13/6/12

Eπιβεβαιώνεται η ύπαρξη του σωματιδίου Higgs στα 126 GeV;

Διαβάστε επίσης:
1. Τι ανακοινώθηκε στο CERN σχετικά με το σωματίδιο Higgs
2. Πότε και πως θα ανακαλυφθεί το σωματίδιο Higgs
Επίκειται ανακοίνωση για το μποζόνιο Χιγκς;
Ανώνυμες πηγές υποστηρίζουν ότι θα γίνει από τους ερευνητές του CERN μέσα στον Ιούλιο


Το μποζόνιο Χιγκς επανέρχεται στο προσκήνιο εν όψει του Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Υψηλής Ενέργειας που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στη Μελβούρνη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ενδέχεται να ανακοινώσουν εκεί πιο «απτά» στοιχεία για την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς.

Αν και η είδηση ότι μάλλον «βλέπουμε» επιτέλους το σωματίδιο στο οποίο βασίζονται οι ερμηνείες για τη Μεγάλη Εκρηξη και την ύπαρξη του κόσμου μας δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το CERN, το ενδεχόμενο έχει προκαλέσει έντονη φημολογία.

Φευγαλέο ίχνος…

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες του ATLAS και του CMS, των δυο πειραμάτων του CERN για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς, είχαν ανακοινώσει ότι είχαν δει ένα «φευγαλέο ίχνος» του σωματιδίου και συγκεκριμένα ένα πλεόνασμα αλληλεπιδράσεων, περίπου στην ίδια μάζα (στα 126 και στα 124 γιγαηλεκτροβόλτ αντίστοιχα).

Πράγματι, επρόκειτο για μια σύμπτωση των αποτελεσμάτων η οποία δεν μπορούσε να θεωρηθεί τυχαία, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι δυο ομάδες διεξάγουν τις έρευνές τους «τυφλά», χωρίς δηλαδή να γνωρίζει η μια τα αποτελέσματα της άλλης προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των συμπερασμάτων τους.

Ωστόσο η επεξεργασία των δεδομένων βρισκόταν ακόμη σε ένα στάδιο το οποίο δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο λάθους (η στατιστική βεβαιότητα στο σημείο εκείνο δεν ξεπερνούσε τα δυο σίγμα, όταν για την κατοχύρωση μιας ανακάλυψης απαιτούνται πέντε σίγμα – δηλαδή περιθώριο λάθους ένα στο εκατομμύριο). Για τον λόγο αυτόν οι επιστήμονες είχαν δηλώσει επιφυλακτικοί έως ότου προχωρήσουν στην εξέταση περισσότερων δεδομένων.

… ή πρώτη ματιά;

Σύμφωνα με το Reuters η περαιτέρω εξέταση των δεδομένων στους μήνες που ακολούθησαν έρχεται να στηρίξει τα πρώτα συμπεράσματα, φέρνοντας τους ερευνητές πολύ κοντά στην απόδειξη της ύπαρξης του φευγαλέου σωματιδίου.

Το πρακτορείο μάλιστα αναφέρει, επικαλούμενο ως πηγές επιστήμονες εκτός του CERN αλλά με «διασυνδέσεις» με τις δυο ερευνητικές ομάδες οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει στο επερχόμενο συνέδριο, ένα από τα κορυφαία στον χώρο της Φυσικής.

Η φημολογία, η οποία έγινε εντονότερη όταν οι υπεύθυνοι των δυο πειραμάτων κήρυξαν τη διακοπή των εργασιών επεξεργασίας των δεδομένων το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο επισήμως.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του CERN Τζέιμς Γκίλις τόνισε ότι επιθυμία του οργανισμού είναι να κάνει οποιαδήποτε σημαντική ανακοίνωση στη Γενεύη, όταν υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί. «Οσο για το τι μπορεί να έχουν ή να μην έχουν το Atlas και το CMS στα δεδομένα του 2012, αυτό αυτή τη στιγμή το γνωρίζουν μόνο ελάχιστα άτομα μέσα στο καθένα από τα δυο πειράματα» έσπευσε να υπογραμμίσει.
tovima.gr - reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου