6/2/12

Υπόλειμμα υπερκαινοφανούς

Μια νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra των υπολειμμάτων του σουπερνόβα G350.1+0.3, που απέχουν περίπου 14.700 έτη φωτός από τη Γη προς το κέντρο του Γαλαξία μας.
Τα στοιχεία από τα τηλεσκόπια Chandra και XMM-Newton της ESA τηλεσκόπιο δείχνουν ότι ένα μικρό αντικείμενο μέσα στην εικόνα του G350.1+0.3 μπορεί να είναι ο πυκνός πυρήνας του αστεριού που εξερράγη. Η θέση αυτή ενδέχεται να είναι το άστρο νετρονίων, που δείχνει το βέλος στην εικόνα, αρκετά μακριά από το κέντρο της εκπομπής ακτίνων-Χ.
Αν η έκρηξη του σουπερνόβα συνέβη κοντά στο κέντρο της εκπομπής ακτίνων-Χ τότε το άστρο νετρονίων πρέπει να μετατοπίστηκε κατά την έκρηξη σουπερνόβα.
Εφόσον η εκτιμώμενη θέση της έκρηξης είναι σωστή, αυτό σημαίνει ότι το άστρο νετρονίων μετακινήθηκε με ταχύτητα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια μίλια ανά .
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του G350.1+0.3 είναι το ασυνήθιστο σχήμα του. Ενώ πολλά υπολείμματα υπερκαινοφανών είναι σχεδόν σφαιρικά, το G350.1+0.3 είναι εντελώς ασύμμετρο. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτό το περίεργο σχήμα τους οφείλεται στο ότι τα υπολείμματα της έκρηξης διασκορπίστηκαν μέσα σε ένα γειτονικό νέφος ψυχρού μοριακού αερίου. επεκτείνεται σε μια κοντινή νέφος ψυχρού μοριακού αερίου. Η έκρηξη του σουπερνόβα υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκε πριν από 600-1200 χρόνια. Ωστόσο, είναι απίθανο να είχε παρατηρηθεί από τη Γη, εξαιτίας της συγκάλυψης του φωτός από το γειτονικό νέφος αερίου και σκόνης.
www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου