13/4/12

H προσέγγιση του αστεροειδούς Lutetia από τη Rosetta

Το διαστημικό σκάφος Rosetta εκτοξεύτηκε το 2004 και ακολουθεί σήμερα μια έντονα ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση από 660 μέχρι 790 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Σκοπός του είναι η εξερεύνηση αστεροειδών και κομητών του ηλιακού μας συστήματος.
Σε αυτή την απόσταση από τον Ήλιο, οι ηλιακοί συλλέκτες του σκάφους αδυνατούν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Το Rosetta βρίσκεται σε κατάσταση νάρκης - για εξοικονόμηση ενέργειας - μέχρι τον τελικό προορισμό του, τον κομήτη 67-P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος που ελέγχει την αποστολή Rosetta άφησε σε λειτουργία μόνο τον κεντρικό υπολογιστή και ένα θερμαντικό στοιχείο το οποίο εμποδίζει το σκάφος να παγώσει στο Διάστημα. Οι λειτουργίες του υπολογιστή θα επανέλθουν το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου 2014 (ώρα Ελλάδας), όταν το σκάφος θα πλησιάζει τον τελικό του προορισμό….

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε ένα animation που δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες που πήρε το διαστημικό σκάφος Rosetta καθώς προσέγγιζε τον αστεροειδή Lutetia (Λουτέσια).


http://youtu.be/NQgXWK5Jxhs

(Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση). Όλοι οι αστεροειδείς και οι κομήτες που προσεγγίστηκαν από το διαστημικό σκάφος μέχρι τον Νοέμβριο του 2010. (Credits: Montage by Emily Lakdawalla. Ida, Dactyl, Braille, Annefrank, Gaspra, Borrelly: NASA / JPL / Ted Stryk. Steins: ESA / OSIRIS team. Eros: NASA / JHUAPL. Itokawa: ISAS / JAXA / Emily Lakdawalla. Mathilde: NASA / JHUAPL / Ted Stryk. Lutetia: ESA / OSIRIS team / Emily Lakdawalla. Halley: Russian Academy of Sciences / Ted Stryk. Tempel 1, Hartley 2: NASA / JPL / UMD. Wild 2: NASA / JPL)
www.universetoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου