22/2/12

Βρέθηκε το λάθος, τα νετρίνα ΔΕΝ κινούνται γρηγορότερα από το φως

====================
(updated 23-2-2012)
Eκκρεμή ζητήματα σχετικά με το πείραμα OPERA
Η κατάσταση σχετικά με τα νετρίνα του πειράματος OPERA, περιγράφεται από τον Matt Strassler, θεωρητικό φυσικό στο πανεπιστήμιο Rutgers (ΕΔΩ και ΕΔΩ). Σύμφωνα με το σχήμα (βλέπε παρακάτω) διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:
(a) Τον Σεπτέμβριο (και επιβεβαιώθηκε το Νοέμβριο) οι ερευνητές της ομάδας του πειράματος OPERA ισχυρίστηκαν ότι νετρίνα που παράχθηκαν στο CERN κινήθηκαν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Ανιχνεύθηκαν στο εργαστήριο του Gran Sasso - αφού διήνυσαν 732 km - 60 νανοδευτερόλεπτα (ns) γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Το αποτέλεσμα των 60 ns ανακοινώθηκε με ακρίβεια 6 σίγμα και φαίνεται στην στήλη (a) του σχήματος να έχει εύρος 10 ns και προς τα πάνω και προς τα κάτω (έτσι ώστε αν μετακινήσουμε το σημείο με το σφάλμα του προς τα κάτω 6 φορές φθάνουμε στα 0 ns).
Ένα αποτέλεσμα αυτής της ακρίβειας σημαίνει ότι είτε έχει ανακαλυφθεί νέα φυσική (σωματίδια που κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός) ή ότι οι ερευνητές έκαναν κάπου λάθος.
Πάντως ένα τέτοιο πειραματικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αγνοηθεί.
(b) Xτες, 22 Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησε η είδηση σύμφωνα με την οποία  (βλέπε πιο κάτω την αρχική ανάρτηση) η απόκλιση των 60 ns οφείλεται σε μια λάθος σύνδεση μεταξύ ενός δέκτη GPS και ενός υπολογιστή .
Αυτό θα σήμαινε ότι το αποτέλεσμα τώρα βρίσκεται σε συμφωνία με τη θεωρία της σχετικότητας του Εinstein. Η δήλωση όμως που διέρρευσε δεν επιβεβαιώνει κατηγορηματικά αυτή την περίπτωση.
Επίσης η δήλωση δεν διευκρινίζει αν έχουμε τις καταστάσεις (c), (d) ή (e), δηλαδή:
(c) Το σφάλμα της μέτρησης να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που ανακοινώθηκε αρχικά. Αυτό θα σήμαινε ότι το αποτέλεσμα δεν αμφισβητεί την σχετικότητα του Einstein. Στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα παύει να είναι εντυπωσιακό και πολύ εύκολα μπορεί κανείς να το αγνοήσει.
(d) Το σφάλμα της μέτρησης είναι πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη περίπτωση, τόσο μεγαλύτερο που να συμφωνεί και με τη θεωρία της σχετικότητας του Einstein. Τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.
(e) Δεν υπάρχει καμία λογική εκτίμηση για την αβεβαιότητα του αποτελέσματος και πρέπει να απορριφθεί.

(a) Τι είπε αρχικά η OPERA. (b) Xτες  (22-2-2012) διέρρευσε μια δήλωση σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του πειράματος ΟPΕRA μετατοπίζεται κατά 60 ns προς τα κάτω. (c), (d), (e) Άλλες τρεις πιθανές ερμηνείες της χθεσινής δήλωσης.
Όσον αφορά την αξιοπιστία του αρχικού αποτελέσματος του πειράματος OPERA oι περιπτώσεις (b), (c), (d) και (e) είναι όλες άσχημες.
Όσον αφορά γενικά την αξιοπιστία του πειράματος η περίπτωση (b) είναι η καλύτερη: οι πειραματιστές τουλάχιστον βρήκαν που έκαναν λάθος. Οι περιπτώσεις (c), (d) και (e) ξεκάθαρα καταρρακώνουν την αξιοπιστία του πειράματος.
Σύμφωνα με τον Matt Strassler αποκλείεται να ισχύει η (καλύτερη) περίπτωση (b). Γιατί αν ίσχυε δεν θα χρειαζόταν να γίνει η επανάληψη του πειράματος, όπως τονίζουν ότι χθεσινές διαρροές ειδήσεων....
====================

(αρχική ανάρτηση 22-2-2012)

Το λάθος οφειλόταν σε μια κακή σύνδεση μεταξύ ενός δέκτη GPS και ενός υπολογιστή. Η θεωρία της σχετικότητας εξακολουθεί να είναι σωστή !
Η διαδρομή της δέσμης των νετρίνων από το CERN στο Gran Sasso
Φαίνεται ότι «τα νετρίνα που κινούνται γρηγορότερα από το φως», όπως είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο από την πειραματική ομάδα OPERA στην Ιταλία, μάλλον ήταν μια πλάνη.
To λανθασμένο συμπέρασμα οφειλόταν σε μια «κακή» σύνδεση μεταξύ ενός υπολογιστή και GPS.
H ανακοίνωση της ομάδας OPERA τάραξε την επιστημονική κοινότητα διότι αμφισβητούσε την θεωρία της σχετικότητας του Einstein. Οι μετρήσεις "αποδείκνυαν" ότι τα νετρίνα που δημιουργήθηκαν στο CERN, στη Γενεύη, και στη συνέχεια ανιχνεύθηκαν στο εργαστήριο του Gran Sasso στην βόρεια Ιταλία, κινήθηκαν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Έφθαναν 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα.
Πολλοί φυσικοί υποψιάστηκαν εξαρχής ότι το αποτέλεσμα οφείλεται σε κάποιο συστηματικό σφάλμα.
Η διαφορά των 60 νανοδευτερολέπτων, σύμφωνα πληροφορίες που διέρρευσαν από την ομάδα του πειράματος, οφειλόταν σε μια κακή σύνδεση μεταξύ ενός καλωδίου οπτικών ινών που συνέδεε τον δέκτη GPS (διόρθωνε τον χρονισμό της πτήσης των νετρίνων) με μια ηλεκτρονική κάρτα ενός υπολογιστή. Με την αποκατάσταση της σύνδεσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έπαψε να υπάρχει η διαφορά των 60 νανοδευτερολέπτων και ότι η ταχύτητα του φωτός είναι ακόμη η μέγιστη ταχύτητα που εμφανίζεται στο Σύμπαν.
news.sciencemag.org
Διαβάστε επίσης:
1. Πως φτιάχνουμε μια δέσμη νετρίνων
2. Πως ανιχνεύουμε νετρίνα
3. OPERA εναντίον βιολιστή

1 σχόλιο: