17/2/12

Τηλεσκόπιο ALMA: το μεγαλύτερο άλμα από την εποχή του Γαλιλαίου

Το τηλεσκόπιο ALMA (Atacama Large Millimetre/Submillimetre Array) θα μπορούσε να μας αποκαλύψει τον τρόπο που σχηματίστηκαν οι πλανήτες και να λύσει το μυστήριο του σχηματισμού των ωκεανών της Γης.
Tα τηλεσκόπια ALMA και VLA θα παρατηρήσουν τα πρώτα στάδια σχηματισμού των πλανητών
Το πιο ακριβό επίγειο τηλεσκόπιο ALMA - 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια – που βρίσκεται στο υψόμετρο των Άνδεων της Χιλής έχει μια νέα αποστολή – να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν οι πλανήτες όπως η Γη μας.
Μαζί με ένα άλλο τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο, το Very Large Array (VLA) – ένα σύνολο από 27 κεραίες στο Νέο Μεξικό – το ALMA ξετυλίγει το μυστήριο σχηματισμού των πλανητών από τους δίσκους αερίων και σκόνης γύρω από νεαρά άστρα.
Οι επιστήμονες περιγράφουν το τηλεσκόπιο ΑLMA ως το μεγαλύτερο άλμα στην τεχνολογία από την εποχή του Γαλιλαίου
Το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA βρίσκεται στο οροπέδιο Chajnantor, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, περίπου 1500 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο
Αυτά τα «καινούργια μάτια» θα μας επιτρέψουν να μελετήσουμε σε μια χωρίς προηγούμενο κλίμακα την κίνηση των αερίων και της σκόνης στους δίσκους που περιβάλλουν τα νέα άστρα και να τεστάρουμε τις διάφορες θεωρίες σχηματισμού των πλανητών που υπάρχουν ή να δημιουργήσουμε καλύτερες.
Τα ραδιοτηλεσκόπια ALMA και VLT θα διερευνήσουν χιλιάδες νεοσχηματιζόμενα πλανητικά συστήματα.
Οι τελευταίες παρατηρήσεις του ALMA έγιναν σε ένα νέο άστρο - που απέχει απόσταση περίπου 170 ετών φωτός από τη Γη – υπόσχονται να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι ωκεανοί της Γης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τεράστιες ποσότητες του νερού προέρχονται από κομήτες που βομβάρδισαν τη νεαρή Γη, αλλά δεν είναι σίγουροι για την ακριβή ποσότητα.
Οι υποψίες για το γεγονός αυτό δημιουργήθηκαν από την μεγάλη περιεκτικότητα του δευτερίου στο θαλασσινό νερό, ένα ισότοπο του υδρογόνου, που βρίσκεται στην μεσοαστρική ύλη (το δευτέριο περιέχει στον πυρήνα του ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο).

Μια εικόνα γαλαξιών (οι γαλαξίες κεραίες) που λήφθηκε από την διάταξη των τηλεσκοπίων ALMA
Τα δύο νέα τηλεσκόπια θα βοηθήσουν επίσης στην περαιτέρω μελέτη της εξέλιξης των γαλαξιών και του σχηματισμού των άστρων στο πρώιμο Σύμπαν, πριν από 10 ή 12 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
www.dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου