16/2/12

Υπερνικώντας την γήινη βαρύτητα

Σταχτοπετρόκλης, ένας ιπτάμενος μετανάστης κατηγορίας φτερού
Είναι μικρότερος κι από καχεκτικό σπουργίτι, κι όμως μπορεί να πετά από την Αρκτική μέχρι την Αφρική και πίσω, ένα ταξίδι συνολικής απόστασης 29.000 χιλιομέτρων. Είναι ο σταχτοπετρόκλης, ένα μεταναστευτικό πουλί που εντυπωσίασε τους ορνιθολόγους με την αντοχή του.

«Αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος του σώματός, πρόκειται για ένα από τα μακρύτερα μεταναστευτικά ταξίδια για οποιοδήποτε πτηνό, το οποίο εγείρει ερωτήματα για το πώς ένα πουλί αυτού του μεγέθους μπορεί να ολοκληρώνει μια τόσο απαιτητική διαδρομή δύο φορές το χρόνο» γράφουν οι ερευνητές στο Biology Letters, μια επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.

O σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe), με βάρος γύρω στα 25 γραμμάρια, περνά το καλοκαίρι τρώγοντας έντομα και ανατρέφοντας τα μικρά του στην τούνδρα του Βορείου Ημισφαιρίου, από τη Σιβηρία μέχρι την Αλάσκα. Όταν έρθει το φθινόπωρο, πετά περίπου 14.500 χιλιόμετρα μέχρι την Αφρική.

Διεθνής ερευνητική ομάδα χαρτογράφησε για πρώτη φορά το ταξίδι αλέ-ρετούρ, τοποθετώντας μικροσκοπικούς ραδιοπομπούς στα πόδια 46 πουλιών που αιχμαλωτίστηκαν στην Αλάσκα και το νησί Μπάφιν του βορειοανατολικού Καναδά.

Διανύοντας κατά μέσο όρο 290 χιλιόμετρα την ημέρα, οι σταχτοπετρόκληδες του Καναδά πέταξαν ανατολικά πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, κινήθηκαν μετά νότια πάνω από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, πέρασαν πάνω από τη Σαχάρα και κατέληξαν στις ακτές της Μαυριτανίας.

Το ταξίδι μέχρι την Αφρική διήρκεσε 26 ημέρες, ενώ η πτήση της επιστροφής την επόμενη άνοιξη πήρε 55 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ο σταχτοπετρόκλης χρειάζεται μόλις 81 ημέρες για να πετάξει σχεδόν το γύρο του κόσμου.

Newsroom ΔΟΛ - dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου