30/12/11

Ζητείται βοηθός του Stephen Hawking

Διαβάστε την αγγελία ΕΔΩ
Όσοι πιστοί... σπεύσατε
Βοηθό μέσω αγγελίας ψάχνει ο Στίβεν Χόκινγκ
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Εάν πάντα ονειρευόσασταν να δουλέψετε στο πλευρό του Στίβεν Χόκινγκ, η στιγμή έφτασε. Ο διάσημος Βρετανός φυσικομαθηματικός και κοσμολόγος, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, έβαλε αγγελία στον προσωπικό δικτυακό του τόπο και ζητά τεχνικό βοηθό, ο οποίος θα αναλάβει τη συντήρηση-και πιθανώς την περαιτέρω ανάπτυξη-του ηλεκτρονικού συστήματος που βοηθά τον επιστήμονα να επικοινωνεί με τους γύρω του.

Ο Χόκινγκ, από τα 21 του χρόνια, πάσχει από μια νευρομυική πάθηση που τον άφησε παράλυτο, ενώ το 1985, μετά από μια επείγουσα εγχείρηση τραχειοτομής, έχασε και τη φωνή του. Τώρα χρησιμοποιεί ένα μηχανικό σύστημα λόγου, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο είναι προσδεμένο στο καροτσάκι του και μετατρέπει τις συσπάσεις του προσώπου του σε συνθετική φωνή. Επίσης, ο Χόκινγκ διαλέγει λέξεις σε μια οθόνη μέσω ενός κέρσορα, φτιάχνει προτάσεις και μετά τοσύστηματις μετατρέπει σε τεχνητή φωνή. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να δίνει ολόκληρες ομιλίες, αν και η προετοιμασία τους είναι χρονοβόρα.

Στην αγγελία, στη διεύθυνση www.hawking.co.uk, σύμφωνα με τον Independent αναφέρεται ότι ο υποψήφιος βοηθός πρέπει να ξέρει από υπολογιστές και ηλεκτρονικά (όχι από αστροφυσική), να μπορεί να δουλεύει αποτελεσματικά υπό συνθήκες πίεσης και να είναι σε θέση να επισκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς τη βοήθεια εγχειριδίου. Ο βοηθός πρωτίστως θα βοηθά τον Χόκινγκ να «λειτουργεί στην κοινότητα των φυσικών και ως δημόσιος ομιλητής», πράγμα που σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, θα τον βοηθά με τα γραφικά των ομιλιών του, αλλά και με τα πολλά αιτήματα από τα μέσα ενημέρωσης.

Το -φτιαγμένο ειδικά γι' αυτόν- σύστημα συνθετικής φωνής του Χόκινγκ έχει και άλλες δυνατότητες, όπως να συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, να ανοίγει τις πόρτες στο σπίτι του ή στο γραφείο του (μέσω υπέρυθρου τηλεκοντρόλ, που ελέγχει με το δάχτυλό του), να ανάβει τα φώτα ή την τηλεόραση κ.ά.

Ο τεχνικός βοηθός θα πρέπει να ταξιδεύει περίπου τρεις μήνες του έτους σε διάφορες χώρες. Η ημερομηνία έναρξης της εργασίας είναι η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2012 και ο μισθός θα είναι περίπου 25.000 λίρες το χρόνο (γύρω στα 30.000 ευρώ). Το κόστος της θέσης εργασίας καλύπτεται από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου ο Χόκινγκ υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής προτού πάρει σύνταξη, και η απασχόληση θεωρείται ερευνητική θέση, αν και δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο για την πρόσληψη να είναι κανείς πανεπιστημιακός ή να έχει διδακτορικό. Το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ θα δημοσιεύσει σχετική επίσημη αγγελία απασχόλησης τον επόμενο μήνα.

Ο Χόκινγκ, που γιορτάζει τα 70ά γενέθλιά του στις 8 Ιανουαρίου, έχει γίνει διάσημος για το έργο του σχετικά με τις μαύρες τρύπες και, μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει το μπεστ-σέλερ «Μια σύντομη ιστορία του χρόνου», το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς.
news.in.gr - newscientist.com

Bίντεο: η χημεία της σαμπάνιας

Πρόκειται για το πιο “υπερτιμημένο” ποτό στον κόσμο και αυτό οφείλεται μάλλον στον “εκρηκτικό” τρόπο που ανοίγουν τα μπουκάλια της. Ένα μπουκάλι σαμπάνιας προσφέρεται περισσότερο για μια πειραματική επίδειξη χημείας…
Πάνω από 600 χημικές ενώσεις αναμειγνύονται με το διοξείδιο του άνθρακα στη σαμπάνια.
Το βίντεο που ακολουθεί εξηγεί πώς να ανοίξει κανείς σωστά ένα μπουκάλι σαμπάνιας, έτσι ώστε “απολαύσει” καλύτερα μυρωδιά, χρώμα και γεύση. Οι φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα που ανεβαίνουν μέσα στο ποτήρι που περιέχει σαμπάνια, μεταφέρουν τις χημικές ενώσεις, καθώς ανέρχονται μέσα στο υγρό….


http://youtu.be/s-7rx9QVJsA

28/12/11

Raspberry Pi : Ο υπολογιστής με λειτουργικό Linux των 19 ευρώ

Μικροσκοπικός υπολογιστής, σε μικροσκοπική τιμή
Κέμπριτζ
O Raspberry Pi, ένας υπολογιστής με τιμή μόλις 19 ευρώ που βασίζεται στο Linux, φτάνει στην αγορά το 2012 με χρηματοδότηση από το Εργαστήριο Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.Ο υπολογιστής των 19 ευρώ, διαθέσιμος σε μορφή πλακέτας, θα κυκλοφορήσει στις αρχές του έτους σε δύο μοντέλα:
  • Raspberry Pi μοντέλο Α με 128 ΜΒ RAM χωρίς θύρα Ethernet
  • Raspberry Pi μοντέλο B με 256 MB RAM και θύρα Ethernet
Ο φτηνός υπολογιστής είναι μείζον ζητούμενο στην αγοράπληροφορικής. Εκατομμύρια μαθητές θα επωφεληθούν από τον χαμηλού κόστους φτηνό υπολογιστή Raspberry Pi, ειδικά στις χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

Ο υπολογιστής των 19 ευρώ περιλαμβάνει:
  • Επεξεργαστή ARM11 στα 700 MHz
  • Μνήμη 128 ΜΒ SD RAM
  • Ανάλυση 1080p, H264 αναπαραγωγή
  • Έξοδοι Composite και HDMI
  • Θύρα USB 3.0
  • Κάρτες SD/MMC/SDIO
  • Θύρα I/O γενικής χρήσης
  • Λειτουργικό Linux Fedora, Debian, Ubuntu
Newsroom ΔΟΛ

Η “υπερβατικότητα” του αριθμού π

Mερικά πράγματα όσο οικεία κι αν είναι δεν παύουν να προκαλούν θαυμασμό.
Όπως για παράδειγμα οι ιδιότητες του αριθμού π
π=3.14159265358979323846...
Ο αριθμός αυτός προκύπτει όταν διαιρούμε το μήκος της περιφέρειας ενός κύκλου με το μήκος της διαμέτρου του (ή μπορούμε να πούμε ότι είναι το εμβαδόν ενός κύκλου που έχει ακτίνα ίση με την μονάδα)

Το π είναι υπερβατικός αριθμός, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολυώνυμο με ρητούς συντελεστές του οποίου να αποτελεί ρίζα το π.

Η παραπάνω πρόταση έχει αποδειχθεί από τον Ferdinand von Lindemann το 1882 και προφανώς δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση.

Ένας φίλος μαθηματικός (που του αρέσει να κάνει πλάκα σε φυσικούς) ισχυριζόταν ότι χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Μathematica ανακάλυψε ένα πολυώνυμο 31ου βαθμού (!!), του οποίου μία από τις 31 ρίζες είναι το π.

Η εξίσωσή του 

έχει ως ρίζα τον αριθμό
ρ=3.1415926535897932385
που είναι ο αριθμός π με ακρίβεια 19 δεκαδικών ψηφίων!!

Aν ελέγξει κανείς το αποτέλεσμα θα δει ότι πράγματι είναι σωστό!

Τελικά είναι ή δεν είναι υπερβατικός αριθμός το π; ...

27/12/11

Το εντυπωσιακό θέαμα του κομήτη Lovejoy

Κι άλλες φωτογραφίες και βίντεο του κομήτη Lovejoy που πέρασε πριν από μερικές μέρες πολύ κοντά από τον Ήλιο....
Δείτε και διαβάστε επίσης:
Εκπληκτικές φωτογραφίες του επιζήσαντα κομήτη Lovejoy
H “αυτοκτονία” του κομήτη Lovejoy



spaceflightnow.com

Ρυθμίστε το παρακάτω βίντεο στην υψηλότερη ανάλυση και δείτε το σε πλήρη οθόνη ...


http://youtu.be/mMTB-geFssM

26/12/11

Το άστρο της Βηθλεέμ εμφανίστηκε στον ουρανό της Ευρώπης

Το άστρο εθεάθη πάνω από το Βέλγιο (δεύτερο βίντεο), την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία (πρώτο βίντεο)....


http://youtu.be/Ve-UoO9ScvQ


http://youtu.be/Ur19LcveEXk

...... Δυστυχώς όμως δεν ήταν ούτε το άστρο της Γεννήσεως ή τουλάχιστον, κάποιος μετεωρίτης. Ήταν στην πραγματικότητα τα απομεινάρια του ρωσικού πυραύλου Σογιούζ, που εκτοξεύθηκε την περασμένη Τετάρτη και απέτυχε να βάλει σε τροχιά το δορυφόρο που μετέφερε. Ένα θραύσμα του ίδιου δορυφόρου έπεσε σε στέγη σπιτιού στην Σιβηρία την παραμονή των Χριστουγέννων.
lemonde.fr

Φωτογραφία με την σκιά του Άη Βασίλη στη Σελήνη!

Χριστούγεννα 1968. Διάλογος μεταξύ του μέλους του πληρώματος της αποστολής Απόλλων 8 Jim Lovell και Houston:
089:32:50 Mattingly: Apollo 8, Houston. [No answer.]
089:33:38 Mattingly: Apollo 8, Houston.
089:34:16 Lovell: Houston, Apollo 8, over.
089:34:19 Mattingly: Hello, Apollo 8. Loud and clear.
089:34:25 Lovell: Roger. Please be informed there is a Santa Claus.
089:34:31 Mattingly: That’s affirmative. You’re the best ones to know. -NASA
Στη χτεσινή ανάρτηση γράφαμε για την έρευνα που προγραμματίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες της Σελήνης για πιθανά ίχνη στην επιφάνειά της που θα αποδεικνύουν το πέρασμα εξωγήινων. Ψάχνοντας λοιπόν για αποδείξεις εξωγήινων στην επιφάνεια της Σελήνης βρέθηκε τελικά η απόδειξη ύπαρξης του Άη Βασίλη.
Στην παρακάτω φωτογραφία της Σελήνης βλέπουμε τον κρατήρα του Αρχιμήδη. Παρατηρήστε προσεκτικά τη σκιά στο εσωτερικό του....Δεν έκανε χιούμορ ο αστροναύτης του Απόλλων 8!
alanfriedman.tumblr.com via discovermagazine.com

25/12/11

Ψάχνοντας για ίχνη εξωγήινων στην επιφάνεια της Σελήνης

Εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες της Σελήνης θα εξεταστούν για πιθανά ίχνη στην επιφάνειά της που θα αποδεικνύουν το πέρασμα εξωγήινων.
Ένα κοίλωμα στην περιοχή της Σελήνης Mare Ingenii. Θα μπορούσε να είναι σήραγγα μιας βάσης εξωγήινων στη Σελήνη που κατασκευάστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια!
Αν οι εξωγήινοι είχαν περάσει στο παρελθόν από τον δορυφόρο μας τότε είναι πολύ πιθανό να άφησαν μηνύματα, επιστημονικά όργανα, σκουπίδια και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν αν εντοπιστούν από τα ανθρώπινα τηλεσκόπια και τα διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν η αναζήτηση γίνει από υπολογιστές ή από εθελοντές ερασιτέχνες – που δεν κοστίζει - η έρευνα αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί δεδομένης της τεράστιας σημασίας που θα έχει μια τέτοια ανακάλυψη, παρότι οι πιθανότητες να βρεθούν αντικείμενα εξωγήινων είναι ελάχιστες.
Οι Paul Davies και Robert Wagner από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα υποστηρίζουν ότι οι εικόνες της Σελήνης και οι άλλες πληροφορίες που συλλέγονται από τους επιστήμονες για την έρευνά τους θα πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά για ίχνη από εξωγήινους επισκέπτες. Η πρότασή τους είναι συμπληρωματική στις άλλες έρευνες για εξωγήινη ζωή , όπως είναι η αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), που βασίζεται στα στοιχεία ραδιοτηλεσκοπίων που ψάχνουν στο διάστημα για μηνύματα εξωγήινων πολιτισμών.
Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα να έχουν αφήσει ίχνη στη Σελήνη οι εξωγήινοι είναι πολύ μικρή, το γεγονός ότι τα σημάδια πάνω στην επιφάνειά της παραμένουν αναλλοίωτα για τεράστιο χρονικό διάστημα – διότι η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα και καιρικά φαινόμενα που θα έσβηναν τα πιθανά ίχνη – οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια εργασία στο περιοδικό Acta Astronautica, όπου αιτιολογούν την αναγκαιότητα αυτής της έρευνας.
Οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους στην αποστολή Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA (LRO), η οποία έχει χαρτογραφήσει το ένα τέταρτο της επιφάνειας της Σελήνης με υψηλή ανάλυση από τα μέσα του 2009. Στις εικόνες αυτές, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ήδη τα σημεία προσγείωσης των διαστημοπλοίων Απόλλων και όλα τα τηλεκατευθυνόμενα διαστημικά σκάφη της NASA και της Σοβιετικής Ένωσης..
Η NASA δημοσιοποίησε ήδη στο κοινό περισσότερες από 340.000 εικόνες του LRO, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει στο ένα εκατομμύριο. Είναι προφανές ότι μια «χειροκίνητη αναζήτηση» από μια μικρή ομάδα ανθρώπων θα ήταν αδύνατη σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένας τρόπος για να ερευνήσει κανείς όλες τις εικόνες είναι η κατασκευή ενός λογισμικού για την αναζήτηση περίεργων χαρακτηριστικών, που ίσως να οφείλονται σε αντικείμενα, ίχνη στο έδαφος ή κτίσματα που άφησαν εξωγήινοι.. Αυτά μπορεί να παραμένουν αναλλοίωτα εκατομμύρια χρόνια διότι η επιφάνεια του φεγγαριού είναι γεωλογικά ανενεργή και μεταβάλλεται πολύ αργά – κυρίως από μετεωρίτες.
Το σεισμόμετρο από την αποστολή του Απόλλων της NASA ανιχνεύει μόνο μια φορά το μήνα περίπου, μετεωρίτες σε μέγεθος πορτοκαλιού, μέσα σε μια περιοχή ακτίνας 350 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τους Davies και Wagner, απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να εξαφανιστεί από το σεληνιακό έδαφος ένα αντικείμενο διαμέτρου δέκα μέτρων.
Εκτός από την διερεύνηση των σεληνικών φωτογραφιών μέσω υπολογιστή, μια εναλλακτική λύση που προτείνεται είναι η εξέταση των φωτογραφιών από ενθουσιώδεις ερασιτέχνες μέσω του διαδικτύου.
Αν μάλιστα οι εξωγήινοι πέρασαν από την επιφάνεια της Σελήνης και άφησαν σκόπιμα κάποιο μήνυμα, τότε αυτό θα μπορούσε να βρεθεί εύκολα.
guardian.co.uk - sciencedirect.com

24/12/11

Δορυφόρος πέφτει σε σπίτι που βρίσκεται στην οδό κοσμοναύτη

Οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος άνθρωπος από ένα κομμάτι του δορυφόρου Rosat που έπεσε στη Γη στο τέλος Σεπτεμβρίου υπολογίστηκαν 1 στις 2000. Οι αντίστοιχες πιθανότητες για τον δορυφόρο UARS που έπεσε στη Γη στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν 1 στις 3200.
Γενικότερα, οι πιθανότητες να πέσει ένας δορυφόρος πάνω σε ένα συγκεκριμένο άτομο – πχ στον εαυτό μας – είναι πολύ λιγότερες – 1 στα μερικά τρισεκατομμύρια!
Άραγε ποιες είναι οι πιθανότητες να πέσει ένας δορυφόρος παραμονές Χριστουγέννων (!), πάνω σε σπίτι που επιπλέον βρίσκεται σε δρόμο που φέρει το όνομα κοσμοναύτη(!);
Πάντως όχι μηδενικές, γιατί το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε!
Θραύσματα ενός ρωσικού δορυφόρου που απέτυχε να μπει σε τροχιά συνετρίβη σε περιοχή της κεντρικής Σιβηρίας.
Ένα από τα κομμάτια του δορυφόρου, μια σφαίρα τιτανίου 5 κιλών και διαμέτρου 50 εκατοστών, έπεσε χτες στην οροφή ενός σπιτιού στο χωριό Vagaitsevo στην περιοχή Ordynsk της Σιβηρίας. Και το σπίτι αυτό βρίσκεται σε οδό που φέρει το όνομα κοσμοναύτη.

Ο ιδιοκτήτης σπιτιού, Andrei Krivorukov, που είχε πάει έξω στην αυλή για να φέρει ξύλα λίγα λεπτά πριν την πτώση, θα αποζημιωθεί για τις ζημιές από την κοινότητα. en.ria.ru - heraldsun.com.au

Το παραπάνω γεγονός θυμίζει την πτώση ενός μικρού μετεωρίτη στα προάστια του Παρισιού, στην στέγη του σπιτιού της οικογένειας Κομήτη!

To πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο διάστημα

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δένδρο στολίστηκε στο διάστημα το 1973 στον πρώτο διαστημικό σταθμό που έφερε το όνομα Skylab.
space.com
Skylab

Ένα δώρο από τον Άη Βασίλη


23/12/11

Γιατί το Σύμπαν έχει 3 χωρικές διαστάσεις;

Σύμφωνα με τα δελτία τύπου (ΕΔΩ και ΕΔΩ), λύθηκε ένας 40χρονος γρίφος της θεωρίας των χορδών από έναν υπερυπολογιστή.
 Στην εργασία των Sang-Woo Kim, Jun Nishimura και Asato Tsuchiya: «Expanding (3+1)-dimensional universe from a Lorentzian matrix model for superstring theory in (9+1)-dimensions», αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο τρόπος με τον οποίο το σύμπαν μας γεννήθηκε με 3 χωρικές διαστάσεις δεδομένου ότι η θεωρία των υπερχορδών προβλέπει 10 διαστάσεις (9 χωρικές και 1 χρονική)
Η θεωρία των υπερχορδών θεωρείται ως «η θεωρία των πάντων», που σημαίνει ότι μεταξύ άλλων μπορεί να εξηγήσει και την δημιουργία του σύμπαντος σύμφωνα με την κοσμολογία της Μεγάλης Έκρηξης.
Αν κάποιος πάει πολύ πίσω στο χρόνο στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος, τότε σύμφωνα με την θεωρία των υπερχορδών, ο χώρος είχε 9 διαστάσεις, αλλά στη συνέχεια από κάποιο σημείο και μετά, μόνο 3 απ’ αυτές τις διαστάσεις άρχισαν να διαστέλλονται ταχύτατα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο στο οποίο χρησιμοποιούνται τεράστιοι πίνακες, οι οποίοι αναπαριστούν τις αλληλεπιδράσεις των χορδών και υπολογίζουν πως ο 9-διάστατος χώρος αλλάζει με τον χρόνο, για να καταλήξουν ότι μόνο 3 από τις χωρικές διαστάσεις διαστέλλονται γρήγορα.
Για τους υπολογισμούς χρησιμοποιήθηκε ο υπερ-υπολογιστής Hitachi SR16000, στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Yukawa του Πανεπιστημίου του Kyoto....

Διαβάζοντας τα διάφορα σχόλια (ΕΔΩσχετικά με την παραπάνω εργασία, μάθαμε και ποιος Φυσικός δημοσίευσε για πρώτη φορά επιστημονική εργασία με σκοπό να εξηγήσει γιατί ζούμε σε 3 διαστάσεις.
Ήταν ο Paul Ehrenfest και την εργασία του, που δημοσιεύθηκε το 1918 (!), μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ 
Ο Paul Ehrenfest ανήκε στην περίφημη Σχολή της Κοπεγχάγης και η συμβολή του στην θεμελίωση της κβαντικής φυσικής ήταν πολύ σημαντική. Όμως το τέλος του ήταν τραγικό.
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1933 έφτασε στο Άμστερνταμ, για να επισκεφτεί τον μικρότερο γιό του Βάσικ, που βρισκόταν σε ίδρυμα για παιδιά με σοβαρή νοητική καθυστέρηση. Καθώς έπασχε από βαριά μορφή κατάθλιψης αποφάσισε ότι ο γιός του έπρεπε να απαλλαγεί από τη δυστυχία του ταυτόχρονα με τον ίδιο. Έτσι ο Ehrenfest τον πήγε σε ένα γειτονικό πάρκο, έβγαλε το περίστροφο και πυροβόλησε πρώτα τον Βάσικ και στη συνέχεια τον εαυτό του. Ο γιος  δεν πέθανε, αλλά έχασε την όρασή του από τη σφαίρα, ενώ ο θάνατος του πατέρα ήταν ακαριαίος.

22/12/11

Εκπληκτικές φωτογραφίες του επιζήσαντα κομήτη Lovejoy

(updated)
Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση
Ο κομήτης Lovejoy πριν από μια εβδομάδα πέρασε σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση από τον Ήλιο. Διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αστρονόμων τελικά ο κομήτης "επέζησε" συνεχίζοντας το ταξίδι του στο πλανητικό μας σύστημα για να επιστρέψει μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)
Στις εντυπωσιακές φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τον κομήτη Lovejoy κοντά στον ορίζοντα της Γης καθώς απομακρύνεται, ασφαλής πλέον από την κόλαση του Ήλιου. Τις φωτογραφίες πήρε ο αστροναύτης της NASA Dan Burbank , από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 21 Δεκεμβρίου 2011, δηλώνοντας ότι "είναι το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχω δει ποτέ στο διάστημα!"



nasa.gov

... και το αντίστοιχο βίντεο

http://youtu.be/aoZIwtgEqKY

Ένα νέο σωματίδιο παρατηρήθηκε στον επιταχυντή του CERN

Η ομάδα ATLAS ανακοίνωσε (ΕΔΩ) την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου, του χb(nP), που παράχθηκε από τις συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN.
Το νέο σωματίδιο είναι μποζόνιο (τα μποζόνια έχουν ακέραιο σπιν και είναι φορείς των δυνάμεων) και πρόκειται για μια διεγερμένη κατάσταση του ήδη γνωστού σωματιδίου χb. Επιστήμονες είχαν προβλέψει την ύπαρξη αυτού του σωματιδίου αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν το είχε παρατηρήσει. Το νέο σωματίδιο συνίσταται από ένα χαμηλό (bottom) κουάρκ και το αντίστοιχο αντικουάρκ και θα βοηθήσει στην κατανόηση των δυνάμεων μεταξύ κουάρκ και αντι-κουάρκ , τις ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις που συγκρατούν τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες των ατόμων. Το σύνθετο αυτό σωματίδιο (αδρόνιο) ονομάζεται “bottom quarkonium”, ή μερικές φορές “bottomonium”.
Αυτό που επετεύχθη στο πείραμα ATLAS ήταν να προσδιοριστεί μια νέα διεγερμένη κατάσταση του bottomonium. [Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τρεις καταστάσεις, των οποίων οι μάζες είναι τόσο κοντά που δεν μπορούν να διαχωριστούν από τις πειραματικές μεθόδους - οπότε ανακαλύφθηκαν στην πραγματικότητα τρία νέα σωματίδια (!) σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα από profmattstrassler.com]
Τα ενεργειακά επίπεδα του "ατόμου" bottomonium
Ένας από τους λόγους που κατασκευάστηκε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ήταν για να επιβεβαιώσει το Καθιερωμένο Πρότυπο των Στοιχειωδών σωματιδίων (αλλά και να καλύψει τα κενά του). Ανακαλύψεις όπως αυτή του σωματιδίου χb(nP) αποτελούν ένα σημαντικό μέρος αυτής της αναζήτησης. Στην πραγματικότητα - δεδομένου ότι η επιβεβαίωση της ανίχνευσης του σωματιδίου Higgs δεν έγινε ακόμη - πρόκειται για το πρώτο νέο σωματίδιο που ανακαλύπτει ο LHC από την αρχή της λειτουργίας του!

21/12/11

Σημειώσεις του Νεύτωνα και στα Ελληνικά

Περισσότερες από 4000 σελίδες με σημειώσεις του Νεύτωνα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά για το κοινό. Μπορούμε να τις δούμε  ΕΔΩ [Cambridge Digital Library]







....και ξεφυλλίζοντας τις σημειώσεις βρίσκει κανείς σημειώσεις και στα Ελληνικά !

Eκτοξεύτηκε με επιτυχία το Soyuz προς τον Διαστημικό Σταθμό

Το Soyuz TMA-03M εκτοξεύθηκε σήμερα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Μεταφέρει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέρος της Expedition 30, τον διοικητή Oleg Kononenko από τη Ρωσία, τον μηχανικό πτήσεων της NASA Don Pettit and και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος τον αστροναύτη και μηχανικό πτήσης Andre Kuipers.
Don Pettit, Oleg Kononenko και Andre Kuipers



http://youtu.be/RiD2uxMO12Q

20/12/11

Kepler-20f: εξωπλανήτης ίδιου μεγέθους με τη Γη

Ο Kepler-20e έχει το μέγεθος της Αφροδίτης και ο Kepler-20f το μέγεθος της Γης
H αποστολή Kepler της NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη των πρώτων εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης (και όχι με 1, 6 ή 2,4 φορές την ακτίνα της Γης όπως οι Kepler-22b Kepler-21b που ανακονώθηκαν πριν από λίγες μέρες! )
Όταν λέμε εξωπλανήτες εννοόυμε πλανήτες πέραν του ηλιακού μας συστήματος που κινούνται σε τροχιά γύρω από άστρα σαν τον ήλιο μας.
Οι δυο εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν φέρουν τα ονόματα Kepler-20e και Kepler-20f και βρίσκονται πολύ κοντά στο άστρο-ήλιο τους, οπότε δεν ανήκουν στην «κατοικίσιμη» ζώνη, εκεί δηλαδή όπου το νερό θα μπορούσε να υπάρξει σε υγρή μορφή – συνεπώς και η ανάπτυξη ζωής.
Οι νέοι πλανήτες πιστεύεται ότι είναι βραχώδεις και ο Kepler-20e είναι λίγο μικρότερος από την Αφροδίτη (η ακτίνα του είναι 0,87 φορές η ακτίνα της Γης), ενώ ο Kepler-20f έχει το μέγεθος της Γης (η ακτίνα του είναι 1,03 η ακτίνα της Γης).
Και οι δυο πλανήτες αποτελούν τα μέλη ενός εξωηλιακού συστήματος πέντε πλανητών που περιστρέφονται γύρω από το άστρο Kepler-20, που βρίσκεται σε απόσταση 1000 ετών φωτός από μας, στον αστερισμό Λύρα.
Ο Kepler-20e ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον «ήλιο» του μέσα σε 6,1 ημέρες, ενώ ο Kepler-20f μέσα σε 19,6 ημέρες. Οι θερμοκρασίες στις επιφάνειές τους είναι πολύ υψηλές – για παράδειγμα στην επιφάνεια του Kepler-20f το γυαλί θα έλιωνε.
Η ανακάλυψη αυτών των πλανητών είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι πλέον αποδεικνύεται ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler μπορεί άνετα να  ανιχνεύσει εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης.
Ο επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας Kepler είναι ο εντοπισμός πλανητών στο μέγεθος της Γης που όμως θα βρίσκονται στην «κατοικίσιμη» ζώνη.
www.nasa.gov


http://youtu.be/8nwALKw_FQk

Learn about the latest Kepler space telescope discovery of alien Earths, Kepler-20e and Kepler-20f, in this SPACE.com infographic.

19/12/11

Οι συγκρούσεις που άλλαξαν την πορεία της Φυσικής

PATRICK CHAPPATTE - nytimes.com


Ένας φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων δήλωσε πρόσφατα πως "όταν ακούω να μιλάνε για το σωματίδιο του Θεού θέλω να τραβήξω περίστροφο!". Η επόμενη γελοιογραφία αναφέρεται σ' αυτό το παντελώς άσχετο παρατσούκλι του σωματιδίου Higgs

Βίντεο: To «καρδιογράφημα» μιας μαύρης τρύπας


http://youtu.be/YlHS-JlkYPI

Αυτό το animation συγκρίνει τους «καρδιακούς παλμούς» των ακτίνων Χ που εκπέμπονται από τις GRS 1915 και IGR J17091, δύο μαύρες τρύπες οι οποίες απορροφούν την ύλη από τα άστρα «συντρόφους τους»- με τους οποίους αποτελούν δυαδικά συστήματα.
Ένας «καρδιακός παλμός» εκφράζει την απορρόφηση ύλης (που γίνεται εξαιτίας του βαρυτικού πεδίου της μαύρης τρύπας) και την εκτίναξη ύλης (εξαιτίας των ισχυρών μαγνητικών πεδίων που πιστεύεται ότι υπάρχουν κοντά στον ορίζοντα των γεγονότων της μαύρης τρύπας). Η ταχύτητα της ύλης των πιδάκων που δημιουργούνται πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός.
Η μαύρη τρύπα GRS 1915 έχει περίπου πενταπλάσια μάζα από την IGR J17091, της οποίας η μάζα είναι 3 φορές η μάζα του Ήλιου μας – και μάλλον είναι η μικρότερη γνωστή μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα!
Τα δεδομένα που προέρχονται από τον δορυφόρο της NASA, RXTE (X-ray Timing Explore), έχουν το παρατσούκλι «καρδιακοί παλμοί» γιατί προφανώς μοιάζουν με καρδιογράφημα.

Τελικά βρέθηκε το σωματίδιο Higgs;

Τα ευρήματα δύο ερευνητικών ομάδων συμπίπτουν ως προς τις τιμές μάζας του μποζονίου Χιγκς
του Χάρη Βάρβογλη
Το Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής, αυτό στο οποίο έχουμε βασίσει όλη τη γνώση μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει, είναι πλήρες μόνο θεωρητικά. Στην ουσία είναι ατελές. Και αυτό γιατί ένα μόνο σωματίδιο, ένα σωματίδιο-φάντασμα, ξεφεύγει ως τώρα από την «τσιμπίδα» της επιστημονικής παρατήρησης. Το μποζόνιο Χιγκς (......)  είναι το τελευταίο κομματάκι του παζλ που απομένει να βρεθεί για να επισφραγισθεί η επιστημονική εγκυρότητα του Καθιερωμένου Μοντέλου. Δεν είναι παράδοξο λοιπόν που δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται για τη λειτουργία των περίφημων επιταχυντών που θα δώσουν τις οριστικές απαντήσεις στο πώς λειτουργεί το Σύμπαν... Την εβδομάδα που πέρασε, η ανακοίνωση δύο διαφορετικών ομάδων του CERN ότι μάλλον εντόπισαν το μποζόνιο Χιγκς έκανε τον γύρο της Γης και έφερε συγκίνηση στην επιστημονική κοινότητα. Η αγωνία όμως δεν έληξε εδώ. Την επόμενη χρονιά θα ξέρουμε την αλήθεια.

Το γιατί άλλα σώματα έχουν μεγάλη μάζα και άλλα μικρή είναι ένα ερώτημα που συνδέεται με τη φύση της μάζας και απασχόλησε τους επιστήμονες της σύγχρονης εποχής από την εποχή που ο Νεύτωνας διατύπωσε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης. Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model), τη γενικά αποδεκτή σήμερα θεωρία που περιγράφει τις τρεις από τις τέσσερις γνωστές δυνάμεις της φύσης, φορέας της μάζας είναι ένα σωματίδιο που ονομάζεται μποζόνιο Χιγκς. Ως πριν από λίγες ημέρες είχαν παρατηρηθεί όλα τα σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο, εκτός από το μποζόνιο Χιγκς. Η πρόσφατη ανακοίνωση του ευρωπαϊκού κέντρου ερευνών CERN ότι βρέθηκαν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη αυτού του σωματιδίου φαίνεται να δείχνει το τέλος μιας πολύχρονης προσπάθειας χιλιάδων επιστημόνων στους δύο μεγαλύτερους επιταχυντές του κόσμου.

Τι είναι το Χιγκς
......................

18/12/11

Βίντεο: H κίνηση του φωτός σε αργή κίνηση !


http://youtu.be/EtsXgODHMWk

...... Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μία κάμερα-αστραπή, που είναι σε θέση να «συλλάβει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός.
Η φωτογραφική μηχανή, που θεωρείται το άκρον άωτον της αργής κίνησης και οι εικόνες της έχουν έκθεση ένα τρισεκατομμύριο ανά δευτερόλεπτο, για πρώτη φορά «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.....

Νανόπουλος: Άξιζε να το ζήσουν ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος …

Ο Δημήτρης Νανόπουλος εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ γιατί η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs μπορεί να "ανεβάσει" τους 'Ελληνες

Ο Δημήτρης Νανόπουλος με τoν Steven Weinberg στο Χάρβαρντ


Σύμφωνα με τον Δημήτρη Νανόπουλο η μέρα της ανακοίνωσης εντοπισμού του σωματιδίου Higgs - παρότι ήταν σίγουρος εδώ και χρόνια για την ύπαρξή του - αυτό που άκουσε ήταν σαν μουσική στα αυτιά του και ότι:

"Ήταν η πιο ευτυχισμένη η μέρα της δικής μου ζωής αλλά και πάρα πολλών ακόμη επιστημόνων σε ολόκληρο τον πλανήτη"

Στην ερώτηση αν "Τελικά η επιστήμη θα χωρίζεται πλέον χρονολογικά σε π.Χ. (προ σωματιδίου Χιγκς και μ.Χ. (μετά σωματίδιο Χιγκς);"
απαντά ως εξής:

Ναι για μένα και για πάρα πολλούς η σημερινή η μέρα ορίζει το "πριν και μετά". Είναι μια σημαδιακή μέρα. Μιλάμε για το σωματίδιο το οποίο δημιουργεί τη μάζα σε όλα τα υπόλοιπα σωματίδια που υπάρχουν. Είναι η "μάνα όλων των μαζών"

Ο Δημήτρης Νανόπουλος θεωρεί ότι η ανακοίνωση της περασμένης Τρίτης επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs με μάζα 125 GeV συν πλην ένα. Συγκρίνει μάλιστα την ανακάλυψη αυτή με την ανακάλυψη της αντιύλης από τον Άντερσον το 1932.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι παλιότερα είχε πει πως:

"αν δεν βρεθεί το σωματίδιο Higgs τότε η δική μας επιστημονική γενιά είχε πάρει επιστημονικά τη ζωή της εντελώς λάθος και θα πάω για ψάρεμα σε κάποιο μικρό νησάκι"

Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ενώ η ύπαρξη του σωματιδίου Higgs προτάθηκε από τον Βρετανό Higgs, o τρόπος όμως που ανακαλύφθηκε τελικά είναι αρκετά "ελληνικής προέλευσης":

"είμαι πολύ ευτυχισμένος γιατί ο τρόπος που παράγουν το σωματίδιο Higgs βασίζεται σε δυο εργασίες μου, η μια του 1976 στο CERN με τον Τζον Ελις και η άλλη του 1978 στο Χαρβαρντ με τον Σέλτον Γκλάσοου (Shelton Glashow). Όπως μου είχε πει πριν από χρόνια ο μεγάλος φυσικός, ο Γκέλμαν (Murray Gell-Mann), αυτός που έχει ανακαλύψει τα quarks, "εσείς οι Έλληνες το ξεκινήσατε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια και μου φαίνεται ότι εσείς οι Νεοέλληνες θα το τελειώσετε"....
...Σίγουρα η παρέα Θαλής, Ηράκλειτος, Αναξίμανδρος, Πυθαγόρας θα ήταν εκστασιασμένοι σήμερα. Αυτοί που κοίταξαν τον κόσμο και είπαν "εγώ τον κόσμο αυτόν θα τον καταλάβω με λογική"......"

Ο Δημήτρης Νανόπουλος υποστηρίζει ότι:

"ο τελικός στόχος είναι τα superstrings, οι υπερχορδές....Στην αρχή του Σύμπαντος οι ενέργειες ήταν τόσο μεγάλες που εκεί δούλευαν αυτές. Εγώ μιλάω για το σωματίδιο Higgs και το μυαλό μου είναι στο πολυσύμπαν...."
(Aποσπάσματα από την συνέντευξη του Δημήτρη Νανόπουλου στον Μάκη Προβατά στο Βήμα της Κυριακής.)

Αυτοκίνητο σε κεκλιμένο επίπεδο

Μια ωραία ερώτηση απλής φυσικής
Ένα αυτοκίνητο τη χρονική στιγμή t βρίσκεται στον ανηφορικό δρόμο του σχήματος και η κατεύθυνση της επιτάχυνσής του είναι προς τα πάνω.
Ποιες από τις παρακάτω διατυπώσεις περιγράφει την κίνηση του σώματος τη χρονική στιγμή t;
Α. Το σώμα κινείται προς τα πάνω
Β. Το σώμα κινείται προς τα κάτω
Γ. Το σώμα είναι ακίνητο
Δ. Τόσο το Α όσο και το Β είναι πιθανά
Ε. Τόσο το Α όσο και το Γ είναι πιθανά
ΣΤ. Και οι τρεις πρώτες περιπτώσεις (Α, Β και Γ) είναι πιθανές

(update)
H παραπάνω ερώτηση (καθώς επίσης και άλλες ερωτήσεις και απαντήσεις) περιέχονται στην εργασία:"Systematic study of student understanding of the relationships between the directions of force, velocity, and acceleration in one dimension", που δημοσιεύθηκε στο PHYSICAL REVIEW SPECIAL TOPICS - PHYSICS EDUCATION RESEARCH

Πώς τα πουλιά γίνονται… μετεωρολόγοι

Μπορούν να αντιλαμβάνονται ορισμένες αλλαγές που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα
Τα πουλιά, όπως και κάποια θηλαστικά, μπορούν να αντιλαμβάνονται ορισμένες αλλαγές που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα και να γνωρίζουν τις διαθέσεις του καιρού στο άμεσο μέλλον.
Η παρατήρηση της συμπεριφοράς των πτηνών από ειδικούς μάς έχει δώσει ορισμένες πειστικές εξηγήσεις για το πώς αυτά προβλέπουν τον καιρό.
Για παράδειγμα, όταν στον ουρανό επικρατούν συστήματα υψηλών πιέσεων, ο ουρανός είναι καθαρός και ο άνεμος δεν φυσά ενισχυμένος. Αυτό ενθαρρύνει τα έντομα να πετούν ψηλά και από πίσω τους να τρέχουν τα χελιδόνια. Αρα, αν δει κανείς πουλιά να πετούν ψηλά στον ουρανό ένα καλοκαιριάτικο βραδάκι, τότε ο καιρός την επομένη θα είναι μια χαρά.
Ωστόσο, αν τα χελιδόνια ή άλλα πουλιά αναζητούν τροφή κοντά στο έδαφος, είναι επειδή τα έντομα ψάχνουν εκεί καταφύγιο για να προφυλαχτούν από τον επερχόμενο αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ένα χαμηλό βαρομετρικό είναι καθ' οδόν και πως η επόμενη μέρα θα ξημερώσει συννεφιασμένη και ίσως βροχερή.....

17/12/11

Το Ηubble φωτογραφίζει την συγχώνευση γαλαξιών

Μια εντυπωσιακή εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που θα μπορούσε να είναι χριστουγεννιάτικη κάρτα.
Ένα εντυπωσιακό ζεύγος αλληλεπιδρώντων γαλαξιών, με το κωδικό όνομα ESO 593-8.
Ο ένας γαλαξίας διέρχεται μέσα από τον άλλον και μάλλον θα συγχωνευθούν για να σχηματίσουν έναν ενιαίο γαλαξία στο μέλλον. Το ζευγάρι περιβάλλεται από μια σειρά από λαμπρά σμήνη μπλε άστρων. Το ESO 593-8 βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη, περίπου 650 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Αυτή η εικόνα είναι μια από τις 59 εικόνες συγχώνευσης γαλαξιών που φωτογράφισε το Hubble.
hubblesite.org

16/12/11

To διαστημικό σκάφος Phobos-Grund θα συντριβεί στη Γη τον Ιανουάριο

Μετά την πτώση στην Γη των δορυφόρων UARS  και  ROSAT, έρχεται και η σειρά  του Phobos-Grund να απειλήσει τα κεφάλια μας

Το διαστημικό σκάφος Phobos-Ground πριν την εκτόξευσή του. Το Fobos-Grunt είναι το βαρύτερο διαπλανητικό σκάφος μέχρι σήμερα


To Fobos-Grunt, η ρωσική αποστολή που απέτυχε να αναχωρήσει για Άρη και παραμένει «κολλημένη» σε χαμηλή γήινη τροχιά από το Νοέμβριο, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 6 έως τις 19 Ιανουαρίου, προειδοποιεί τώρα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Με συνολικό βάρος 13,2 τόνων, το Fobos Grunt είναι το μεγαλύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ και ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά αντικείμενα που έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Οι δεξαμενές του περιέχουν επτά τόνους τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, δύο εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα.

Αν και τα καύσιμα αυτά βρίσκονται στη μορφή πάγου, η Roscosmos ελπίζει ότι το τοξικό φορτίο θα καεί στην ατμόσφαιρα. Προβλέπει όμως ότι 20 με 30 κομμάτια του σκάφους, συνολικού βάρους 200 κιλών, θα επιζήσουν της πύρινης καθόδου.

Παραμένει άγνωστο σε ποια περιοχή της Γης θα πέσει το Fobos-Grunt. To σκάφος κινείται σε ασταθή τροχιά με γεωγραφικό πλάτος που κυμαίνεται από τις 51 μοίρες βόρεια μέχρι τις 51 μοίρες νότια -χοντρικά, μια ζώνη από το Λονδίνο στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι την Παταγονία της Χιλής στο Νότιο Ημισφαίριο.

Δεδομένου όμως ότι το 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το πιθανότερο είναι ότι τα συντρίμμια δεν θα πέσουν σε ανθρώπινα κεφάλια.
Η Roscosmοs ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα βελτιώσει τις εκτιμήσεις για το πού και το πότε θα πέσει το σκάφος.
Το Fobos-Grunt θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια.
news.in.gr - guardian

15/12/11

H "αυτοκτονία" του κομήτη Lovejoy

Ο κομήτης Lovejoy είναι η φωτεινή λωρίδα στο κάτω μέρος αυτής της εικόνας


O κομήτης Lovejoy πλησιάζει σήμερα τον ήλιο σε απόσταση 140.000 χιλιόμετρα από την ηλιακή επιφάνεια. Και σύμφωνα με τους αστρονόμους η προσέγγιση αυτή θα σημάνει την ολική καταστροφή του.

Στιγμιότυπο του κομήτη από το ηλιακό παρατηρητήριο STEREO

Ο κομήτης Lovejoy που ονομάζεται επίσημα C/2011 W3, ανακαλύφθηκε από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Terry Lovejoy στις 27 Νοεμβρίου.
Την στιγμή της καταστροφής του ο κομήτης θα αποκτήσει μεγάλη λαμπρότητα, αλλά αυτή θα καλύπτεται από το φως του Ήλιου. Όμως υπάρχουν ειδικά τηλεσκόπια (SDO, SOHO, Hinode  και STEREO) που παρατηρούν τον Ήλιο και έχουν την δυνατότητα να καταγράψουν το γεγονός.

Δείτε ΕΔΩ ένα παλαιότερο βίντεο με έναν κομήτη καταστρέφεται στον ήλιο
stereo.gsfc.nasa.gov

(update)
H τελευταία εικόνα του κομήτη Lovejoy....



(update 16-12-2011)
Tελικά η "απόπειρα αυτοκτονίας" απέτυχε !


http://youtu.be/818OLauacAk
Παρά το γεγονός ότι ο κομήτης πέρασε τόσο κοντά από τον Ήλιο (μια προσέγγιση μικρότερη από την απόσταση Γης – Σελήνης) - κόντρα σε όλες τις προβλέψεις - ένα μέρος του κατάφερε να επιβιώσει όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο από το ηλιοσφαιρικό παρατηρητήριο SOHO (Solar Heliospheric Observatory). Ο κομήτης φαίνεται να αναδύεται από το πίσω μέρος του ήλιου και να απομακρύνεται...Θα επιστρέψει μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια!


http://youtu.be/72DVbKyAfNQ