9/7/12

Βίντεο: υπερηχητική ελεύθερη πτώση

Αυτό το καλοκαίρι ο αυστριακός Felix Baumgartner θα προσπαθήσει να καταρρίψει το ρεκόρ της "μεγαλύτερης" ελεύθερης πτώσης και ταυτόχρονα να σπάσει το φράγμα του ήχου με το σώμα του. Το βίντεο (animation) που ακολουθεί μας δίνει μια ιδέα του τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος.

http://youtu.be/VCqnQq86fkY

O 42-χρονος Baumgartner σχεδιάζει να πηδήξει από ύψος 37 χιλιομέτρων, σπάζοντας έτσι το τωρινό ρεκόρ άλματος που επιτεύχθηκε από τον Joe Kittinger, έναν απόστρατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος πήδηξε από ύψος 31,5 χιλιομέτρων, το 1960. Τώρα είναι 83 ετών και βοηθά τον Baumgartner στις προετοιμασίες του για το άλμα.
Πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθεί ο Baumgartner για να ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου;
Η ταχύτητα διάδοσης του ήχου μέσα στην ατμόσφαιρα εξαρτάται από την ατμοσφαιρική πυκνότητα και την θερμοκρασία. Για παράδειγμα σε υψόμετρο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και θερμοκρασία 15 βαθμούς Κελσίου ο ήχος διαδίδεται με ταχύτητα 1223 χιλιόμετρα ανά ώρα (ή 339,72 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) . Όμως σε μεγαλύτερα υψόμετρα όπου ο αέρας είναι πιο κρύος και αραιότερος διαδίδεται με μικρότερη ταχύτητα.
Έτσι οι ερευνητές της αποστολής του Baumgartner πιστεύουν πως θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ύψος περίπου 30,48 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε θερμοκρασίες από -23 έως -40 C, όπου ο ήχος διαδίδεται με ταχύτητα περίπου 1.110 χιλιομέτρων ανά ώρα ή περίπου 304 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Παρότι τα υπερηχητικά αεροσκάφη κατασκευάζονται έτσι ώστε, όταν σπάνε το φράγμα του ήχου να αντέχουν στις αναταράξεις των κρουστικών κυμάτων, σε πολλές περιπτώσεις υφίστανται ζημιές. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν «σχεδιάστηκε» για υπερηχητικές ταχύτητες, το εγχείρημα του Baumgartner είναι πράγματι πολύ επικίνδυνο.
www.universetoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου