω συσκευή σάς φανεί ακριβή (κοστίζει περίπου 400 ευρώ), υπάρχει και η λύση να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό τής υπεριώδους ακτίνας ενός φωτογραφικού φλας με μια κάμερα υπολογιστή (webcam). To λογισμικό που «δένει» αυτά τα δυο το παρέχει δωρεάν το Πανεπιστήμιο ΙΤ της Κοπεγχάγης, στην ιστοσελίδα www.gazegroup.org/downloads/23-gazetracker.

Τα γυαλιά της αλληλεπίδρασης

Τα πιο νέα μοντέλα των κατασκευαστών συσκευών ανίχνευσης κόρης (eye-trackers) είναι ακόμη πιο φορητά: παρέχονται υπό μορφή γυαλιών, όπου πομπός και δέκτης είναι ενσωματωμένα στον σκελετό. Τα πρωτοείδαμε στην ταινία «Lara Coft: The Cradle of Life», αλλά τώρα πια μοιάζουν κυριολεκτικά με απλά γυαλιά. Για το θέμα του κόστους και αυτών υπάρχει επίσης μια λύση στα σκαριά, αυτή τη φορά από το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer, στη Δρέσδη: Εφτιαξαν ένα μικροκύκλωμα CMOS που εμπεριέχει πομπό και δέκτη, σε μέγεθος διαστάσεων μόλις 19,3 Χ 17 χιλιοστά, που χωράει να μπει πίσω από τη γέφυρα των γυαλιών. Από τη μηδαμινή αυτή απόσταση μια μικρο-οθόνη προβάλλει στην κόρη των ματιών μας το περιεχόμενο της οθόνης του κανονικού υπολογιστή, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι τα βλέπουμε από απόσταση ενός μέτρου! Μάλιστα, η οθονίτσα αυτή των γυαλιών είναι κατασκευασμένη από οργανικές διόδους (OLED) ώστε να είναι ευδιάκριτη ακόμη και στον ήλιο.

Οπότε, χάρη και στο ασύρματο των σημερινών συσκευών, μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ξαπλωμένο στη βεράντα να... σχεδιάζει με τα μάτια τα όσα πριν ονειρεύτηκε! Οφείλω όμως να σας παραθέσω τον προβληματισμό δύο φίλων με τους οποίους συζήτησα το θέμα. Ο πρώτος ρώτησε: «Κάθε πότε θα τρέχεις να φορτίζεις τα γυαλιά;». Δεν είχε και πολύ άδικο, αλλά βρήκα γρήγορα την απάντηση: Στις 3 Οκτωβρίου 2011, δύο κινέζοι ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν δημοσίευσαν στο περιοδικό Energy and Environmental Science την ενεργειακή λύση για όλες τις μικροσυσκευές που «φυτρώνουν» στα γυαλιά. Είναι μια μεμβράνη από φθοριούχο πολυβινυλίδη (PVDF) που τοποθετείται στα ρουθούνια, πάλλεται από την αναπνοή μας και παράγει - πιεζοηλεκτρικά - ένα μικροβάτ ηλεκτρικής ενέργειας! Αρα με μπαταρία το σώμα μας θα μπορούμε να έχουμε την πολυπόθητη αυτονομία «σχεδιαστικής ματιάς», ή ό,τι άλλο βάλλει ο νους σας σε μια οθόνη.

Για την παρατήρηση του δεύτερου φίλου δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Με ρώτησε: «Πόσο σίγουρος είσαι ότι δεν θα γίνουμε όλοι αλλήθωροι με αυτά τα μαραφέτια;»...
Τάσος Καφαντάρης - tovima.gr

28/10/11

Δ. Νανόπουλος: Ο συμπαντικός χρόνος είναι ο αληθινός χρόνος

Ο Δημήτριος Νανόπουλος είναι μια περσόνα των καιρών μας, η οποία έχει επικοινωνιακό γκελ. Παρά το βαρύ φορτίο του ονόματός του και του μεγάλου σε όγκο και ποιότητα επιστημονικού του έργου, ο 63χρονος καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής ή Υψηλών Ενεργειών, έχει τον τρόπο να ρίχνει γέφυρες διαλόγου προς τον συνομιλητή του και να τον οδηγεί σε διαλογισμό υπέρ της αυτογνωσίας.

Από τι ακριβώς υλικά είναι φτιαγμένες αυτές οι γέφυρες; Από χάρισμα, ταλέντο, κατάκτηση εσωτερικού ρυθμού; Μήπως από τον συγκερασμό και των τριών; Δεν έχει και τόση σημασία να βρούμε την απάντηση, αφού το αποτέλεσμα μιας συνομιλίας μαζί του είναι ελκυστικό ως προς τη διατύπωση και διαφωτιστικό ως προς τη σύλληψή του. Γιατί ο λόγος του δεν γίνεται απαγορευτικός, αφού δεν κρύβεται πίσω από την επιστημονική ορολογία. Αντιθέτως, είναι ένας λόγος καθημερινός, γι' αυτό ανοιχτός, ερωτηματικός, ανυπεράσπιστος.

Στο «ψυχρό» βιογραφικό του διαβάζουμε ακόμη: στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η θεωρία του Παντός, η υπερσυμμετρία, η υπερβαρύτητα, η Θεωρία Χορδών και η βιοφυσική. Εννοιες και θεωρίες οι οποίες υπερβαίνουν την επιστήμη, με το απόθεμα ποιητικότητας που έχουμε όλοι μέσα μας όταν κοιτάμε στον ουρανό την έναστρη νύχτα, καθώς βρισκόμαστε εκτός του βίαια φωταγωγημένου αστικού τοπίου. Και πάλι νύχτα ανακαλύπτουμε τη φωτισμένη πλευρά μας υπό τη στρογγυλή θεά, που γίνεται η σελήνη στην πανσέληνη φωτοχυσία της. Μέσα της κοιτάζουμε τις μελλοντικές μας πράξεις να δικαιώνονται, έστω σαν όνειρο που δεν σβήνει αλλά όλο ανάβει μέχρι την έκρηξη της επιθυμίας, ενώ συντελείται......

O Kων. Καραθεοδωρή στα χρόνια του πολέμου (1939 -1944)

Κατά τη διάρκεια του πολέμου (1939-1944) ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή εργάσθηκε σκληρά κι αυτό οφείλεται εκτός από τη μεγάλη δημιουργική ωριμότητά του και στο γεγονός ότι ήθελε με την εργασία του να τραβήξει τη σκέψη του από τα τραγικά γεγονότα που έβλεπε ή που μάθαινε.
Έγραψε περίπου 17 εργασίες από τις οποίες δημοσίευσε τις 10. Ασχολήθηκε παράλληλα με εκδόσεις ή επανεκδόσεις βιβλίων του. Πολυάριθμα είναι ακόμα τα σύντομα άρθρα που δημοσίευσε και πολυάριθμες οι διαλέξεις που έδωσε κατά την περίοδο αυτή.
Το 1939 άρχισε να μαθαίνει και ολλανδικά, τα οποία τελειοποίησε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο καθηγητής H. Tietze σημειώνει:
«Αν και οι χαλεπές στερήσεις των τελευταίων πολεμικών ετών και της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου δεν αγνόησαν ούτε τον Καραθεοδωρή και του άφησαν έντονα ίχνη από το πέρασμά τους, αυτός συνέχισε χωρίς διάλειμμα τις επιστημονικές του έρευνες»
Επιπλέον είχε να φροντίσει την άρρωστη από καρδιά γυναίκα του και τον χτυπημένο από πολιομυελίτιδα γιο του. Η κόρη του Δέσποινα βρισκόταν στην Ταγκανίκα της Αφρικής όπου ήταν εγκατεστημένος ο σύζυγός της. Τον Αύγουστο του 1939 η Δέσποινα με το σύζυγό της Θεόδωρο Σκούταρη και τον ηλικίας έξι μηνών γιο τους επισκέφθηκαν τους γονείς Καραθεοδωρή στο Μόναχο.
Μια φίλη της όμως, που εργαζόταν στο γραφείο ενός γερμανού στρατηγού τη συμβούλευσε να φύγει από τη Γερμανία, διότι επίκειται η κήρυξη πολέμου. Με προτροπή και του Καραθεοδωρή κατέφυγαν το Σεπτέμβριο του 1939 στη Ζυρίχη κι από εκεί στην Αθήνα. Στην Αθήνα η Δέσποινα πρόσφερε τις υπηρεσίες εθελόντριας αδελφής του Ε.Ε.Σ. (κοντά στη Χρυσολωρά), ο δε σύζυγός της επιστρατεύθηκε και πολέμησε στην Αλβανία.......

Βίντεο: η εκτόξευση δορυφόρου της NASA για την μελέτη του κλίματος

Εκτοξεύθηκε σήμερα με επιτυχία το διαστημικό σκάφος της NASA, National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project (NPP), με την βοήθεια ενός πυραύλου Delta II. Η αποστολή αυτή έχει σκοπό τη μελέτη των αλλαγών του παγκόσμιου κλίματος και των βασικών μεταβλητών τις καθορίζουν.


http://youtu.be/cg9Z0-WEQIQ



http://youtu.be/GKxHmLKV_qU

27/10/11

Ο γύρος του Γαλαξία χωρίς ωτοστόπ

ή ποια είναι η ηλικία του Ήλιου σε γαλαξιακά έτη;
Η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας.
Η Σελήνη χρειάζεται 4 περίπου εβδομάδες για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη και η Γη σε ένα έτος ολοκληρώνει την περιφορά της γύρω από το Ήλιο. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ηλικία της Γης είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, που σημαίνει ότι έχει κάνει 4,5 δισεκατομμύρια περιστροφές γύρω από τον Ήλιο.
Τίθενται λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα:
Πόσος χρόνος χρειάζεται στον Ήλιο μας (που κουβαλάει μαζί του όλους τους πλανήτες και εμάς τους ίδιους) για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας; Πόσες φορές έχει γίνει αυτό μέχρι σήμερα και πόσες φορές θα γίνει στην διάρκεια της ζωής του Ήλιου;
Γνωρίζουμε ότι κινούμαστε περίπου κυκλικά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία και ότι η ακτίνα μας από το κέντρο είναι περίπου 8 kpsec(κιλοπαρσέκ) ή περίπου 26000 έτη φωτός.
Αυτό σημαίνει ότι σε μια πλήρη περιφορά του ο Ήλιος έχει διανύει απόσταση
s=2πR=1,55x1018 χιλιόμετρα
Ο Ήλιος κινείται με ταχύτητα (γραμμική) υ=220 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο,
οπότε χρησιμοποιώντας την εξίσωση της γραμμικής ταχύτητας στην ομαλή κυκλική κίνηση
υ=2πR/T
υπολογίζουμε ότι ο Ήλιος χρειάζεται περίπου 223 εκατομμύρια χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας ή ότι ένα γαλαξιακό έτος έχει διάρκεια 223 εκατομμύρια χρόνια.

Έτσι, ο Ήλιος (και η Γη μαζί του) στα τελευταία 4,5 δισεκετομμύρια χρόνια έχει κάνει περίπου 20 κύκλους στον Γαλαξία μας.
Και για να κάνουμε λίγη πλάκα .... δεδομένου ότι ο Ήλιος έχει συνολικό χρόνο ζωής περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια, τότε θα έχει μια συνολική γαλαξιακή ηλικία περίπου 42 γαλαξιακών ετών.

Ποια είναι λοιπόν η απάντηση στο αρχικό μας θεμελιώδες ερώτημα;
Απλά 42 !

http://youtu.be/aboZctrHfK8

Έρις και Πλούτων, δίδυμοι πλανήτες

Eυρωπαίοι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Μπρούνο Σικαρντί του πανεπιστημίου Μαρί Κιουρί και του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, κατάφεραν να μετρήσουν τη διάμετρο της Έριδος, χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, καθώς ο μικρός πλανήτης περνούσε μπροστά από ένα αχνό άστρο.
Πρόκειται για τεχνικό άθλο, καθώς η Έρις βρισκόταν σε απόσταση από τη Γη 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Γη από τον Ήλιο και η θερμοκρασία της είναι μείον 238 βαθμοί Κελσίου.

Καλλιτεχνική άποψη της Έριδος
Αν και η αινιγματική Έρις στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος είναι πολύ πιο πυκνή και ακόμα πιο παγωμένη από τον Πλούτωνα, οι δύο μακρινοί νάνοι πλανήτες αποτελούν σχεδόν τέλειους διδύμους, καθώς έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, όπως δείχνουν για πρώτη φορά νέες ακριβέστερες αστρονομικές μετρήσεις.

Η Έρις είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα, που έχει ποτέ παρατηρηθεί με αυτή την μέθοδο. Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Όταν η Έρις (η οποία πήρε το όνομα της θεάς της φιλονικίας στην ελληνική μυθολογία) ανακαλύφθηκε το 2005, θεωρήθηκε πολύ μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, τον θεωρούμενο για πολλά χρόνια εξώτατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1930. Μάλιστα, η ανακάλυψή της - και η λανθασμένη εκτίμηση για το μέγεθός της - έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο, που το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ''υποβάθμισε'' τον Πλούτωνα στη ''μικρή'' κατηγορία των νάνων-πλανητών (μαζί με τον μεγάλο αστεροειδή Δήμητρα και τα ουράνια σώματα Μακεμάκε και Χαουμέα), μία απόφαση που μέχρι σήμερα συναντά αντιδράσεις από αρκετούς αστρονόμους, αλλά και τον πολύ κόσμο.

Η νέα ακριβέστερη μέτρηση θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τη σύνθεση και την εξελικτική ιστορία της Έριδος, η οποία διαθέτει μια λευκή πολύ αντανακλαστική επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα είναι καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα παγωμένου αζώτου. Η Έρις αντανακλά περίπου το 96% του προσπίπτοντος φωτός του Ήλιου (έναντι 60% που αντανακλά ο Πλούτων), γεγονός που την καθιστά, μαζί με τον παγωμένο δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου, ένα από τα πιο αντανακλαστικά σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

Η Έρις και ο Πλούτων βρίσκονται στη λεγόμενη ''Ζώνη Κούιπερ'', ένα δακτύλιο παγωμένων ουρανίων σωμάτων πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Η Έριδα είναι ακόμα πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τον ''δίδυμό'' της, με συνέπεια να χρειάζεται 556 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη ελλειπτική περιφορά γύρω από τον Ήλιο, έναντι 248 ετών που χρειάζεται ο Πλούτων.

Η Έρις, που έχει σφαιρικό σχήμα, υπολογίστηκε ότι έχει διάμετρο 2.326 χιλιόμετρα (συν/πλην 12 χλμ), ενώ ο Πλούτων, για τον οποίο οι μέχρι τώρα υπολογισμοί είναι λιγότερο ακριβείς, εκτιμάται ότι έχει διάμετρο της τάξης των 2.300 έως 2.400 χιλιομέτρων. Η θερμοκρασία στην Έριδα δεν ξεπερνά τους μείον 238 βαθμούς Κελσίου, ενώ πιστεύεται ότι διαθέτει μια αραιή και περιστασιακή ατμόσφαιρά πλούσια σε μεθάνιο, αν και οι τελευταίες παρατηρήσεις δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τέτοιας ατμόσφαιρας.

Η Έρις, γύρω από την οποία υπάρχει ένας μικρός δορυφόρος, η Δυσνομία, υπολογίστηκε ότι είναι κατά 27% βαρύτερη από τον Πλούτωνα, πράγμα που σημαίνει ότι, αφού και οι δύο έχουν ίδιο μέγεθος, είναι πολύ πυκνότερη από αυτόν (περίπου 2,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό έναντι 2 του Πλούτωνα και 5,5 της Γης). Η αυξημένη πυκνότητα σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η Έρις είναι περισσότερο βραχώδης από τον Πλούτωνα, ο οποίος διαθέτει περισσότερο πάγο, όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Εμανουέλ Ζεάν του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο.

enet.gr - physicsforme.wordpress.com

26/10/11

Το διαδίκτυο καταναλώνει το 2% της παγκόσμιας ενέργειας

Πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το διαδίκτυο; Προφανώς είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί.
Πρέπει να αθροιστεί η ενέργεια που καταναλώνουν οι υπολογιστές – φορητοί και σταθεροί – τα έξυπνα τηλέφωνα, οι σέρβερ, τα ρούτερ και ο υπόλοιπος εξοπλισμός δικτύωσης. Επίσης πρέπει να συμπεριληφθεί και η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων αυτών των μηχανημάτων.
Όμως κανείς δεν ξέρει πόσες συσκευές υπάρχουν και είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, ούτε για πόσο χρόνο έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι να αντικατασταθούν από άλλες.

Οι Justin Ma και Barath Raghavan, από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια προσπάθησαν να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
Οι Raghavan και Ma έκαναν μια πρόχειρη απογραφή των συσκευών που συνδέονται στο διαδικτύο, εκτιμώντας ότι στον πλανήτη υπάρχουν 750 εκατομμύρια φορητοί υπολογιστές, ένα δισεκατομμύριο έξυπνα τηλέφωνα και 100 εκατομμύρια servers.
Θεώρησαν ότι το κόστος παραγωγής (σε ενέργεια) αυτών των συσκευών είναι 4.5 GJ για έναν φορητό υπολογιστή και 1 GJ για ένα έξυπνο τηλέφωνο, και ότι ο «χρόνος ζωής» τους μέχρι να αντικατασταθούν είναι 3 χρόνια για τον φορητό και 2 χρόνια για το smartphone. Παρόμοιες εκτιμήσεις έγιναν για οτιδήποτε συμμετέχει στην διαδικασία του διαδικτύου (βλέπε τον αντίστοιχο πίνακα).
Για μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω στον πίνακα
Η τελική τους εκτίμηση είναι ότι το διαδίκτυο καταναλώνει μεταξύ 170 με 207 GW.
1 GW (γιγαβατ) είναι 1 δισεκατομμύριο W (βατ), οπότε  το διαδίκτυο καταναλώνει περίπου την ίδια ενέργεια που καταναλώνουν μερικά δισεκατομμύρια λαμπτήρων, 100 βατ ο καθένας.
Φαίνεται ότι το νούμερο στο οποίο κατέληξαν οι Raghavan και Ma να είναι τεράστιο. Συγκρινόμενο όμως με την συνολική παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας των 16 terawatts, είναι πολύ μικρό – αποτελεί το 2% του συνόλου της ενέργειας που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα.
H έρευνα θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο «Workshop on Hot Topics in Networks» στο Κέμπριτζ στη Μασαχουσέτη.
www.icsi.berkeley.edu - newscientist

Παράσταση για την εξέλιξη του Σύμπαντος

«Εξέλιξη» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης, που ξεκινά να προβάλλεται από τις 4 Νοεμβρίου στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση σαράντα λεπτών, με πέντε ενότητες, που αφηγούνται την εξελικτική πορεία του σύμπαντος, των άστρων, του πλανήτη, των έμβιων οργανισμών και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η «Εξέλιξη» δείχνει ότι τίποτε δεν είναι σταθερό, αιώνιο και αμετάβλητο, αντίθετα τα πάντα εξελίσσονται συνεχώς, από τότε που «γεννήθηκε» το σύμπαν, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η παράσταση καλεί τους θεατές, μικρούς και μεγάλους, να συνειδητοποιήσουν πως, εμείς οι ίδιοι και κάθε άλλος έμβιος οργανισμός που φιλοξενεί η Γη, είμαστε το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας βιολογικής εξέλιξης, η οποία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.....

O τυφώνας Rina από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Στιγμιότυπα του τυφώνα Rina στις 25 Οκτωβρίου πάνω από την Καραϊβική, από τις εξωτερικές κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

http://youtu.be/P4N1EX8i1CU

25/10/11

Εικόνες από τη χθεσινή γεωμαγνητική καταιγίδα

Βίντεο και Φωτογραφίες από το εντυπωσιακό βόρειο Σέλας - συνέπεια της χθεσινής γεωμαγνητικής καταιγίδας

Video 1: Το παρατηρητήριο του ήλιου, SOHO (SOlar Heliospheric Observatory) κατέγραψε την ηλιακή καταιγίδα που προκάλεσε τις παρακάτω εικόνες του βόρειου σέλαος....

Ραντεβού με την Αφροδίτη

Αφροδίτη: Το πρωί Αυγερινός, το βράδυ Αποσπερίτης
Ο πλανήτης Αφροδίτη, γνωστός και ως Αποσπερίτης όταν εμφανίζεται μετά τη δύση του Ήλιου, θα εμφανίζεται και πάλι στο δυτικό ουρανό από αυτή την εβδομάδα. Θα γίνεται όλο και λαμπρότερη μέχρι τον Μάιο, οπότε θα εξαφανιστεί και θα επανεμφανιστεί τον Ιούνιο ως Αυγερινός.

Η Αφροδίτη παρέμενε άφαντη εδώ και μήνες, καθώς είχε περάσει πίσω από τον Ήλιο όπως τον βλέπουμε από τη Γη και χανόταν στην εκτυφλωτική του λάμψη στη διάρκεια της ημέρας......

Το σύμπαν χωρίς σκοτεινή ενέργεια

To φως από μια έκρηξη σουπερνόβα (κίτρινο) φτάνει σε μια περιοχή όπου ανιχνεύεται (μπλε). Καθώς το σύμπαν διαστέλλεται,  η ενεργειακή του πυκνότητα ελαττώνεται. Το μήκος κύματος του φωτός αυξάνεται ως συνέπεια αυτού του γεγονότος.
Το βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2011 απονεμήθηκε πριν από λίγο καιρό στους Adam Riess, Brian Schmidt και Saul Perlmutter, οι οποίοι μελετώντας το φως των υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα) τύπου Ιa, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Οι φυσικοί για να εξηγήσουν αυτό το αναπάντεχο εύρημα αναγκάστηκαν να δεχθούν την ύπαρξη της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας – στις εξισώσεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein εκφράζεται μαθηματικά από την κοσμολογική σταθερά Λ – στην οποία αποδίδεται η επιτάχυνση στον ρυθμό διαστολής του σύμπαντος.
Eίναι κοινό μυστικό ότι η έννοια της σκοτεινής ενέργειας κάθεται στο στομάχι πολλών φυσικών. Kαι κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας των σουπερνόβα τύπου Ιa, χωρίς την έννοια της σκοτεινής ενέργειας.
Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Arto Annila, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία εργασία του, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society», μπορούμε να αποφύγουμε την εισαγωγή της έννοιας της σκοτεινής ενέργειας και να εξηγήσουμε με διαφορετικό τρόπο τα δεδομένα των παρατηρήσεων των σουπερνόβα.
Τα επιχειρήματά του βασίζονται στον συνεχώς μεταβαλλόμενο τρόπο που ταξιδεύει το φως μέσα σ’ ένα διαρκώς εξελισσόμενο σύμπαν.
Ο Arto Annila ισχυρίζεται ότι το καθιερωμένο πρότυπο της Μεγάλης Έκρηξης ( Lambda-CMD ) είναι ένα μαθηματικό μοντέλο, αλλά όχι μια φυσική απεικόνιση της εξέλιξης του σύμπαντος. Τα δεδομένα των σουπερνόβα, σύμφωνα με τον Annila, δεν σημαίνουν υποχρεωτικά επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.
Όταν μια ακτίνα φωτός ταξιδεύει από ένα μακρινό αστέρι προς το τηλεσκόπιο ενός παρατηρητή, κινείται κατά μήκος της διαδρομής που απαιτεί το μικρότερο χρονικό διάστημα.
Αυτό είναι γνωστό στη φυσική ως αρχή του Φερμά ή αρχή του ελάχιστου χρόνου. Η αρχή του ελάχιστου χρόνου είναι μια ειδική περίπτωση της αρχής της ελάχιστης δράσης
Οι φυσικοί χρησιμοποιούν την αρχή της ελάχιστης δράσης στην μορφή που αποκαλείται ολοκλήρωμα της Λαγκρανζιανής.
Σύμφωνα με τον Αnnila αυτή η μορφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε διαδρομές μέσα σε ένα στάσιμο περιβάλλον.


Το μοντέλο του Arto Annila προσεγγίζει με επιτυχία τα πειραματικά δεδομένα των υπερκαινοφανών τύπου Ιa

Δεδομένου όμως ότι το διαστελλόμενο σύμπαν είναι ένα εξελισσόμενο σύστημα, ο Annila έδειξε πως η μορφή της αρχής ελάχιστης δράσης του Γάλλου μαθηματικού Maupertuis,
προσδιορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την διαδρομή του φωτός από τα μακρινά σουπερνόβα. Στη ανάλυσή του προσεγγίζει με μεγάλη επιτυχία τα πειραματικά δεδομένα των υπερκαινοφανών τύπου Ιa, καθιστώντας έτσι άχρηστη την έννοια της σκοτεινής ενέργειας - που εισήχθη κυρίως εξαιτίας αυτών των παρατηρήσεων.... 
Και όχι μόνο!  Στο άρθρο του ο Arto Annila προσπαθεί δείξει ότι ούτε η έννοια της σκοτεινής ύλης είναι απαραίτητη όταν επιχειρούμε για παράδειγμα να εξηγήσουμε το φαινόμενο των βαρυτικών φακών και ακόμη περισσότερο να δώσει μια διαφορετική ερμηνεία στην Μεγάλη Έκρηξη. Έτσι στο τελικό του συμπέρασμα αναφέρει ότι η Μεγάλη Έκρηξη, δεν συνέβη άπαξ κάποτε στο παρελθόν, αλλά συνεχίζει να συμβαίνει ακόμη και τώρα!.....
Διαβάστε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες ΕΔΩ

24/10/11

Το πείραμα OPERA επαναλαμβάνεται

Η ταχύτητα των νετρίνων θα ξαναμετρηθεί
O ανιχνευτής νετρίνων OPERA στο Gran Sasso
Ο πρόσφατος ισχυρισμός Ευρωπαίων επιστημόνων ότι βρέθηκε για πρώτη φορά κάτι στο σύμπαν -το υποατομικό σωματίδιο νετρίνο- που σπάει το φράγμα ταχύτητας του φωτός, σε αντίθεση με τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, προκάλεσε αναβρασμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η οποία απαίτησε τον επανέλεγχο των πειραματικών δεδομένων.

Έτσι, οι φυσικοί της ομάδας OPERA, που χρησιμοποιούν έναν υπόγειο ανιχνευτή στο Γκραν Σάσο της κεντρικής Ιταλίας, όπου λαμβάνουν δέσμες νετρίνο, τα οποία έχουν σταλεί από το CERN στη Γενεύη, σε μια απόσταση περίπου 730 χιλιομέτρων, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μια νέα σειρά πολύ ακριβών μετρήσεων για να κάνουν επανέλεγχο στο αρχικό συμπέρασμά τους -που απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω στη σύγχρονη φυσική.

Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν περίπου κατά ένα μήνα τη δημοσίευση των πορισμάτων τους σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Σοβαρές ενστάσεις και αμφιβολίες για την ορθότητα του επαναστατικού συμπεράσματος και για το κατά πόσο η σχετική δημόσια ανακοίνωση υπήρξε πρόωρη έχουν ήδη εκφράσει όχι μόνο επιστήμονες που δεν εργάστηκαν στο πείραμα OPERA, αλλά και ερευνητές - μέλη της ίδιας της κοινοπραξίας.

Η αρχική προδημοσίευση έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου στην online υπηρεσία επιστημονικών δημοσιεύσεων arXiv και αμέσως ο διεθνής Τύπος κατακλύστηκε από τους σχετικούς τίτλους. Όπως ανακοινώθηκε τότε, μετά από παρατηρήσεις στο διάστημα 2009-2011, υπολογίστηκε ότι τα νετρίνο έκαναν την απόσταση CERN - Γκραν Σάσο κατά 60 νανοδευτερόλεπτα ταχύτερα από το φως. Όμως, μερικά μέλη της 160μελούς επιστημονικής κοινοπραξίας επιμένουν ότι χρειάζονται νέες μετρήσεις, ώστε να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι το ανατρεπτικό συμπέρασμα δεν είναι προϊόν σφάλματος.

Οι νέες μετρήσεις θα γίνουν, αφού προηγουμένως αλλάξει η ακτίνα νετρίνο που στέλνει το CERN, το οποίο παράγει τα συγκεκριμένα σωματίδια, κάνοντας συγκρούσεις παλμών πρωτονίων πάνω σε ένα στόχο από γραφίτη. Έως τώρα, ο κάθε παλμός διαρκούσε περίπου 10.500 νανοδευτερόλεπτα, ενώ πλέον ο παλμός θα διαχωριστεί σε δέσμες διάρκειας ενός έως δύο νανοδευτερολέπτων η κάθε μία, οι οποίες θα διαχωρίζονται μεταξύ τους από χρονικά κενά της τάξης των 500 νανοδευτερολέπτων. Με την αλλαγή αυτή, επιδιώκεται να συσχετισθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια κάθε εμφάνιση νετρίνο, που θα καταγράφει ο ανιχνευτής-δέκτης του OPERA, με μια απολύτως συγκεκριμένη εκπομπή νετρίνο στον επιταχυντή-αποστολέα του CERN. Στόχος είναι να γίνει με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια η μέτρηση του χρόνου που χρειάζεται ένα συγκεκριμένο νετρίνο για να ταξιδέψει από το εργαστήριο της Γενεύης έως το εργαστήριο του Γκραν Σάσο.

Οι προηγούμενες μετρήσεις -και, κατά συνέπεια, το επαναστατικό συμπέρασμα- βασίστηκαν σε στατιστική ανάλυση, που συνέκρινε όχι τα επιμέρους νετρίνο, αλλά το σύνολο των σωματιδίων που εκπέμπονταν στο CERN, με αυτά που ανίχνευε το μηχάνημα του OPERA. Οι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος στατιστικής ανάλυσης δεν είναι αξιόπιστη, όταν κανείς έχει να κάνει με τόσο αστραπιαίες ταχύτητες και με τόσο ασήμαντες χρονικές αποκλίσεις.

Οι ερευνητές του OPERA θα κάνουν επί δέκα μέρες νέες μετρήσεις και υπολογισμούς με βάση τη νέα μέθοδο, ξεκινώντας μάλλον αυτή την εβδομάδα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα πιστεύουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να «πιάσουν» 12 νετρίνο και να μετρήσουν τον χρόνο του ταξιδιού τους. Έτσι, είτε θα επιβεβαιώσουν το προηγούμενο πόρισμά τους, είτε θα το ανατρέψουν.

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με μεγάλη ανυπομονησία τις νέες μετρήσεις, καθώς είναι ουκ ολίγοι οι φυσικοί που δηλώνουν βέβαιοι ότι κάποιο λάθος είχε γίνει πριν, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που προβληματίζονται για τις συνέπειες, αν τελικά η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ert.gr

Η ταχύτητα του φωτός στο γυαλί

...σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού

Πιάτο που προειδοποιεί για ραδιενέργεια στο φαγητό

Οι δακτύλιοι με το λευκό φως προειδοποιούν ότι υπάρχει μεν ακτινοβολία αλλά όχι επικίνδυνη. Όταν ανάψει και ο δακτύλιος με το κόκκινο χρώμα μάλλον πρέπει να σταματήσουμε το φαγητό.
Το πιάτο Φουκουσίμα έχει ενσωματωμένο στο κάτω μέρος του έναν ανιχνευτή ραδιενεργών ακτινοβολιών.
Υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσουμε εμείς τα επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας, έτσι ώστε να ανάβουν προειδοποιητικά οι δακτύλιοι με LED που διαθέτει το πιάτο.
To πιάτο λειτουργεί χρησιμοποιώντας τον αφαιρούμενο μετρητή ακτινοβολίας που βρίσκεται στη βάση του και τους ομόκεντρους κύκλους με το προειδοποιητικό φως από LED
www.dailymail.co.uk

23/10/11

«Δημόκριτος»: Το εργοστάσιο μυαλών κλείνει τα 50 του

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1961 ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αεροφωτογραφία των εγκαταστάσεων του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή
Κλείνοντας φέτος 50 χρόνια ζωής και επιτυχημένης επιστημονικής δραστηριότητας, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» βρίσκεται σε σημείο καμπής: όντας το μεγαλύτερο δημόσιο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, με σαφή πολυθεματικό και διεπιστημονικό χαρακτήρα, χάρη στα οκτώ Ινστιτούτα του, καλείται να απαντήσει έμπρακτα στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και προσέλκυση επενδύσεων, για σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και για ανάπτυξη προηγμένης τεχνογνωσίας πάνω σε επιλεγμένους στόχους.
Λίγες ημέρες πριν εορταστεί επίσημα, στις αρχές Νοεμβρίου, το ιωβηλαίο του ΕΚΕΦΕ, ο διευθυντής και πρόεδρός του, Νίκος Κανελλόπουλος, μίλησε στην «Κ.Ε.» για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κέντρου, που ιδρύθηκε το 1961 με στόχο «τον επαναπατρισμό διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού» (όπως αναφέρεται στο σχετικό βασιλικό διάγγελμα) και δέλεαρ την έναρξη σημαντικής ερευνητικής δραστηριότητας. Η έλλειψή της, στα ελληνικά πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με την αδράνεια και τον ασφυκτικό έλεγχο εκ μέρους του καθηγητικού κατεστημένου, υποχρέωνε το «επιστημονικό κεφάλαιο» να πάρει, εκείνα τα χρόνια, το δρόμο της ξενιτιάς...

Οι πρώτες φωτογραφίες με Ωριωνίδες μετεωρίτες

Διαβάστε επίσης: Η Γη θα συναντήσει τους Ωριωνίδες και άλλους διάττοντες
22 Οκτωβρίου 2011: Φωτογραφία από την ερασιτέχνη αστρονόμο Monika Landy-Gyebnar στη γενέτειρά της, Veszprem, στην Ουγγαρία.

22-10-2011: Brian Emfinger, Ozark, Arkansas


Olivier Staiger, Crans-Montana, ελβετικές Άλπεις

www.space.com

22/10/11

Bίντεο: Η πτώση του δορυφόρου ROSAT

Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το σημείο πτώσης του δορυφόρου ROSAT.
 Kινείται με ταχύτητα 8 km / sec, που σημαίνει ότι μέσα σε δυο λεπτά διανύει περίπου 1000 χιλιόμετρα - και τα διάφορα μοντέλα προσομοίωσης της επανεισόδου του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα εμφανίζουν αβεβαιότητα μερικών ωρών! Γι αυτό είναι σχεδόν αδύνατον να προσδιοριστεί το ακριβές σημείο πτώσης του. Μπορεί να πέσει οπουδήποτε μεταξύ γεωγραφικού πλάτους 53o βόρεια και 53o νότια.... Aναμένεται ότι περίπου 30 τεράστια κομμάτια του δορυφόρου θα επιβιώσουν από την πύρινη επανείσοδό τους στη γήινη ατμόσφαιραν καλύπτοντας μια απόσταση πάνω από 80 χιλιόμετρα, στην επιφάνεια της Γης .

http://youtu.be/W-73gv09nRk

Διαβάστε επίσης: Η πιθανότητα να πέσει στο κεφάλι μας ο δορυφόρος Rosat

Το φεγγάρι από τον Διαστημικό Σταθμό

Φωτογραφία του αστροναύτη Ron Garan από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Ron Garan έχει επιστρέψει στη Γη εδώ και ένα μήνα- μαζί με τους Αndrey Borisenko και Andrey Boris - με τη διαστημική κάψουλα Soyuz TMA-21
http://twitpic.com/73povh

21/10/11

Ίππαρχος: Ο άνθρωπος που ταξινόμησε τ’ αστέρια

Ίππαρχος (περ.190 π.Χ. - 120 π.Χ.)
Κυκλοφορεί ως ανέκδοτο το παρακάτω που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες θεμελίωσαν τα Μαθηματικά και τις άλλες επιστήμες.
Καθηγητής: Οι Έλληνες προόδευσαν στα Μαθηματικά, την Αστρονομία και στις άλλες επιστήμες γιατί συζητούσαν.
Μαθητής: Τότε γιατί εγώ κ. καθηγητά, από την πρώτη Γυμνασίου, την ώρα των Μαθηματικών δεν ακούω τίποτα άλλο από το «Πρόσεχε παιδί μου. Δεν είσαι εδώ για συζήτηση»!
Για τους Έλληνες της αρχαιότητας η συζήτηση ήταν μια ευγενής δραστηριότητα με συγκεντρωμένο στόχο. Να πείσει το συνομιλητή με επιχειρήματα μέσα από εξαντλητικό διάλογο.
Οι Έλληνες Μαθηματικοί διαφοροποιήθηκαν από τους προκατόχους τους Βαβυλώνιους και Αιγυπτίους γιατί αρνήθηκαν τη διαίσθηση ως επαρκή νομιμοποίηση μιας μαθηματικής αλήθειας και απέρριψαν την αριθμητική επαλήθευση ως αποδεικτική μέθοδο.
Το «πείθομαι» για κάτι επειδή το βλέπω το χρησιμοποίησαν οι Βαβυλώνιοι και Αιγύπτιοι.
Οι Έλληνες απαίτησαν κάτι περισσότερο, τη θεωρητική απόδειξη, που προκύπτει μετά από αυστηρή σειρά συλλογισμών.
Ενώ στα αρχαία στάδια οι αθλητές πάλευαν σώμα με σώμα για τη νίκη, στους δρόμους και τις πλατείες γίνονταν αγώνες λόγου, ανταλλάσσονταν επιχειρήματα.
Και αν ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης έβαλαν νόμους (αξιώματα) και τακτοποίησαν καλά το οικοδόμημα των Μαθηματικών ο Ίππαρχος κύρια τακτοποίησε τ’ αστέρια του ουρανού. Τον συμπεριλαμβάνω όμως στη σειρά των Ελλήνων Μαθηματικών γιατί δεν τα παραμέλησε και αυτά.
Έβαλε τα θεμέλια της Τριγωνομετρίας, της οποίας μπορεί να θεωρηθεί ο πρώτος πρόγονος. Η Τριγωνομετρία, όπως λέει και τ’ όνομά της, μετρά όλα τα στοιχεία του τριγώνου αρκεί να δοθούν ορισμένα από αυτά.
Γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας.
Τις αστρονομικές του παρατηρήσεις έκανε στη Ρόδο και κύρια στην Αλεξάνδρεια, όπου χτυπούσε η καρδιά της γνώσης.
Έγραψε 17 αστρονομικά βιβλία. Ανακάλυψε τον αστρολάβοκαι το Θεοδόλιχο, όργανα που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για τον καθορισμό των συντεταγμένων των αστέρων.

Ανακάλυψε τον πρώτο καινοφανή (nova) αστέρα
Συνέταξε τον πρώτο κατάλογο με τις θέσεις και τα μεγέθη των απλανών, έργο πολύμοχθο το οποίο θα δίσταζαν να το αναλάβουν και οι ίδιοι οι Θεοί, όπως αναφέρει ο Πλίνιος. Το έργο αυτό ολοκλήρωσε το 127 π.Χ. και το διέσωσε ο Κλαύδιος Πτολεμαίος συμπελαμβάνοντάς το στο σπουδαίο του σύγγραμμα, την Αλμαγέστη.

O Ίππαρχος καθόρισε τη διάρκεια του ηλιακού έτους σε 365 ημέρες και 6 ώρες.
Έδωσε εξήγηση της διαφορετικής διάρκειας των εποχών της Γης.(Σχ. 1)
Η μεν ύπαρξη εποχών οφείλεται στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης ως προς το επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο.
 Η διαφορετική διάρκεια των εποχών οφείλεται στο ότι η Γη κινείται σε ελλειπτική τροχιά περί, το Ήλιο και για να είναι ίσα τα γραμμοσκιασμένα εμβαδά, θα πρέπει η Γη να γράφει μικρό τόξο ΑΒ σε σχέση με το τόξο ΓΔ......

Τεράστιες ποσότητες νερού στο διάστημα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hershel εντόπισε νερό σε νεογέννητο πλανητικό σύστημα
Καλλιτεχνική απεικόνιση της περιοχής  - όπου εντοπίστηκε παγωμένο νερό  - γύρω από το "νεαρό" άστρο που φέρει το όνομα TW Hydrae, 175 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Σωματίδια παγωμένου νερού ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά στην περιφέρεια ενός νεογέννητου πλανητικού συστήματος, εκεί που πιστεύεται ότι σχηματίζονται οι κομήτες. Η ανακάλυψη αποτελεί ισχυρή ένδειξη υπέρ της θεωρίας που θέλει το νερό της Γης να έφτασε στον πλανήτη με κομήτες, ή «βρόμικες χιονόμπαλες», όπως συχνά τους αποκαλούν οι αστρονόμοι.

Η Γη, όπως όλοι οι πλανήτες σε οποιοδήποτε πλανητικό σύστημα, σχηματίστηκε από τη σταδιακή συσσωμάτωση αερίων και σκόνης που περιφέρονταν γύρω από τον νεογέννητο Ήλιο.

Όμως το νερό που μπορεί να υπήρχε στην περιοχή όπου σχηματίστηκε η Γη δεν ήταν δυνατό να ενσωματωθεί στον νεογέννητο πλανήτη: το νερό αυτό βρισκόταν πολύ κοντά στον Ήλιο και η υψηλή θερμοκρασία εμπόδιζε την υγροποίησή του σε ωκεανούς.

Και μέχρι σήμερα, η μελέτη μακρινών πλανητικών συστημάτων είχε δείξει την ύπαρξη ατμού μόνο σε αυτές τις θερμές ζώνες, σε μικρή απόσταση από το μητρικό άστρο.
Τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ είναι ξεκάθαρα


Το συμπέρασμα που δείχνει να προκύπτει από τη νέα μελέτη είναι ότι η Γη απέκτησε νερό όταν βομβαρδίστηκε από κομήτες που περιέχουν πάγο.

Η έρευνα έρχεται εξάλλου να προστεθεί στις πρόσφατες χημικές αναλύσεις του κομήτη Χάρτλεϊ 2, οι οποίες έδειξαν ότι η αναλογία ισοτόπων υδρογόνου στους πάγους του κομήτη είναι ίδια με την αναλογία στο θαλασσινό νερό.

Είναι όμως αρκετό το νερό που ανιχνεύθηκε στο TW Hydra για να γεμίσει ολόκληρους ωκεανούς;

Χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel, η ομάδα του Μίκιελ Χόγκερχάινγιε στο Παρατηρητήριο του Λάιντεν στην Ολλανδία εντόπισε φασματικές ενδείξεις που αντιστοιχούν σε μια ποσότητα νερού ίση με 5 τοις χιλίοις του συνολικού περιεχομένου των ωκεανών της Γης.

Ουσιαστικά, όμως, το τηλεσκόπιο δεν ανίχνευσε τον ίδιο τον πάγο, αλλά τις μικρές ποσότητες ατμού που εκπέμπονται λόγω του βομβαρδισμού του πάγου με ακτινοβολία.

Γι΄αυτό το λόγο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι, για κάθε γραμμάριο ατμού που εντόπισαν, πρέπει να υπάρχουν στην πραγματικότητα χιλιάδες γραμμάρια πάγου.

Και αυτό σημαίνει ότι το νερό του TW Hydra είναι χιλιάδες φορές περισσότερο από το νερό της Γης.
Newsroom ΔΟΛ - www.nasa.gov

Βίντεο: Τα λουλούδια και οι σταγόνες της βροχής

Το βίντεο που ακολουθεί μας αποκαλύπτει πως τα λουλούδια εκμεταλλεύονται την κινητική ενέργεια των σταγόνων της βροχής, για να διασπείρουν τους σπόρους τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις. Δημιουργήθηκε από τον Guillermo Amador και τους συνεργάτες του, από το Georgia Institute of Technology. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο arxiv.org.
....Ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέλεηξαν είναι ότι το μέγιστο βεληνεκές στην πλάγια βολή επιτυγχάνεται όταν η γωνία εκτόξευσης είναι 45o(!)

http://youtu.be/hUAT_RFRrSk

Η υπερθέρμανση της Γης επιβεβαιώνεται

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιβεβαιώνεται από την έρευνα επιστημόνων του Berkeley με το όνομα "Berkeley Earth Project".
Δεδομένου ότι οι απόψεις των επιστημόνων που ασχολούνταν στο παρελθόν με την κλιματική αλλαγή πολλές φορές ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, αυτός ο επιστημονικός τομέας είχε χάσει την αξιοπιστία του.
Για τον λόγο αυτό στην ομάδα του Berkeley συμμετείχαν μεγάλα ονόματα επιστημόνων - μεταξύ αυτών και ο βραβευμένος με το φετινό νομπέλ Φυσικής για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος Saul Perlmutter.
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από 40000 μετεωρολογικούς σταθμούς κατέληξαν - όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα - στο ίδια συμπεράσματα με προηγούμενους (αναξιόπιστους....) ερευνητές.
Το συμπέρασμα είναι ότι από το 1950 η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου.
berkeleyearth.org - bbc.co.uk

Έτοιμοι για εκτόξευση οι πρώτοι δορυφόροι Galileo

(Update)
Eκτοξεύθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτοι δορυφόροι Galileo που θα θέσουν σε λειτουργία το ευρωπαϊκό GPS. Για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ.

http://youtu.be/7iW2ZRROkro
==========================================

Η εκτόξευση των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων που θα θέσουν σε λειτουργία το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, την απάντηση στο GPS, με την ονομασία Galileo αναμένεται σήμερα.
Αν και όλα ήταν έτοιμα χθές, τελικά η εκτόξευση των δορυφόρων δεν πραγματοποιήθηκε καθώς παρατηρήθηκε μια βλάβη στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ που το καθήλωσε για 24 ώρες στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα.

Η Ε.Ε. έπειτα από πολύχρονες καθυστερήσεις φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα σύστημα πλοήγησης που θα υπερβαίνει και θα είναι πιο αξιόπιστο από τον αμερικανό αντίπαλο το GPS.

Οι πρώτοι δορυφόροι Galileo που θα μπουν σε τροχιά με έναν ρωσικό πύραυλο από τη Γαλλική Γουιάνα

"Αν η Ευρώπη θέλει να είναι ανταγωνιστική και ανεξάρτητη στο μέλλον τότε πρέπει να έχει το δικό της σύστημα πλοήγησης και να δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες" δήλωσε ο Χέρμπετ Ρολ, επικεφαλής της επιτροπής έρευνας, ενέργειας και βιομηχανίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Όμως το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης θα αρχίσει να λειτουργεί δωρεάν για τους ευρωπαίους πολίτες το 2014 ενώ οι πιο εξειδικευμένες εφαρμογές του αναμένονται το 2020. Η εκτόξευση σήμερα των δύο δορυφόρων είναι η αρχή καθώς το σύστημα θα φτάσει να απαρτίζεται από 30 δορυφόρους.
Η Ε.Ε. εκτιμά ότι ο Galileo θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 90 δισ. ευρώ στις προσεχείς δύο δεκατίες.
enet.gr -bbc.co.uk

20/10/11

Βίντεο: H τρύπα του όζοντος

H τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική έφτασε στο μέγιστό της στις 12 Σεπτεμβρίου - 10,05 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια - το ένατο μεγαλύτερο μέγεθος που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.

http://youtu.be/JZ1M4TJMUAc

Υπολογίστηκαν 10 τρισεκατομμύρια ψηφία του π

Ο αριθμός  π ως γνωστόν είναι το πηλίκο της περιφέρειας ενός οποιουδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του.
Η ακριβής τιμή του π περιλαμβάνει άπειρα δεκαδικά ψηφία (που επιπλέον δεν επαναλαμβάνονται ποτέ με την ίδια σειρά).
Πολλοί άνθρωποι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αφιέρωσαν τον χρόνο τους για τον προσδιορισμό όλο και περισσότερων ψηφίων του του π.
Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ υπολογισμού ψηφίων π κατέχουν πλέον οι Alexander J. Yee & Shigeru Kondo, που  υπολόγισαν για την ακρίβεια 10,000,000,000,050 ψηφία του π. 
Το 10,000,000,000,000-στο ψηφίο του π είναι 5
O υπολογισμός διήρκησε 371 ημέρες και έγινε με λογισμικό που έγραψε ο Yee στον υπολογιστή του Kondo ο οποίος διέθετε σκληρό δίσκο 48 terabytes. Ο υπολογισμός ήταν τόσο έντονος που ο υπολογιστής από μόνος του ανέβαζε τη θερμοσκρασία του δωματίου μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Τελικά οι προσπάθειες απέδωσαν και θα γραφούν για μια άλλη φορά στα ρεκόρ Γκίνες - το 10,000,000,000,000στο ψηφίο του π είναι το 5.
www.numberworld.org


Διαβάστε επίσης:
1. Τα μυστικά του σύμπαντος περιέχονται στα δεκαδικά ψηφία του π…
2. Επαφή
3. Η μουσική που παράγουν τα ψηφία του αριθμού π

Παρατηρώντας τη γέννηση ενός πλανήτη

Αμερικανοί και οι Αυστραλοί αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας οπτική ταχυδακτυλουργία, κατάφεραν να παρατηρήσουν τη γέννηση ενός πλανήτη.
"Είδαν" πίσω από το φως που εκπέμπει το άστρο LkCa 15 και το νέφος της μεσοαστρικής ύλης γύρω απ' αυτό, την δημιουργία του νέου πλανήτη LkCa 15 b.
Aριστερά: Λαμπερό σύννεφο σκόνης και αερίων γύρω από το άστρο LkCa 15. Δεξιά: μια μεγεθυμένη άποψη της κεντρικής περιοχής, που δείχνει το σχηματισμό του πλανήτη και τη θέση του το κεντρικού άστρου
Ο LkCa 15 b είναι ο νεώτερος πλανήτης που έχουμε δει μέχρι τώρα - 5 φορές μικρότερος από τον προηγούμενο πλανήτη που κατέιχε το ρεκόρ. Βρίσκεται 450 έτη φωτός μακριά από τη Γη και σχηματίζεται από τα αέρια και τη σκόνη της μεσοαστρικής ύλης.
Η δυσκολία του να παρατηρηθεί ένας πλανήτης κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, οφείλεται στο γεγονός ότι το φως του μητρικού τους άστρου - ήλιου επισκιάζει τα αντικείμενα γύρω από αυτό.
Καλλιτεχνική απεικόνιση της δημιουργίας του νέου πλανήτη
Η επιτυχία των αστρονόμων ήταν ότι χρησιμοποίησαν καθρέφτες (ένας συνδυασμός "προσαρμοστικής οπτικής" του τηλεσκοπίου με μια τεχνική συμβολομετρίας) για να απαλείψουν το φως του άστρου και να παρατηρήσουν τους δίσκους σκόνης στην περιοχή δημιουργίας του πλανήτη.
Ο νεογέννητος πλανήτης που αποκαλύφθηκε είναι ένας γιγάντιος αέριος πλανήτης - σαν τον πλανήτα Δία.
physicsforme.wordpress.com

19/10/11

Η πιθανότητα να πέσει στο κεφάλι μας ο δορυφόρος Rosat

Mετά τον πολυσυζητημένο δορυφόρο της NASA, UARS, που έπεσε στο Νότιο Ειρηνικό ωκεανό, έρχεται νέα απειλή από τον ουρανό - ο δορυφόρος ROSAT.
Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο δορυφόρος ROSAT; Πατήστε ΕΔΩ
Αυτή τη φορά οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος άνθρωπος είναι μεγαλύτερες.
Το γερμανικό πρώην διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, 2,6 τόνων, που φέρει το όνομα Roentgen Satellite (Rosat) θα συντριβεί στη Γη το Σάββατο ή την Κυριακή (22 ή 23 Οκτωβρίου).
Οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος άνθρωπος από ένα κομμάτι του δορυφόρου Rosat είναι 1 στις 2000.
Οι αντίστοιχες πιθανότητες για τον δορυφόρο UARS που έπεσε στη Γη τον Σεπτέμβριο ήταν 1 στις 3200.
Σύμφωνα με τον Heiner Klinkrad - επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για τα τροχιακά συντρίμμια - αναμένεται να επιβιώσει μεγαλύτερο ποσοστό μάζας του Rosat σε σχέση με τον UARS, κατά την επανείσοδο του στην ατμόσφαιρα. Αυτό θα συμβεί διότι τα τμήματα του κατόπτρου, που χρησίμευε στη συλλογή ακτίνων Χ, είναι πιο ανθεκτικά στη θερμότητα.
Πάντως, οι πιθανότητες να πέσει ο δορυφόρος πάνω σε ένα συγκεκριμένο άτομο - πχ στον εαυτό μας - είναι πολύ λιγότερες - 1 στα μερικά τρισεκατομμύρια!
Φωτογραφία του δορυφόρου από τον Ralf Vandebergh - με χρώματα τονισμένα εκ των υστέρων
Μπορεί ο δορυφόρος Rosat να αντιμετωπίζεται σήμερα σαν διαστημικό σκουπίδι, όμως η προσφορά του στην αστρονομία ήταν μεγάλη. Η εικόνα που ακολουθεί λήφθηκε από τον Rosat. Πρόκειται για το σύμπλεγμα γαλαξιών Abell 3528.
 http://www.space.com

Ο καλύτερος τοπογραφικός χάρτης της Γης

Χαρακτηρίζεται ο πληρέστερος, λεπτομερέστερος ψηφιακός τοπογραφικός χάρτης του πλανήτη που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Αρθρογράφος σχολίαζε ότι αυτή η εντυπωσιακή, τρισδιάστατη σύμπραξη της NASA και του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας κάνει το Google Earth να μοιάζει με παιδικό βιβλίο ζωγραφικής.

Ο λόγος για την τελευταία, βελτιωμένη έκδοση του χάρτη - ή, για την ακρίβεια, του Παγκόσμιου Ψηφιακού Υψομετρικού Μοντέλου- που δημιουργήθηκε από εικόνες, τις οποίες συνέλεξε το ιαπωνικό ραδιόμετρο ASTER από το δορυφόρο Terra της NASA. Καλύπτει με συγκλονιστική λεπτομέρεια το 99% της ξηράς, καθώς τα σημεία μέτρησης απέχουν μεταξύ τους μόλις 30 μέτρα, ενώ στις βελτιώσεις περιλαμβάνονται και εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες, τοποθετημένες έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι ο χάρτης είναι τρισδιάστατος.
«Η αναθεωρημένη έκδοση του Παγκόσμιου Ψηφιακού Υψομετρικού Μοντέλου του ASTER παρέχει στους πολίτες παγκόσμια τοπογραφικά δεδομένα στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση», λέει ο Μάικ Έμπραμς, επικεφαλής του προγράμματος ASTER στο Jet Propulsion Laboratory της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. «Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, από το σχεδιασμό αυτοκινητοδρόμων και την προστασία εκτάσεων με πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον μέχρι την αναζήτηση φυσικών πόρων.»

Το ASTER είναι ένα από τα πέντε όργανα που μπήκαν σε τροχιά με το δορυφόρο Terra, το 1999. Από το Φεβρουάριο του 2000 στέλνει εικόνες του πλανήτη σε 15 διαφορετικές ζώνες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, η ανάλυση των οποίων κυμαίνεται από τα 15 έως τα 90 μέτρα.....