2/8/12

H προσγείωση του Curiosity στον Άρη

(ανανεωμένο)

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την προσγείωση του Curiosity στην επιφάνεια του Άρη (το ρολόι ανανεώνεται ΕΔΩ: www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html)
Στις 6 Αυγούστου, Δευτέρα και ώρα 8:30 πμ (05:31 UTC), αναμένεται - μετά από ένα ταξίδι οκτώ μηνών - η προσεδάφιση στον κόκκινο πλανήτη,του Mars Science Laboratory – που για συντομία αποκαλείται Curiosity. 

Mπορείτε να παρακολουθήσετε live το γεγονός ΕΔΩ: nasatv



Το πιο επικίνδυνο μέρος της αποστολής είναι τα επτά λεπτά που θα διαρκέσει η είσοδος του διαστημικού σκάφους στην ατμόσφαιρα του Άρη μέχρι την προσεδάφισή του. Αν τότε όλα πάνε καλά, η επιτυχία της αποστολής είναι μάλλον εξασφαλισμένη ...
Στη συνέχεια ακολουθούν δυο διαγράμματα και ένα βίντεο που περιγράφουν τα "επτά λεπτά του τρόμου"







http://youtu.be/Ki_Af_o9Q9s

.... και ένα παλαιότερο βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας


http://youtu.be/P4boyXQuUIw

Το ρομποτικό όχημα Curiosity είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο. Έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου και χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια θα πραγματοποιήσει έρευνες και αναλύσεις (μεταξύ άλλων και για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής) για τουλάχιστον δυο χρόνια στην επιφάνεια του Άρη. Εφόσον η προσεδάφισή του είναι επιτυχής, οι επιστήμονες στη συνέχεια θα ελέγξουν την κατάσταση των οργάνων του. Η διαδικασία αυτή θα πάρει αρκετές εβδομάδες. Οι φωτογραφίες που θα στείλει το Curiosity τις πρώτες ημέρες θα είναι αρχικά ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες. Δεδομένου ότι η προσγείωση θα γίνει στον κρατήρα Gale, η "Περιέργεια" θα εξερευνήσει τις διαστρωματώσεις ιζημάτων που υπάρχουν εκεί, τα οποία αναμένεται να μας αποκαλύψουν την γεωλογική ιστορία του Άρη. Μια από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις προηγούμενων ερευνών είναι ότι ο πλανήτης διέθετε μεγάλες ποσότητες νερού. Τούτο αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί κάποιο είδος μικροβιακής ή κυτταρικής μορφής ζωής. Το Curiosity με τα όργανα που διαθέτει μπορεί να ανιχνεύσει νερό σε βάθος μισού μέτρου από την επιφάνεια του εδάφους. Ο "πατέρας" του προγράμματος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Τζ. Σκοτ Χάμπαρτ, πρώην επικεφαλής της ΝΑSA δεν κρύβει ότι ακόμα και σήμερα ανησυχεί για την έκβαση του εγχειρήματος. "Έγινε κάθε δυνατή δοκιμή που είναι δυνατό να γίνει στη Γη. Όμως από τον Άρη, μπορεί κανείς να τα περιμένει όλα. Σίγουρα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Υπάρχει ένταση."

Στη Νέα Υόρκη, κατά την διάρκεια της προσγείωσης του Curiosity στον κόκκινο πλανήτη, οι γιγαντοοθόνες της Times Square θα μεταδίδουν το εγχείρημα σε πραγματικό χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου