19/4/12

Η NASA ζητά βοήθεια από ερασιτέχνες αστρονόμους

... στην έρευνα αστεροειδών
Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημικού OSIRIS-REx. (NASA/Goddard/University of Arizona)
Μια νέα αποστολή της NASA ζητάει τη βοήθεια από ερασιτέχνες αστρονόμους για την ανακάλυψη αντικειμένων στη γειτονιά της Γης ή αλλιώς NEOs (near-Earth objects) και την μελέτη των χαρακτηριστικών τους. Τα NEOs είναι αστεροειδείς που κατά καιρούς οι τροχιές τους περνούν κοντά στη Γη.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται στους πολίτες που ενδιαφέρονται για την αστρονομία και φέρει το όνομα «Target Asteroids!». Θα είναι συμπληρωματικό της αποστολής OSIRIS-REx  (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security - Regolith Explorer) που θα ερευνήσει τα NEOs. Η αποστολή OSIRIS-Rex θα ξεκινήσει το 2016 με στόχο την μελέτη των συστατικών των αστεροειδών.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθήσουν στην εύρεση διαφόρων χαρακτηριστικών του πληθυσμού των NEOs, όπως η θέση τους, η κίνηση, η περιστροφή και οι αλλαγές στην ένταση του φωτός. Οι επαγγελματίες αστρονόμοι θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τα  υπάρχοντα θεωρητικά μοντέλα σχετικά με τους αστεροειδείς, και να κατανοήσουν περισσότερο τους αστεροειδείς που είναι παρόμοιοι με τον αστεροειδή 1999 RQ36, τον οποίο θα συναντήσει το διαστημικό σκάφος OSIRIS-Rex το 2019.

 Το OSIRIS-Rex θα μελετήσει από κοντά τις ιδιότητες των αστεροειδών και τα δεδομένα του θα συγκριθούν με τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων από τη Γη. Το OSIRIS-Rex θα επιστρέψει πίσω στη Γη το 2023, με 60 γραμμάρια υλικού από την επιφάνεια του αστεροειδή 1999 RQ36.

Τα δεδομένα του προγράμματος "Target Asteroids!" θα είναι χρήσιμα στις συγκρίσεις με τα πραγματικά δεδομένα της αποστολής. Η ομάδα του προγράμματος σχεδιάζει να επεκτείνει τους συμμετέχοντες το 2014 με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η μελέτη των αστεροειδών μεταξύ άλλων προσφέρει νέες γνώσεις για τη φύση του πρώιμου ηλιακού συστήματος, την εξέλιξή του και τα δομικά στοιχεία που οδήγησαν τη ζωή πάνω στη Γη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Target Asteroids!» και το «OSIRIS-Rex» ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου