20/2/12

Bίντεο: το μικρότερο τρανζίστορ του κόσμου

....αποτελείται από ένα μόνο άτομο
Η τάση που εφαρμόζεται στο ένα ζεύγος ηλεκτροδίων προκαλεί ηλεκτρικό ρεύμα  στο κάθετο ζεύγος ηλεκτροδίων, με τη βοήθεια του μοναδικού ατόμου φωσφόρου στο μέσον.
Το μικρότερο τρανζίστορ στον κόσμο αποτελείται από ένα μόνο άτομο φωσφόρου ενσωματωμένο σε ένα κρύσταλλο πυριτίου. Το μικροσκοπικό τρανζίστορ έχει πύλες χαραγμένες στην επιφάνειά του, έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με μεταλλικές επαφές για να εφαρμόζεται η κατάλληλη ηλεκτρική τάση. Ο χειρισμός του ατόμου φωσφόρου γίνεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε θάλαμο κενού.

 Το "μονοατομικό" τρανζίστορ λειτουργεί σε θερμοκρασίες μικρότερες από 1 βαθμό της κλίμακας Κέλβιν, οπότε προς στο παρόν η μαζική χρήση του είναι αδύνατη.  Ο συνδυασμός πολλών τρανζίστορ σε ένα τσιπ δημιουργεί λογικά κυκλώματα που εκτελούν υπολογισμούς. Το ζητούμενο είναι ένα τσιπ να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερα τρανζίστορ έτσι ώστε να αυξηθεί η υπολογιστική ισχύς.

Το προηγούμενο ρεκόρ "μικρότερου" τρανζίστορ, κατείχε η Intel, ήταν τα 22 νανόμετρα, που σημαίνει διάμετρο μικρότερη από 100 άτομα.

Σύμφωνα με τον  νόμο του Μουρ  αριθμός των τρανζίστορ στους μικροεπεξεργαστές  διπλασιάζεται μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δεκαοκτώ μηνών....  οπότε το μονο-ατομικό τρανζίστορ που κατασκευάστηκε προαναγγέλλει ότι μέχρι το 2020 τα τρανζίστορ με μέγεθος ατόμου θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται σε μαζική παραγωγή.


http://youtu.be/ue4z9lB5ZHg
nature.com - newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου