27/3/12

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ μαγνητικού πεδίου

Η πάνω όψη της διάταξης στο Los Alamos, όπου παράχθηκε μαγνητικό πεδίο μεγαλύτερο των 100 Tesla
Στις 22 Ιουνίου του 2011, σε εργαστήριο της Δρέσδης είχε πραγματοποιηθεί το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά την ένταση μαγνητικού πεδίου. Ο Sergei Zherlitsyn και οι συνεργάτες του  κατάφεραν - με ένα πηνίο περίπου 200 κιλών - να δημιουργήσουν μαγνητικό πεδίο έντασης 91,4 Tesla - για χρονικό διάστημα μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου χωρίς να καταστρέφεται το πηνίο.
Δυο μήνες, μετά τον Αύγουστο του 2011, το ρεκόρ αυτό καταρρίπτεται στο Λος Άλαμος όπου επιτεύχθηκε ένα μαγνητικό πεδίο 97,4 Tesla.
Και τώρα, πάλι αμερικανοί επιστήμονες του Εργαστηρίου του Λος Άλαμος, έσπασαν το φράγμα των 100 Tesla, δημιουργώντας μαγνητικό πεδίο με ένταση 100,75 Tesla, επιτυγχάνοντας έτσι νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το πεδίο αυτό είναι περίπου δύο εκατομμύρια φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο της ίδιας της Γης και δεκάδες φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο μιας ιατρική μαγνητικής τομογραφίας.

Αποτελέσματα από τη δημιουργία μαγνητικού πεδίου έντασης 80 Tesla στο LANL (Los Alamos National Laboratory) - πριν και μετά από 10 παλμούς μαγνητικού πεδίου
www.gizmag.com

Δείτε το σχετικό βίντεο:


http://youtu.be/N0R8dyyXtTo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου