4/7/12

Το CERN ανακοινώνει την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs

(νεώτερη ενημέρωση 5)
O 83χρονος καθηγητής Peter Higgs συγχαίρει τους πειραματικούς φυσικούς για την ανακάλυψη του σωματιδίου που φέρει το όνομά του


==================
(νεώτερη ενημέρωση 4)
Η επίσημη ανακοίνωση από το CERN για την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς στα 125.3 - 126.5 GeV με ακρίβεια 5σ βρίσκεται ΕΔΩ
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν προκαταρκτικά σήμερα (δείτε ΕΔΩ) βασίζονται στα δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2011 και 2012 - δεδομένα του 2012 αναλύονται ακόμα. Η επίσημη δημοσίευση των σημερινών ανακοινώσεων αναμένεται να γίνει στο τέλος Ιουλίου. Μια πιο πλήρη εικόνα  θα έχουμε προς το τέλος του έτους με την ανάλυση όλο και περισότερων δεδομένων .....

«Διαβήκαμε ένα νέο στάδιο στην κατανόηση της φύσης», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθντής του CERN Ρολφ Χόγερ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ

«Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι συμβατά με εκείνα του μποζονίου του Χιγκς... ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο προωθημένες έρευνες, που χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία, και οι οποίες θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του νέου σωματιδίου...Θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα μυστήρια του Σύμπαντός μας», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του CERN.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του Ρολφ Χόγερ, ο Τζο Ινκαντέλα εκπρόσωπος του προγράμματος του CERN ανακοίνωνε πολύ συγκινημένος κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώνεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό στη Γενεύη την πρόοδο των τελευταίων μηνών.

«Εντοπίσαμε ένα νέο μποζόνιο, αλλά έχουμε ανάγκη από περισσότερα στοιχεία» για να επαληθεύσουμε εάν πρόκειται για το μποζόνιο του Χιγκς, εξήγησε ενώπιον ακροατηρίου επιστημόνων.

Χιγκς: «Σαμπάνια!»

«Σαμπάνια! « : με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε ο Bρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, 83 ετών, τη χαρά του μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός νέου υποατομικού σωματιδίου «συμβατού» με το μποζόνιο που φέρει το όνομά του και του οποίου την ύπαρξη είχε προϋποθέσει εδώ και 50 χρόνια.

Ο καθηγητής Peter Higgs ακούει συγκινημένος την ανακοίνωση ανακάλυψης του μποζονίου Higgs
«Είμαι έκπληκτος από την απίστευτη ταχύτητα με την οποία υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα...Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του η οποία εστάλη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου διδάσκει.

Ο ίδιος ωστόσο ήταν παρών στο επιστημονικό σεμινάριο που οργανώθηκε από το CERN στη Γενεύη για την παρουσίαση των ιστορικών αποτελεσμάτων του Μεγάλου Πειράματος.

Το 1964, ο Πίτερ Χιγκς είχε προεξοφλήσει την ύπαρξη του μποζονίου που φέρει το όνομά του, διατυπώνοντας μαζί με τους συναδέλφους του Ρόμπερτ Μπράουτ και Φρανσουά Ενγκλερτ, τη θεωρία του πεδίου Χιγκς, ενός πεδίου που διαπερνά το Σύμπαν δίνοντας μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια.


==================

(νεώτερη ενημέρωση 3)


ομάδα ATLAS: Μάζα μποζονίου Higgs 126.5 GeV 


με ακρίβεια 5.0 σ 


Το σωματίδιο Higgs ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ και από τα δυο πειράματα!!

======================

(νεώτερη ενημέρωση 2)

Τελικό συμπέρασμα από τον Joseph Incandela, ομιλητή εκ μέρους της ομάδας CMS:
Η ομάδα CMS ανίχνευσε το μποζόνιο Higgs με μάζα 125.3±0.6 GeV και ακρίβεια 4.9 σίγμα.
Τώρα στο βήμα από την ομάδα ATLAS, η Fabiola Gianotti.......
==================

(νεώτερη ενήμέρωση 1)

Ανιχνεύθηκε ένα σωματίδιο που διασπάται σε δυο φωτόνια με ακρίβεια 4σ στα 125 GeV, ενώ η διάσπασή του στο κανάλι ΖΖ 4-λεπτονίων παρατηρήθηκε με ακρίβεια 3,2σ.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα αυτά μιλάμε πλέον για ανίχνευση του μποζονίου Χιγκς με ακρίβεια 5σ. Αυτό σημαίνει στην γλώσσα των φυσικών ότι το σωματίδιο Χιγκς πράγματι ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ χωρίς καμμιά αμφιβολία!

=============

Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 4-7-2012, θα αρχίσει στο CERN ένα ιστορικό σεμινάριο. Εκεί αναμένεται η ανακοίνωση - με ακρίβεια (συν/πλην) 1 GeV  - της τιμής της τελευταίας παραμέτρου του Καθιερωμένου Προτύπου των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Πρόκειται για το μποζόνιο Χιγκς που "ευθύνεται" για την μάζα των υπόλοιπων στοιχειωδών σωματιδίων.

Παρακολουθείστε ζωντανά την επίσημη ανακοίνωση της ανακάλυψης του μποζονίου Χιγκς ΕΔΩ: CERN webcast.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου