16/3/12

ICARUS: τα νετρίνα δεν ξεπερνούν την ταχύτητα του φωτός

Εγκαταστάσεις του πειράματος ICARUS 
Οι επιστήμονες του πειράματος ICARUS στο Gran Sasso της Ιταλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν βρήκαν ενδείξεις υπερφωτεινών νετρίνων, σε αντίθεση με τα πρόσφατα αποτελέσματα του πειράματος OPERA, που στεγάζεται επίσης στο Gran Sasso.
Οι μετρήσεις του πειράματος OPERA έδειχναν ότι τα νετρίνα φθάνουν στο Gran Sasso (από το σημείο παραγωγής τους στο CERN) 60 νανο-δευτερόλεπτα νωρίτερα από το αναμενόμενο - γεγονός που σήμαινε πως κινούνται γρηγορότερα από το φως. Οι μετρήσεις του πειράματος ICARUS - που δημοσιεύθηκαν σήμερα - δείχνουν μια (ελάχιστη) καθυστέρηση 0,3 νανο-δευτερολέπτων που βρίσκεται μέσα στα όρια του σφάλματος.
Όπως και η ομάδα του πειράματος OPERA , οι φυσικοί του ICARUS μελέτησαν δέσμες νετρίνων που παράγονται στο CERN.
Το αποτέλεσμα του ICARUS έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της ομάδας OPERA , σχετικά με τον εντοπισμό σφαλμάτων σε πειραματικές συσκευές που πιθανώς να ευθύνονται για τις μετρηθείσες υπερφωτεινές ταχύτητες των νετρίνων....
Σύμφωνα με τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ και εκπρόσωπος του πειράματος ICARUS Carlo Rubbia «Το πείραμα ICARUS πραγματοποίησε έναν σημαντικό έλεγχο των παραδόξων αποτελεσμάτων που έδωσε το πείραμα OPERA πέρυσι ... Αυτές οι δύσκολες και ευαίσθητες μετρήσεις, υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστημονικής διαδικασίας».
Ο 600 τόνων ανιχνευτής ICARUS χρησιμοποιεί υγρό αργό για την ανίχνευση νετρίνων. Όπως σε ένα θάλαμο φυσαλίδων (των παλαιών εποχών της σωματιδιακής φυσικής), ο ανιχνευτής ICARUS επιτρέπει στους επιστήμονες να καταγράφουν τις τροχιές των φορτισμένων σωματιδίων που παράγει ένα νετρίνο – με τη διαφορά ότι η καταγραφή γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με φωτογραφίες, όπως γινόταν στο παρελθόν.
www.symmetrymagazine.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου