7/7/12

Βίντεο: Ο Peter Higgs για το μποζόνιο Higgs

Ο καθηγητής Peter Higgs ακούει συγκινημένος την ανακοίνωση ανακάλυψης του μποζονίου Higgs
Ο καθηγητής Peter Higgs, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις τεχνολογικές εφαρμογές της ανακάλυψης του σωματιδίου που φέρει το όνομά του, απάντησε πως "δεν έχει ιδέα!".
Στο βίντεο που ακολουθεί λέει μεταξύ άλλων, ότι το σωματίδιο Higgs έχει διάρκεια ζωής ένα εκατομμυριοστό του ενός εκατομμυριοστού του ενός εκατομμυριοστού του ενός εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου!
Δηλώνει επίσης ότι δεν συντάσσεται με την άποψη ότι "η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει πως δεν υπάρχει Θεός", καθώς επίσης ότι το όνομα ¨σωματίδιο του Θεού"(God particle) ήταν ένα αστείο σε σχέση με τον αρχικό χαρακτηρισμό του ως "καταραμένο σωματίδιο"(goddamn particle) διότι ήταν τρομερά δύσκολο να ανιχνευθεί.
Kαι επειδή είναι ασυνήθιστο ένα σωματίδιο να φέρει το όνομα ενός επιστήμονα, προτείνει το σωματίδιο Higgs να μετονομαστεί απλά σε σωματίδιο H.


http://youtu.be/GQ0FwzyTVK4telegraph.co.uk
Ο Peter Higgs γεννήθηκε το 1929 στο Γουόλσεντ της Βρετανίας, γιος ενός ηχολήπτη του BBC, και τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας δεν ήταν ιδανικά.
Ο άνθρωπος που σήμερα είναι το φαβορί για το Νόμπελ Φυσικής έχασε τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου λόγω του άσθματος από το οποίο υπέφερε και έκανε κάποια ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία δεν μπορούσε να επικεντρωθεί στη μελέτη, αφού ήταν αναγκασμένος να αλλάζει διαρκώς σχολεία λόγω της δουλειάς του πατέρα του και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ξέσπασε αργότερα.
 Οταν ο πατέρας του τελικά μετακόμισε στο Μπέντφορντ, ο Χιγκς έμεινε με τη μητέρα του στο Μπρίστολ και φοίτησε σε σχολείο της περιοχής, όπου εμπνεύστηκε από το έργο ενός αποφοίτου και ενός από τους πρωτοπόρους της κβαντικής φυσικής, του Πολ Ντιράκ.
Στην ηλικία των 17 έφυγε για να εξειδικευθεί στα μαθηματικά στο Λονδίνο, ενώ αργότερα αποφοίτησε με αριστείο από το τμήμα Φυσικής του King's College του Λονδίνου.
Πήρε μεταπτυχιακό και διδακτορικό και δίδαξε σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέχρι να καταλήξει το 1960 στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου διατηρεί μέχρι σήμερα την έδρα του και μένει μαζί με τη σύζυγο και τα δύο τους αγόρια.
Εκεί άρχισε να ασχολείται με το σωματίδιο που εξηγεί την ύπαρξη μάζας στην ύλη και το 1964 διατύπωσε μαζί με άλλους τέσσερις επιστήμονες, τους Μπράουτ, Ενγκελμπερτ, Γκουράλνικ, Χέιγκεν και Κιμπλ τη θεωρία πεδίου του Χιγκς. Η εργασία του αρχικά απορρίφθηκε από την επιθεώρηση «Physics Letters» και τελικά δημοσιεύθηκε στην «Physical Review Letters».
Εκτός από διακεκριμένος επιστήμονας, ο Βρετανός φυσικός υπήρξε και ακτιβιστής της Καμπάνιας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, από όπου αποσύρθηκε όταν η οργάνωση τάχθηκε κατά της πυρηνικής ενέργειας, κάτι που έκανε και με την Greenpeace, όταν αυτή τάχθηκε κατά της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
 ethnos
“Είναι ωραίο να έχεις δίκιο καμιά φορά” 
Ο Βρετανός επιστήμονας, σε άλλη συνέντευξή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «είναι ωραίο να έχεις δίκιο καμιά φορά». Ερωτηθείς άν νιώθει δικαιωμένος, ο καθηγητής Higgs επεσήμανε ότι περίμενε την αναγνώριση αυτή πολύ καιρό.


Ο 83χρονος Φυσικός αρνήθηκε ότι επιδιώκει να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή του, λέγοντας: «Δεν νομίζω να πάρω Νόμπελ. Ξέρετε, δεν έχω και πολλούς φίλους στην Επιτροπή των βραβείων». Την απονομή Νόμπελ στον Higgs έχουν ζητήσει πολλά μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με προεξάρχοντα τον καθηγητή Stephen Hawking.
Ο Higgs δήλωσε επίσης: «Το μόνο μου πρόβλημα τώρα είναι ότι πρέπει να αποφεύγω τους δημοσιογράφους». news.com.au

Στο επόμενο βίντεο περιέχονται οι πρώτες δηλώσεις του καθηγητή Peter Higgs αμέσως μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs, όπου συγχαίρει τους πειραματικούς φυσικούς για το επίτευγμά τους.

http://youtu.be/vpi9OeY7gcc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου