18/8/12

Η πρώτη γεώτρηση στον Άρη από το Curiosity

(νεώτερη ενημέρωση 19-8-2012)
Η πρώτη δοκιμή της ChemCam
Tο πέτρωμα σε μέγεθος γροθιάς που στόχευσε το Curiosity ονομάστηκε από τους επιστήμονες «Στέψη»
 Το Curiosity άρχισε τις εργαστηριακές του δοκιμές. Αυτή η σύνθετη εικόνα,  απεικονίζει την πρώτη δοκιμή του ChemCam, ενός οργάνου που χρησιμοποιεί λέιζερ για την χημική ανάλυση των πετρωμάτων. Η ένθετη εικόνα δείχνει τη διαφορά μεταξύ των εικόνων που ελήφθησαν πριν και μετά την χρήση του λέιζερ στο πέτρωμα. Το λέιζερ διεγείρει τα άτομα του πετρώματος και η ChemCam συλλέγει το φως της αποδιέγερσης των ατόμων που αναλύεται με φασματόμετρο, αποκαλύπτοντας την χημική σύνθεση του πετρώματος. Η συσκευή στέλνει 30 παλμούς σε χρόνο των 10 δευτερολέπτων και μπορεί να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός. Έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει περίπου 14.000 μετρήσεις. Να σημειωθεί ότι η τεχνική της ChemCam έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει την σύνθεση των υλικών σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το εσωτερικό των πυρηνικών αντιδραστήρων και τον πυθμένας της θαλάσσιας αβύσσου. Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης πειραματικές εφαρμογές σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην ανίχνευση του καρκίνου. Η δοκιμή της ChemCam στον Άρη πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2012.
Στον κύκλο της φωτογραφίας βλέπουμε την πρώτη πέτρα στον Άρη που αναλύθηκε με την ChemCam. H πέτρα βαφτίστηκε "coronation (στέψη)"
photojournal.jpl.nasa.gov
===========================

To σημείο προσγείωσης του ρόβερ Curiosity της NASA και ο πρώτος κοντινός προορισμός του, το Glenelg, σε απόσταση 400 μέτρων
 Το διαστημικό όχημα Curiosity που προσεδαφίστηκε με απόλυτη επιτυχία στην επιφάνεια του Άρη στις 6 Αυγούστου, θα ξεκινήσει προς την περιοχή Glenelg, που βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από το σημείο προσεδάφισης. Πρόκειται για ένα φυσικό γεωλογικό πολυεπίπεδο τμήμα με βραχώδες υπόστρωμα, το οποίο επιλέχθηκε από τους επιστήμονες, για την πρώτη επιχείρηση γεώτρησης. Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας όλα τα επιστημονικά όργανα του Curiosity θα έχουν τεσταριστεί.
Σύμφωνα με τον John Grotzinger του California Institute of Technology: «Η πρώτη γεώτρηση θα είναι μια τεράστια στιγμή στην ιστορία της εξερεύνησης του Άρη»  www.nasa.gov

 ================
Αρης όπως Κοιλάδα του Θανάτου
Εντυπωσιάζει η ομοιότητα του τοπίου που φωτογραφίζει το «Curiosity» στον Κόκκινο Πλανήτη με τη Γη
Οσοι αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας, θα μπορούσαν δικαιολογημένα να πουν ότι το «Curiosity», το περίφημο ρομποτικό όχημα που έστειλε η NASA στον Αρη, δεν έκανε ποτέ το πολυδιαφημισμένο ταξίδι του, αλλά απλά πήγε μέχρι την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια.
Το τοπίο που φαίνεται στις φωτογραφίες, τις οποίες δίνει στη δημοσιότητα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, μοιάζει τόσο πολύ με μία έρημο στον πλανήτη Γη, που ακόμα και οι ίδιοι οι τεχνικοί της NASA δεν διστάζουν να το παραδεχθούν: «Θα σας συγχωρούσαμε αν μας λέγατε ότι η NASA έστειλε το όχημα στην κοντινή έρημο.
Μέχρι και το νέφος του Λος Αντζελες φαίνεται στον ορίζοντα», λέει γελώντας ο Τζον Γκρότζινγκερ, καθηγητής Γεωλογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, στη συνέντευξη Τύπου της υπηρεσίας που παρακολούθησε ο δημοσιογράφος των «Νιου Γιόρκ Τάιμς».
Αλλωστε, το διαστημικό κέντρο JPL, από όπου διευθύνεται η επιχείρηση, απέχει ελάχιστα από την έρημο. «Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς κοιτώντας τις φωτογραφίες, είναι πόσο μοιάζει με τη Γη», λέει ο ίδιος.
Από τη στιγμή της εντυπωσιακής του προσεδάφισης, στις 6 Αυγούστου, στον διαμέτρου 155 χιλιομέτρων κρατήρα Γκέιλ, το «Curiosity» παραμένει ακίνητο και βγάζει φωτογραφίες του τοπίου, ενώ οι επιστήμονες δοκιμάζουν τα πανάκριβα όργανά του για να δουν αν έπαθαν ζημιά κατά τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής, όλα φαίνεται να κυλούν κατ' ευχήν.
Τα μετεωρολογικά όργανα παρουσίασαν ένα πρόβλημα, το οποίο έλυσαν οι μηχανικοί μία ημέρα αργότερα, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε αναβάθμιση του λογισμικού στους υπολογιστές του οχήματος. Το μόνο που βρίσκεται εκτός προγραμματισμού, είναι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του «Curiosity», η οποία είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο, κάτι που θα μπορούσε να βάλει σε δοκιμασία τον επιστημονικό εξοπλισμό.
«Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό», λέει η Τζένιφερ Τρόσπερ, μία από τις μάνατζερ της αποστολής. «Ισως ο κρατήρας είναι πιο ζεστός από ό,τι νομίζαμε ή τα υπολογιστικά μας μοντέλα έπεσαν έξω».
Από την άλλη, η ανεβασμένη θερμοκρασία ίσως είναι και ένα έξτρα πλεονέκτημα, καθώς μειώνει την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσει το όχημα για να ζεστάνει τις «αρθρώσεις» του και τους τροχούς πριν αρχίσει να κόβει βόλτες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Επιμέλεια: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ - tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου