9/7/12

Το γραφείο που παράγει ενέργεια ενώ κάθεστε

Η επαναστατική κατασκευή του Έντι Τόρμπεργκ ονομάζεται «Unplugged» και είναι μάλλον απλοϊκή σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση: αποτελείται από ένα μικρό χαλί, μια καρέκλα, μια λάμπα, μια γλάστρα με ένα φυτό και το ίδιο το έπιπλο του γραφείου. Αυτό που καθιστά το γραφείο μοναδικό είναι πώς ό,τι έχει πάνω του λειτουργεί αποκλειστικά με ενέργεια από τον άνθρωπο και από τις εργασίες που φέρνει σε πέρας όσο βρίσκεται καθισμένος μπροστά του.
Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανάπτυξη υλικών που αξιοποιούν την κινητική ενέργεια, μηχανικοί και σχεδιαστές παρουσιάζουν κάθε τόσο αντικείμενα και υποδομές, π.χ. αυτοκινητοδρόμους, σταθμούς τρένων, ακόμη και εμπορικά κέντρα, που μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό την ενέργεια αυτοκινήτων και ανθρώπων. Ένας Σουηδός φοιτητής σκέφτηκε να εφαρμόσει την ίδια αρχή σε κάτι, όπου οι περισσότεροι περνούν αρκετές ώρες καθημερινά: το γραφείο τους.
Η επαναστατική κατασκευή του Έντι Τόρμπεργκ ονομάζεται "Unplugged" («εκτός πρίζας») και είναι μάλλον απλοϊκή σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση: αποτελείται από ένα μικρό χαλί, μια καρέκλα, μια λάμπα, μια γλάστρα με ένα φυτό και το ίδιο το έπιπλο του γραφείου. Αυτό που καθιστά το γραφείο μοναδικό είναι πώς ό,τι έχει πάνω του λειτουργεί - η λάμπα, οι συσκευές και τα gadgets- αποκλειστικά με ενέργεια από τον άνθρωπο και από τις εργασίες που φέρνει σε πέρας όσο βρίσκεται καθισμένος μπροστά του.
«Η ενέργεια παράγεται από την πίεση που ασκεί το άτομο όσο περπατά στο χαλί, από τη θερμότητα του σώματος του ατόμου που κάθεται στην καρέκλα, από τα φυσικά οξέα και σάκχαρα του φυτού και από τη θερμότητα των ηλεκτρονικών συσκευών πάνω στο γραφείο», εξηγεί ο Τόρμπεργκ, σπουδαστής στο Beckmans College of Design της Στοκχόλμης. «Έτσι, το concept απομακρύνει το βιώσιμο σχεδιασμό από το επίπεδο της ζήτησης και της προσπάθειας και το μετατρέπει σε κάτι κομμένο και ραμμένο πάνω στην καθημερινή μας ύπαρξη».
Ο Τόρμπεργκ εμπνεύστηκε το "Unplugged" από μια φράση της Αμερικανίδας συγγραφέως Χάριετ Μπίτσερ Στόου, που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να αποδοθεί ως εξής: η ανθρώπινη φύση ξεπερνά την οκνηρία. Όπως ο ίδιος λέει, «λίγοι είναι οι άνθρωποι που μακροπρόθεσμα έχουν τη θέληση, το ενδιαφέρον και την ενέργεια να παλέψουν για την επίτευξη μιας βιώσιμης κοινωνίας».
Το γραφείο είναι φτιαγμένο από ξύλο και διάφορα άλλα υλικά, ενώ όλες οι συνιστώσες του συστήματος είναι συνδεδεμένες μέσω ενός συστήματος καλωδίων. Πιεζοηλεκτρικά στοιχεία είναι υφασμένα στο χαλί και το φυτό δεν είναι απλώς διακοσμητικό στοιχείο, αλλά μικροβιακή κυψέλη καυσίμου που παράγει ενέργεια φωτοσυνθέτοντας.
www.naftemporiki.gr - www.theatlanticcities.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου