7/6/12

Ψηφιακά κυκλώματα με ανθρώπινα κύτταρα

Τα ψηφιακά κυκλώματα βασίζονται στις λογικές πύλες ΑΝD, NOR, NAND κλπ  
Επιστήμονες από την Ελβετία δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα ψηφιακό κύκλωμα που εκτελεί απλές αριθμητικές πράξεις με βάση τα ανθρώπινα κύτταρα.
Με εμβρυϊκά κύτταρα ανθρώπινου νεφρού

Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης με επικεφαλής τον Μάρτιν Φουσενένγκερ ανέπτυξαν τις βιολογικές εκδοχές των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων δημιουργώντας έναν «ημι-αθροιστή» και έναν «ημι-αφαιρέτη» με δυο ομάδες εμβρυϊκών κυττάρων του νεφρού.

Οπως υποδηλώνουν αυτοί οι ασυνήθιστοι για κυτταρικές διεργασίες όροι, οι ομάδες επιφορτίστηκαν αντίστοιχα με τον ρόλο να προσθέτουν ή να αφαιρούν δυο δυαδικούς αριθμούς, δημιουργώντας στην ουσία μια καθοριστική – αν και πρωτόλεια – βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη ενός υπολογιστή μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Το εκπληκτικό αυτό επίτευγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», δεν συνίσταται μόνο στο γεγονός ότι αποτελεί το πιο σύνθετο βιολογικό ψηφιακό κύκλωμα που έχει δημιουργηθεί ως σήμερα αλλά, επί πλέον, στο ότι αναπτύχθηκε με ανθρώπινα κύτταρα. Τα περισσότερα ικανά να εκτελέσουν απλές αριθμητικές πράξεις βιολογικά κυκλώματα που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα έχουν ως βάση μόρια DNA ή βακτηρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στον άνθρωπο.

«Προκειμένου να έχει οποιαδήποτε θεραπευτική αξία στο μέλλον πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με κύτταρα θηλαστικών» τόνισε ο κ. Φουσενέγκερ.

Φυσικά χημικά αντί για ηλεκτρόνια

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι πληροφορίες κωδικοποιούνται με βάση τα ψηφία «1»  και «0» τα οποία καθορίζονται από την παρουσία ή την απουσία ηλεκτρικής τάσης. Στο βιολογικό κύκλωμα των ελβετών ερευνητών χρησιμοποιήθηκαν δυο φυσικές χημικές ουσίες: το αντιβιοτικό ερυθρομυκίνη και η φλορετίνη, η οποία βρίσκεται στα φύλλα της μηλιάς.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της πύλης AND πρέπει να είναι παρούσες στην «είσοδο» και η φλορετίνη και η ερυθρομυκίνη – για να πάρουμε το «1» στην έξοδο. Η ένδειξη «1» εκφράζεται από τον σχηματισμό μιας φθορίζουσας πρωτεΐνης, που προκαλεί τη λάμψη του κυττάρου. Αν ένα από τα δύο «σήματα εισόδου» λείπει, τότε δεν σχηματίζεται η φθορίζουσα ουσία και κύτταρο δεν λάμπει - έτσι εκφράζεται το «0».
Το πιο εντυπωσιακό σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι συντελείται παράλληλα και χωρίς να εμποδίζει τις συνήθεις λειτουργίες των κυττάρων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τους επιτρέπει να λειτουργούν ως υπολογιστικά κυκλώματα ενώ συνεχίζουν να επιτελούν τον ρόλο τους ως φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού.

Στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν τα βιολογικά κυκλώματα του είδους με απώτερο όνειρο τη δημιουργία βιολογικών υπολογιστών οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από τους ηλεκτρονικούς ομολόγους τους. Αυτό γιατί οι ουσίες που δημιουργούν τα «ψηφία» τους θα μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, κάνοντας για παράδειγμα τον υπολογιστή να «συλλαμβάνει» ως σήμα εισροής πληροφοριών την παρουσία μιας φλεγμονής και να αντιδρά χορηγώντας ως «εκροή» το κατάλληλο φάρμακο.
tovima.gr - sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...