22/2/12

Σαν σήμερα πριν από 155 χρόνια γεννήθηκε ο Hertz

Μας το θύμισε η google με το παρακάτω γραφικό

Επιγραμματικά, σύμφωνα με τη wikipedia, ο Χάινριχ Ρούντολφ Χερτς ή Χερτζ, (Heinrich Rudolf Hertz), (1857-1894) ήταν Γερμανός φυσικός. Ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων.
Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στο Αμβούργο, και το 1880 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Επιβεβαίωσε την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Τζέιμς Μάξγουελ και κατά τη διάρκεια πειραμάτων (1886 - 1889) παρήγαγε και μελέτησε ηλεκτρομαγνητικά κύματα (γνωστά επίσης ως ερτζιανά κύματα, ή ραδιοκύματα). Κατέδειξε ότι αυτά είναι εγκάρσια κύματα που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και μπορούν να απεικονιστούν, να διαθλαστούν, και να πολωθούν όπως το φως. Προσέγγισε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Ανέπτυξε την Ηλεκτροδυναμική κινούμενων σωματιδίων. Η μονάδα της συχνότητας, το Hertz, ονομάστηκε έτσι προς τιμή του. Στα γραπτά του περιλαμβάνονται εργασίες όπως «Τα ηλεκτρικά κύματα» (1890, TR. 1893) και «Αρχές της μηχανικής» (1894, TR. 1899). Πέθανε στη Βόννη την 1η Ιανουαρίου 1894 σε ηλικία μόλις 37 ετών.

Ο Ρούντολφ Χερτζ
O Charles Coulston Gillispe αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Hertz στον επίλογο του βιβλίου του “Στην κόψη της αλήθειας”:
«To 1885 o Ηeinrich Hertz κατασκεύασε στο εργαστήριό του, στην Καρλσρούη, έναν ηλεκτρικό ταλαντωτή και προκάλεσε ορισμένες ταλαντώσεις που δεν ήταν ορατές, αλλά που παρουσίαζαν τις άλλες ιδιότητες του φωτός ως προς τη συχνότητα, τη διαθλαστικότητα, τη συμβολή, την πόλωση κλπ, και οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, μεταδίδονταν με την ίδια ταχύτητα. Έτσι, λοιπόν, τα ραδιοκύματα επέτρεψαν την πρόβλεψη του Maxwell – ότι το φως και ο ηλεκτρομαγνητισμός ταυτίζονται – να περάσει με θριαμβευτική επιτυχία τη δοκιμασία, με την οποία επιβεβαιώνεται ή καταρρίπτεται μια θεωρία. Ήταν η πειραματική νίκη ισάξια με κάθε νίκη που σημειώθηκε στην ιστορία της επιστήμης, και μάλιστα με μεγαλύτερη στρατηγική σημασία από όση είχαν οι περισσότερες άλλες, γιατί ανάγκασε τη φυσική να πάρει νέα και διαφορετική στάση και να αντιμετωπίσει σοβαρά την προβληματική γύρω από το χώρο και τον αιθέρα, που είχε εγκαινιάσει ο Faraday και διατυπώσει ο Maxwell....»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου