6/1/12

Stephen Hawking: το σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα από το τίποτα

Ο καθηγητής Stephen Hawking στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Φωτογραφία: Sarah Lee / Science Museum)
Στις 8 Ιανουαρίου ο Stephen Hawking γιορτάζει τα 70στα του γενέθλια και μαζί του όλη η επιστημονική κοινότητα. Έτσι στο Cambridge πραγματοποιείται ένα διεθνές συνέδριο προς τιμήν του και τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν αφιερώματα και συνεντεύξεις (π.χ. ΕΔΩ).
Η εφημερίδα telegraph δημοσιεύει τις απαντήσεις του Hawking  σε ερωτήσεις που του υπέβαλλαν ακροατές σε εκπομπή του BBC Radio 4, και υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι:

"Είναι πιθανό η ανθρώπινη φυλή να εξαφανιστεί, εξαιτίας μιας καταστροφής, όπως πυρηνικός πόλεμος ή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη - κάτι βέβαια που θα μπορούσε να αποφευχθεί..... Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να αποικίσει το διάστημα. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε τελικά αυτοσυντηρούμενες αποικίες στον Άρη, και σε άλλα μέρη του ηλιακού μας συστήματος -αν και αυτό μάλλον δεν θα γίνει  μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.
Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία θα επιτρέψει τελικά στους ανθρώπους να φτάσουν πολύ πέρα ​​από το ηλιακό μας"

Όσον αφορά την εξωγήινη ζωή είπε:

"Η ανακάλυψη της ευφυούς ζωής κάπου στο σύμπαν θα ήταν η μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη που έγινε ποτέ. Αλλά θα ήταν πολύ επικίνδυνη η επικοινωνία με έναν εξωγήινο πολιτισμό. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στην Αμερική - δεν ήταν καλό για τους αυτόχθονες αμερικανούς"

Όσον αφορά τα νετρίνα του πειράματος OPERA που ταξιδεύουν με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός υποστήριξε:

" ότι δεν πιστεύει στο αποτέλεσμα του πειράματος, διότι έρχεται σε αντίθεση με την ανίχνευση των νετρίνων από το σουπερνόβα SN 1987A... Λίγες ώρες μετά την έκρηξη του σουπερνόβα το 1987 στη Γη ανιχνεύθηκαν τα νετρίνα που προβλέπει η θεωρία ότι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της έκρηξης.  Αν το αποτέλεσμα του πειράματος OPERA είναι σωστά, τότε αυτά θα έπρεπε να έχουν ανιχνευθεί πριν οι αστρονόμοι εντοπίσουν το φως της έκρηξης.... "

Ένας ακροατής από το Lagos ρώτησε τον Hawking, αν υπήρξε κάποια στιγμή που δεν υπήρχε τίποτα.
Για να πάρει την απάντηση ότι:

"Η προέλευση του Σύμπαντος μπορεί να εξηγθεί με τους νόμους της φυσικής, χωρίς καμιά ανάγκη από θαύματα ή θεϊκή παρέμβαση. Οι νόμοι αυτοί προβλέπουν ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα από το τίποτα σε μια πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πληθωρισμός γιατί μοιάζει με τον αυξανόμενο ρυθμό που ανεβαίνουν οι τιμές. Ο χρόνος ορίζεται μόνο μέσα στα πλαίσια του Σύμπαντος, και δεν έχει νόημα να μιλάει κανείς για τον χρόνο πριν την δημιουργία του Σύμπαντος. Είναι σαν να ψάχνουμε ένα νοτιότερο σημείο από τον Νότιο πόλο!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου