6/7/12

Η πρώτη φωτογραφία της σκιάς ενός ατόμου

Πρόκειται για τη μικρότερη σκιά που φωτογραφήθηκε ποτέ. Το επίτευγμα ανήκει σε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία.
Το απώτατο όριο της μικροσκοπίας: Η σκιά ενός και μόνο ατόμου
Ο καθηγητής Kielpinski και οι συνεργάτες του παγίδευσαν ιόντα του στοιχείου Υττερβίου (Yb) και τα εξέθεσαν σε μια συγκεκριμένη συχνότητα φωτός. Κάτω από το φως αυτό η σκιά του ατόμου έπεφτε σε έναν ανιχνευτή και μια ψηφιακή κάμερα συλλάμβανε την εικόνα. Χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης μικροσκόπιο, οι ερευνητές μπορούσαν να δουν μια πολύ μικρή επιφάνεια της εικόνας – την μικρότερη μέχρι σήμερα.


Η ακρίβεια που εμπλέκεται στη διαδικασία είναι πέρα από κάθε φαντασία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Kielpinski : «Αν μεταβληθεί η συχνότητα του φωτός κατά το 1 δισεκατομμυριοστό, τότε η εικόνα χάνεται»
Τέτοια πειράματα συνεισφέρουν στην κατανόηση της ατομικής φυσικής και μπορεί να είναι χρήσιμα στην κατασκευή των κβαντικών υπολογιστών. Επίσης μπορούν να χρησιμεύσουν στην εξέταση βιολογικών δειγμάτων, π.χ. μορίων DNA, των οποίων η παρατήρηση μπορεί να γίνει χωρίς να καταστρέφεται το δείγμα.

www.labspaces.net -www.dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου