2/4/12

Ένας γαλαξίας σαν UFO

To διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφισε τον "γαλαξία UFO". Πρόκειται για τον γαλαξία με την κωδική ονομασία NGC 2683, έναν σπειροειδή γαλαξία, που απέχει από την Γη απόσταση 20 εκατομμύρια έτη φωτός. Το σχήμα του παραπέμπει στα κλασικά διαστημόπλοια επιστημονικής φαντασίας, τους ιπτάμενους δίσκους, και γι αυτό οι αστρονόμοι του έδωσαν το ψευδώνυμο γαλαξίας UFO. 
O γαλαξίας NGC 2683 ή γαλαξίας UFO
Στην εικόνα φαίνονται οι λεπτές λωρίδες σκόνης των σπειροειδών βραχιόνων τις σπειροειδείς βραχίονες που σχηματίζονται γύρω από τη χρυσή αχλύ του πυρήνα του γαλαξία. Έντονη είναι επίσης και η λάμψη των περιοχών όπου σχηματίζονται νέα μπλε άστρα. Οι περιοχές αυτές είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση του δίσκου του γαλαξία.

Ο γαλαξίας NGC 2683, ανακαλύφθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1788, από τον διάσημο αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ, βρίσκεται στον αστερισμό που φέρει το όνομα Λύγξ. Ο αστερισμός αυτός δεν ονομάστηκε έτσι λόγω της ομοιότητάς του με το αντίστοιχο αιλουροειδές, αλλά επειδή είναι αρκετά εξασθενημένος, και απαιτούνται τα "ευαίσθητα μάτια μιας γάτας" για να τον διακρίνουν. 
www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου