14/1/12

Ωκεάνια λιβάδια: μια εκπληκτική θέα από το διάστημα

Η εντυπωσιακή δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και δείχνει την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Ένας γιγαντιαίος σχηματισμός από φυτοπλαγκτόν σε σχήμα «8» στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό
Πρόκειται για ένα «λιβάδι» από φυτοπλαγκτόν, το οποίο απολαμβάνει την αύξηση των θρεπτικών συστατικών και της θερμοκρασίας που φέρνει το καλοκαίρι στο Νότιο Ημισφαίριο.

Τα μικροσκοπικά φυτά και τα φωτοσυνθετικά βακτήρια που δημιουργούν το σχηματισμό εξαρτώνται από τα θρεπτικά συστατικά που δίνει η ανάμειξη του επιφανειακού νερού με ρεύματα μεγάλου βάθους. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται συνήθως στα τέλη του έτους, όταν το Νότιο Ημισφαίριο έχει καλοκαίρι, γεγονός που οδηγεί στον εκρηκτικό πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

Το πλαγκτό είναι εξάλλου η βάση της τροφικής αλυσίδας και παίζει σημαντικό ρόλο στον λεγόμενο κύκλο του άνθρακα: οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παράγουν ένα σημαντικό μέρος του ατμοσφαιρικού οξυγόνου.

Ο σχηματισμός που διακρίνεται στην εικόνα οφείλεται σε μια πληθώρα διαφορετικών μικροοργανισμών, με διαφορετικούς μπλε και πράσινους τόνους.

Οι φασματικές αναλύσεις των χρωστικών ουσιών με τη βοήθεια δορυφόρων επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις την ταυτοποίηση των μικροοργανισμών και δίνει μια πρώτη εκτίμηση της τοξικότητάς τους.

Ενώ αυτή η άνθιση είναι μαγευτική και πανέμορφη, μπορεί όμως να είναι και επικίνδυνη. Εκτός από την παραγωγή τοξινών, μπορεί να βλάψει επιπλέον τη θαλάσσια ζωή διότι καταναλώνεται πολύ περισσότερο οξυγόνο απ' ότι συνήθως.

Επίσης, επειδή το φυτοπλαγκτόν είναι πολύ ευαίσθητο σε κάποιες αλλαγές του κλίματος, η παρακολούθησή του μπορεί να χρησιμεύσει ως "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο" για την κλιματική αλλαγή.

Η παραπάνω εικόνα ελήφθη στις 2 Δεκεμβρίου 2011 από τον δορυφόρο γεωσκόπησης Envisat της ESA. Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αντιστοιχει σε περιοχή διαμέτρου 300 μέτρων.

news.in.gr - badastronomy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...