12/2/12

Σχέδιο για την αποφυγή ενός πραγματικού Αρμαγεδώνα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μια πυρηνική βόμβα μπορεί να σώσει τη Γη από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς ...
... χωρίς να απαιτείται η αποστολή στο διάστημα του Μπρους Γουίλις !
Δείτε το βίντεο προσομοίωσης  έκρηξης  πυρηνικής βόμβας πάνω σε αστεροειδή παρακάτω
Mπορεί να φαίνεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά .... πράγματι οι επιστήμονες διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ανατινάξουν έναν αστεροειδή στο διάστημα  χρησιμοποιώντας μια πυρηνική βόμβα.
Στην ταινία «Αρμαγεδών», ο Bruce Willis και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν  ένα διαστημικό λεωφορείο,  προσγειώθηκαν πάνω στον αστεροειδή και τοποθέτησαν οι ίδιοι την  πυρηνική βόμβα σ’ αυτόν.
Σε αντίθεση με την ταινία, η πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να σταλεί προς τον επικίνδυνο αστεροειδή με πύραυλο.

http://youtu.be/iq6q2BrTino
Χρησιμοποιώντας έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου στο εργαστήριο του Los Alamos, οι φυσικοί υπολόγισαν την επίδραση μιας πυρηνικής έκρηξης σε έναν διαστημικό βράχο που κατευθύνεται προς τη Γη.
Η NASA και άλλοι διαστημικοί οργανισμοί χαρτογραφούν τους πιο κοντινούς αστεροειδείς. Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς πάνω στη Γη θα ήταν καταστροφικό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος.
Ο Robert Weaver ερευνητής στο Los Alamos, χρησιμοποιώντας τον Cielo, το νέο υπερυπολογιστή Cray, προσομοίωσε το αποτέλεσμα της πυρηνικής έκρηξης σ’ έναν αστεροειδή.
Η ομάδα του κ. Weaver  πιστεύει ότι αστεροειδείς είναι πραγματικά κροκαλοπαγή πετρώματα τα οποία συγκρατούνται από τη δύναμη της βαρύτητας και ότι μια πυρηνική έκρηξη θα ήταν αρκετή για να τους διαλύσει.
Ο υπολογισμός τους  χρησιμοποιεί ως πρότυπο έναν αστεροειδή σαν τον αστεροειδή Itokawa,  ο οποίος έχει διαστάσεις  500 επί 250 μέτρα και πιστεύεται ότι συνίσταται από γρανιτικά πετρώματα.
Με την έκρηξη της βόμβας ενός μεγατόνου στην μια πλευρά της Itokawa, η προσομοίωση δείχνει πως το ωστικό κύμα κινείται διαμέσου του αστεροειδούς και τον διαλύει σε μικρά κομμάτια. Αυτά τα μικρά κομμάτια θα είναι ακίνδυνα εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης.
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την προσομοίωση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο Supercomputing στο Σιάτλ.

http://youtu.be/hOcNbAV6SiI
ww.dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου