31/5/12

To Dragon αναχώρησε από τον Διαστημικό Σταθμό

... θα πέσει στον Ειρηνικό ωκεανό

(νεώτερη ενημέρωση 1/6/2012)
Προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό το ιδιωτικό διαστημόπλοιο "Δράκος"
Το διαστημικό σκάφος της ιδιωτικής εταιρείας Space X, που φέρει την ονομασία «Δράκος», ολοκλήρωσε με επιτυχία το ιστορικό του ταξίδι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό.....

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κοσμολογία

Ιωάννης Π. Ζώης

Πριν μερικούς μήνες, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2012, μερικοί από τους καλύτερους εν ζωή θεωρητικούς φυσικούς  του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, στο περίφημο Ινστιτούτο Μαθηματικών Ισαάκ Νεύτων για να εορτάσουν τα 70α γενέθλια του γνωστού φυσικού Στήβεν Χώκινγκ. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν: «Η Κατάσταση του Σύμπαντος (The State of the Universe)».

Δύο ήταν τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου: Το πρώτο ήταν ότι οι λεγόμενες γυμνές ανωμαλίες (naked singularities) είναι πιθανό τελικά να υπάρχουν (με την χρήση μιας υποθετικής 5ης διάστασης). Το δεύτερο ήταν ότι το σύμπαν (μάλλον) δεν είναι αιώνιο και παλλόμενο.

Ας αρχίσουμε από το πρώτο συμπέρασμα: Ως απόρροια του περίφημου θεωρήματος χωροχρονικών ανωμαλιών Πενρόουζ-Χώκινγκ, μια μελανή οπή αποτελείται από μια χωροχρονική ανωμαλία (σημείο απειρισμού της πυκνότητας) που περιβάλλεται από μια φανταστική σφαίρα με κέντρο το σημείο της ανωμαλίας που λέγεται ορίζοντας γεγονότων.....

Βίντεο: πόσο είναι όλο το νερό της Γης;

Το βίντεο μας δείχνει την απεικόνιση του συνολικού υδάτινου αποθέματος του πλανήτη που παρουσίασε η Υπηρεσία Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή, όλο το νερό της Γης χωράει μέσα σε μία σφαίρα διαμέτρου 1384 χιλιομέτρων περίπου (η διάμετρος της Γης,  είναι περίπου 12.800 χιλιόμετρα).  Παρότι το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται με νερό, η μάζα του δεν είναι τόσο μεγάλη διότι καταλαμβάνει μικρό πάχος....


http://youtu.be/OiVwfAPSEH8

30/5/12

Το σεληνόφως θα αποκαλύψει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Είναι γνωστό ότι το απόγευμα της 5ης Ιουνίου η Αφροδίτη θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.
Το γεγονός αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους αστρονόμους ως μια σκοτεινή κηλίδα που κινείται πάνω στον ηλιακό δίσκο για 6,5 ώρες. Πρόκειται δηλαδή για μια μίνι-έκλειψη.
Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο. Παρόμοια διέλευση έγινε πριν από 8 χρόνια, το 2004. Παρόμοιο «ζεύγος» διελεύσεων – με την ίδια χρονική απόσταση των 8 ετών – πραγματοποιήθηκε το 1874/1882 και το επόμενο θα πραγματοποιηθεί το 2117/2125!
Η διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο χρησιμοποιήθηκε πριν από 130 χρόνια για τον προσδιορισμό του μεγέθους του ηλιακού μας συστήματος (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ).
 Όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον για το φαινόμενο αυτό. Μέσα από την μελέτη της διέλευσης της Αφροδίτης οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν τις μεθόδους που ακολουθούνται στην έρευνα των εξωπλανητών.
Έτσι, οι αστρονόμοι θα στρέψουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble προς τη Σελήνη κατά τη διάρκεια της διάβασης της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο. Σκοπός τους θα είναι να παρατηρήσουν το ανακλώμενο φως του Ήλιου από τη Σελήνη κατά τη διάρκεια των 6, 5 ωρών της διάβασης. Ελπίζουν ότι στο ανακλώμενο φως θα ανιχνεύσουν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης! Καταπληκτικό.
Μόνο το 1/100000ό του φωτός του Ήλιου φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και ανακλάται από τη Σελήνη. Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν στο φως αυτό τις «υπογραφές» των στοιχείων (γραμμές απορρόφησης) που αποτελούν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Τον Δεκέμβριο του 2012 το φαινόμενο διέλευσης της Αφροδίτης θα είναι ορατό από τον Κρόνο και οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι θα ανιχνευθεί από το διαστημικό σκάφος Cassini.
Επίσης, το 2014 από τον Δία θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει τη διέλευση της Γης μπροστά από τον Ήλιο. Στην περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιηθεί πάλι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, για να συλλέξει το ανακλώμενο φως του Ήλιου από την επιφάνεια του Δία.
discovermagazine.com - www.nasa.gov

29/5/12

Τα διαγράμματα κίνησης μιας περιστρεφόμενης δοκού

Ομογενής και ισοπαχής δοκός (ΟΑ) μάζας Μ=6kg και μήκους ℓ=0,3m, μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο άξονα που περνά από το ένα άκρο της Ο. Στο άλλο άκρο Α υπάρχει στερεωμένη μικρή σφαίρα μάζας m=M/2=3kg.
Η δοκός είναι ακίνητη και την χρονική στιγμή t=0 s στο άκρο της Α ασκείται δύναμη σταθερού μέτρου F=30√3 N που είναι συνεχώς κάθετη στη δοκό, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Να γίνουν οι γραφικές παραστάσεις συναρτήσει του χρόνου:
(α) της γωνίας θ που σχηματίζει η δοκός με την κατακόρυφο
(β) της γωνιακής ταχύτητας της δοκού
και
(γ) της γωνιακής επιτάχυνσης της δοκού
(δ) να γίνουν επίσης οι γραφικές παραστάσεις της γωνιακής ταχύτητας και της γωνιακής επιτάχυνσης συναρτήσει της γωνίας θ.
Δίνεται η ροπή αδράνειας ομογενούς δοκού μάζας Μ και μήκους ℓ, ως προς άξονα που διέρχεται από το σημείο Ο: ΙO=Mℓ2/3 και η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της γης g=10m/s2

Λύση
(α) Εφαρμόζουμε τον θεμελιώδη νόμο της στροφικής κίνησης:
Στ= ΙO dω/dt
ή
F ℓ - M g ημθ ℓ/2 – m g ημθ ℓ = ΙO dω/dt
Αντικαθιστώντας παίρνουμε
2/dt2 = 20√3 – 40 ημθ
Aυτή είναι η διαφορική εξίσωση της κίνησης, η επίλυση της οποίας μας δίνει τα παρακάτω διαγράμματα…

 Η συνάρτηση θ(t) στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα της κίνησης
Η συνάρτηση θ(t) στα πρώτα 2 δευτερόλεπτα της κίνησης
Η γωνιακή ταχύτητα της δοκού συναρτήσει του χρόνου για τα πρώτα 5 δευτερόλεπτα της κίνησης.
Η γωνιακή ταχύτητα της δοκού συναρτήσει του χρόνου για τα πρώτα 2 δευτερόλεπτα της κίνησης. Μετράμε 8 τοπικά μέγιστα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.
Η γωνιακή επιτάχυνση συναρτήσει του χρόνου για τα πρώτα 2 sec. Μετράμε 16 μηδενισμούς της επιτάχυνσης που αντιστοιχούν στα 8 τοπικά μέγιστα και 8 τοπικά ελάχιστα του προηγούμενου διαγράμματος
Στη συνέχεια ακολουθούν τα διαγράμματα της γωνιακής ταχύτητας και της γωνιακής επιτάχυνσης συναρτήσει της γωνίας θ.
Η ω(θ) μπορεί να προκύψει εύκολα εφαρμόζοντας την διατήρηση της ενέργειας
και αντικαθιστώντας παίρνουμε


Η γωνιακή ταχύτητα συναρτήσει της γωνίας θ (από 0 έως 50 rad που «διανύονται» σε περίπου 2 s)

Η γωνιακή ταχύτητα συναρτήσει της γωνίας θ (από 0 έως 390 rad που «διανύονται» σε περίπου 5 s)
Η γωνιακή επιτάχυνση συναρτήσει της γωνίας θ προκύπτει αμέσως από την διαφορική εξίσωση της κίνησης
2/dt2 = ω'=20√3 – 40 ημθ
Παρατηρούμε ότι η επιτάχυνση μηδενίζεται για πρώτη φορά όταν θ=π/3. Τότε η γωνιακή ταχύτητα (άρα και η κινητική ενέργεια) της δοκού εμφανίζει το πρώτο τοπικό μέγιστο. . . Aυτό φαίνεται στο επόμενο διάγραμμα ω-t

To πρώτο μέγιστο στο διάγραμμα γωνιακής ταχύτητας - χρόνου 

(*) Όλοι οι παραπάνω υπολογισμοί και τα διαγράμματα έγιναν χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Mathematica. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει και τον ιστότοπο της wolframalpha και να κάνει εύκολα παρόμοιους υπολογισμούς. Για παράδειγμα η κινητική ενέργεια της δοκού συναρτήσει της γωνίας θ υπολογίζεται - βλέπε παραπάνω - από την εξίσωση που εκφράζει τη διατήρηση της ενέργειας

Η γραφική παράσταση της παραπάνω συνάρτησης (και οποιοσδήποτε άλλος υπολογισμός) γίνεται πολύ εύκολα ΕΔΩ 

O πιο μακρινός ωκεανός στο ηλιακό σύστημα …

... βρίσκεται στον Τρίτωνα
Ένας ωκεανός μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του Τρίτωνα (Image: NASA/JPL/USGS )
Διάφορες μελέτες έχουν υποδείξει την παρουσία ενός υπόγειου ωκεανού στον Τρίτωνα, τον μυστηριώδη δορυφόρο του Ποσειδώνα. Ολες όμως χαρακτηρίστηκαν από την επιστημονική κοινότητα ως «πρόχειρες» και σημειωνόταν ότι όλες κατέληγαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα κάνοντας υπεραπλουστευμένες αναλύσεις και επεξεργασίες δεδομένων. Ερευνητές στις ΗΠΑ έκαναν τώρα όμως μια νέα προσομοίωση η οποία κρίνεται ως αξιόπιστη και επιβεβαιώνει την παρουσία του ωκεανού αποκαλύπτοντας μάλιστα και τα χαρακτηριστικά του.

Ο Τρίτωνας

Η προέλευση του Τρίτωνα αποτελεί ένα από τα μεγάλα μυστήρια που εδώ και δεκαετίες προσπαθούν ανεπιτυχώς να λύσουν οι επιστήμονες. Αμερικανοί αστρονόμοι ανέπτυξαν πριν από λίγα χρόνια μια θεωρία η οποία θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο από όσα έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα. Τη θεωρία ανέπτυξαν ο Κρεγκ Αγκνορ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ο Ντάγκλας Χάμιλτον του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Ο Τρίτωνας έχει μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από τον Πλούτωνα και η τροχιά του είναι η ακριβώς αντίθετη από τη φορά περιστροφής του Ποσειδώνα. Το μέγεθος και η τροχιά του δεν ακολουθούν κανένα συμβατό μοντέλο σχέσης μητρικού πλανήτη και δορυφόρου και οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν μια εξήγηση.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία ο Τρίτωνας κυκλοφορούσε ελεύθερος στο διάστημα παρέα με ένα ακόμη, πολύ μικρότερο, πλανητοειδές. Οταν κάποια στιγμή τα δύο σώματα πέρασαν κοντά από τον Ποσειδώνα η βαρυτική έλξη του πλανήτη «συνέλαβε» τον Τρίτωνα μετατρέποντας τον σε δορυφόρο του ενώ ταυτόχρονα εξοστράκισε το μικρότερο σώμα στα βάθη του διαστήματος.

Η προσομοίωση

Ο Σασβάτα Χιρ Ματζούμντερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ μαζί με τον φοιτητή του Τζόντι Γκάμαν σχεδίασαν και πραγματοποίησαν μια προσομοίωση για να διαπιστωθεί αν τελικά μπορεί να υπάρξει ή όχι ένας ωκεανός κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Τρίτωνα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορα δεδομένα όπως παραδείγματος χάριν, τη ραδιοενεργή αποσύνθεση των μετάλλων του πυρήνα, τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του Τρίτωνα με τον Ποσειδώνα και άλλες κοσμικές και γεωλογικές διεργασίες που θερμαίνουν τον δορυφόρο και επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Icarus.

Ο ωκεανός

Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ήταν εντυπωσιακά. Σύμφωνα με αυτά υπάρχει ένας ωκεανός κάτω από την επιφάνεια. Η προσομοίωση έδειξε ότι ο ωκεανός του Τρίτωνα είναι πλούσιος σε αμμωνία που είναι το συστατικό - «κλειδί» για την ύπαρξη του νερού σε υγρή μορφή σε αυτές τις συνθήκες. Η αμμωνία εμποδίζει το νερό να παγώνει ακόμη και σε θερμοκρασίες -90 βαθμών Κελσίου.

Οπως λοιπόν προκύπτει ο ωκεανός του Τρίτωνα είναι ο πιο μακρινός του ηλιακού μας συστήματος αλλά δεν είναι και το πιο ψυχρό υγρό περιβάλλον που υπάρχει μέσα σε αυτό. Μέχρι στιγμής τον τίτλο του πιο ψυχρού υγρού περιβάλλοντος κατέχουν οι λίμνες υδρογονανθράκων του Τιτάνα (του δορυφόρου του Κρόνου) η θερμοκρασία των οποίων υπολογίζεται στους -180 βαθμούς Κελσίου.


http://youtu.be/iXJBdv4DRJE

28/5/12

Προσομοίωση: ολική ανάκλαση – κρίσιμη γωνία

Κάντε κλικ πάνω στο εικονίδιο για να τρέξει η εφαρμογή
Bending Light

Click to Run

phet.colorado.edu

... Ακολουθούν δυο ωραία βίντεο με το φαινόμενο της ολικής ανάκλασης που προτάθηκαν στα σχόλια της ανάρτησης με τα θέματα φυσικής κατεύθυνσης 2012

http://youtu.be/8VZHym6HqVU


http://youtu.be/2kBOqfS0nmE

... και μια ακόμη προσομοίωση ολικής ανάκλασης ΕΔΩ: seilias.gr

Σπάνια ευθυγράμμιση Γης, Αφροδίτης και Ήλιου

Η διάβαση της Αφροδίτης το 2004 όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο SOHO (Φωτογραφία: NASA/ESA )
Οι σπάνιες ευθυγραμμίσεις ανάμεσα στη Γη, την Αφροδίτη και τον Ήλιο επέτρεψαν στους αστρονόμους του 17ου και 18ου αιώνα να υπολογίσουν για πρώτη φορά με ακρίβεια την απόστασή μας από τον Ήλιο. Τώρα, αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για την επόμενη διάβαση της Αφροδίτης το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου, ένα φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί για τα επόμενα 105 χρόνια.
Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η Αφροδίτης θα αρχίσει να περνά ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, οπότε θα γίνει ορατή ως σκοτεινή κηλίδα που κινείται σε ένα ταξίδι 6,5 ωρών πάνω στον διάπυρο ηλιακό δίσκο.
«Εδώ και αιώνες, η διάβαση της Αφροδίτης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τους αστρονόμους» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλοντ Καταλά, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Παρισιού.

Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η πρώτη φάση της διάβασης θα γίνει ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής.
Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα μπορέσουν να δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα της 6ης Ιουνίου.
Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβασης θα είναι ορατή για όλη τη διάρκειά του θα είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.
Μόνο έξι διαβάσεις της Αφροδίτης έχουν καταγραφεί από τότε που ο Γερμανός μαθηματικός προέβλεψε θεωρητικά το φαινόμενο τον 17ο αιώνα.
Οι επιστήμονες σύντομα κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπολογίσουν τριγωνομετρικά την απόσταση Γης-Ήλιου, τη λεγόμενη Αστρονομική Μονάδα (AU), αν χρονομετρούσαν την ίδια διάβαση της Αφροδίτης από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Για το λόγο αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία, οι τότε υπερδυνάμεις του πλανήτη, έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769.

Η βρετανική αποστολή του 1761 αναχώρησε από το Πλύμουθ, δέχθηκε όμως επίθεση από γαλλικά πλοία και τα μέλη της εξέφρασαν την επιθυμία να γυρίσουν πίσω. Έλαβαν όμως την προειδοποίηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας ότι η πρόωρη επιστροφή τους θα ήταν «σκάνδαλο» που θα οδηγούσε στο διασυρμό τους.
Εξίσου δραματική, αλλά με πιο θετική εξέλιξη, ήταν η βρετανική αποστολή του 1769, όταν ο μεγάλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ εστάλη στην Ταϊτή για να καταγράψει το σπάνιο φαινόμενο.
Όταν ολοκλήρωσε αυτό το έργο, ο Κουκ άνοιξε την επιστολή με τις οδηγίες για την πραγματική -και μυστική- αποστολή του: να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει τη μυστηριώδη «νότια ήπειρο», που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Ακόμα και σήμερα, όμως, η διάβαση της Αφροδίτης παραμένει χρήσιμη για την αστρονομία: ερευνητές σε όλο τον κόσμο θα την παρακολουθήσουν με προσοχή προκειμένου να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους για την ανακάλυψη πλανητών έξω από το Ηλιακό Σύστημα.
Η προηγούμενη διάβαση ήταν σχετικά πρόσφατα, το 2004. Η επόμενη όμως απέχει πολύ, αφού αναμένεται το Δεκέμβριο του 2117.
Newsroom ΔΟΛ - en.wikipedia.org - guardian.co.uk

Τα θέματα μαθηματικών κατεύθυνσης 2012

Εν τω μεταξύ με νεώτερη ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων κανονικά θα βαθμολογηθεί το ερώτημα Γ4 στο μάθημα Φυσικής Κατεύθυνσης! Διαβάστε ΕΔΩ

για να δείτε όλα τα θέματα μαθηματικών κατεύθυνσης 2012 πατήστε ΕΔΩ


27/5/12

Aν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σχεδίαζε τον LHC

Ο ερευνητής του CERN Dr. Sergio Cittolin «μας δείχνει» πως θα απεικόνιζε τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) ... ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Cittolin εργάζεται στον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid) – έναν από τους δυο τεράστιους ανιχνευτές των σωματιδίων που παράγονται στον LHC (ο άλλος ονομάζεται ATLAS).
Ο πολυτάλαντος ερευνητής είχε αρχίσει να σχεδιάζει με τον τρόπο του ντα Βίντσι τις εγκαταστάσεις του LHC πολύ πριν αρχίσει να λειτουργεί ο επιταχυντής. Τώρα αυτά τα σχέδια βρίσκονται κρεμασμένα στους διαδρόμους του CERN. Στη συνέχεια βλέπουμε μερικά απ' αυτά τα σχέδια ....  








io9.com -cdsweb.cern.ch

25/5/12

Η σύνδεση Dragon με τον Διαστημικό Σταθμό

Την περασμένη Τρίτη από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα εκτοξεύθηκε ο πύραυλος Falcon 9, της εταιρείας SpaceX, που μετέφερε την κάψουλα Dragon. Προορισμός του Dragon είναι o Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Μεταφέρει περίπου μισό τόνο τροφίμων, εφοδίων και συσκευών επιστημονικών πειραμάτων.Η σύνδεση του διαστημικού "φορτηγού" Dragon με τον ΔΔΣ γίνεται σήμερα. Για να παρακολουθήετε ζωντανά την σύνδεση:

πατήστε ΕΔΩ: nasatv



(νεώτερη ενημέρωση)
εικόνες και βίντεο από την "σύλληψη" του Dragon



http://youtu.be/tpgDo0jlpEo

Τα θέματα φυσικής κατεύθυνσης 2012

(νεώτερη ενημέρωση 28-5-2012)
Κανονικά θα βαθμολογηθεί το Γ4
28-05-12 Οδηγία για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Δελτίο Τύπου
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ως αρμόδιο όργανο για την επιλογή των θεμάτων και τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης, συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 28-5-2012, προκειμένου να αποφασίσει οριστικά για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής βαθμολόγησης και τη διαπίστωση ότι η ελλιπής διατύπωση του ερωτήματος Γ4 δεν επηρέασε την απόδοση των υποψηφίων, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έλαβε την εξής απόφαση: Να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά.
Σημειώνεται ότι η βαθμολόγηση των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα αρχίζει σήμερα, μετά την αποστολή της Οδηγίας. Όσο για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), ισχύει η αρχική βαθμολόγηση.

Οδηγία προς τα Βαθμολογικά Κέντρα ΓΕΛ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ»

Η ΚΕΕ, ως αρμόδια για την επιλογή των θεμάτων και τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης, συνήλθε την 28-5-12 για να αποφασίσει οριστικά για τη βαθμολόγηση του μαθήματος ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ.
Αφού έλαβε υπόψη της:
1) τα στοιχεία που προέκυψαν από την προβλεπόμενη πειραματική βαθμολόγηση γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα, σύμφωνα με τα οποία οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στην κατανόηση του ερωτήματος Γ4, όπως ακριβώς διατυπώθηκε,
2) τις απόψεις των Βαθμολογικών Κέντρων,
3) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση του ερωτήματος Γ4 ήταν μεν ελλιπής μόνο ως προς τη λέξη «πρώτο» (μέγιστο), πλην, όμως, η έλλειψη αυτή δεν θεωρείται, κατά την κρίση της Επιτροπής, ουσιώδης, ούτε ήταν ικανή να επηρεάσει την απόδοση των υποψηφίων, όπως, άλλωστε, αποδείχτηκε από την πειραματική βαθμολόγηση,
4) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση ήταν, κατά την κρίση της Επιτροπής, σύμφωνη με το πνεύμα του σχολικού εγχειριδίου και της εξεταστέας ύλης
5) το γεγονός ότι οι τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων γίνονται αποδεκτές κατά πάγια αρχή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αποφασίζουμε
Να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά, όπως κατωτέρω:
Γ1: 6 Γ2: 6 Γ3: 6 Γ4: 7
Από την ΚΕΕ - www.minedu.gov.gr
========
(26-5-2012)
Ακυρώνεται το ερώτημα Γ4
Από το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας
Οδηγία για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της Φυσικής
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων απέστειλε Οδηγία στα Βαθμολογικά Κέντρα για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της Φυσικής.
Στο Γ4 ερώτημα παρατηρήθηκε ότι είναι ελλιπής η διατύπωσή του. Συγκεκριμένα, δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας.
Κατόπιν τούτου, το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος.
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τη γραπτή εξέταση του μαθήματος της Φυσικής, η βαθμολόγηση δεν έχει ακόμη αρχίσει, ενώ για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) στο μάθημα, ισχύει η ίδια ρύθμιση.

για να δείτε όλα τα θέματα πατήστε ΕΔΩ

Για τα θέματα Φυσικής Γενικής Παιδείας πατήστε ΕΔΩ

O Άρης διέθετε τις δομικές μονάδες της ζωής

Ο Άρης διέθετε πάντα τους αναγκαίους δομικούς λίθους της ζωής (όχι εξωγήινους)

Οι θεμελιώδεις χημικοί δομικοί λίθοι της ζωής, δηλαδή τα αναγκαία οργανικά (αλλά όχι βιολογικά) μόρια, είναι από τα πανάρχαια χρόνια παρόντα στον Άρη, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση μετεωριτών αρειανής προέλευσης. Βέβαια μέχρι του σημείου να υπάρχουν όντως στον «κόκκινο πλανήτη» απλές μορφές ζωής, πολύ περισσότερο… εξωγήινοι, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Στιλ του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Επιστημών Carnegie της Ουάσιγκτον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», επιβεβαίωσαν, μετά από εξονυχιστική ανάλυση, ότι ο άνθρακας που υπάρχει σε δέκα μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη, προέρχεται από τον Άρη, καλύπτοντας μάλιστα πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια της γεωλογικής ιστορίας του.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν την πιθανότητα (που είχαν προβάλει άλλοι επιστήμονες) ότι οι οργανικές ενώσεις του άνθρακα στους αρειανούς μετεωρίτες «μολύνθηκαν» από το γήινο περιβάλλον μετά την είσοδό τους σε αυτό.

Ο άνθρακας των αρειανών μετεωριτών πιστεύεται ότι προέρχεται από παλαιότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Άρη και ειδικότερα από τη δημιουργία των πετρωμάτων κατά την ψύξη του μάγματος και όχι από αρχαία αρειανά μικρόβια (κάτι για το οποίο πάντα ελπίζουν οι αστροβιολόγοι). Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του πλανήτη στο έδαφός του βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες οργανικής χημείας, οι οποίες -τουλάχιστον στη Γη- αποτελούν το υπόβαθρο για την ανάδυση της ζωής. Ο άνθρακας, σε συνδυασμό με το υδρογόνο, το οξυγόνο, το άζωτο και άλλα στοιχεία, δημιουργεί τα οργανικά μόρια της ζωής.

Όπως δήλωσε ο Στιλ, η νέα έρευνα απαντά πλέον με βεβαιότητα καταφατικά στο πρωταρχικό ερώτημα κατά πόσο υπήρξαν στον Άρη σε πρώτη φάση οι θεμελιώδεις χημικές προϋποθέσεις για τη ζωή. Το επόμενο ζωτικό ερώτημα, που μένει να απαντηθεί και προς το οποίο στρέφεται πλέον η έρευνα, είναι αν η ζωή όντως αναδύθηκε κάποια στιγμή στον γειτονικό πλανήτη και τι απέγινε στην πορεία.

Η επόμενη επιστημονική αποστολή στον Άρη, το νέο όχημα τύπου ρόβερ «Mars Science Laborarory» (γνωστό και ως «Curiosity» ), που προγραμματίζεται να φθάσει στον πλανήτη φέτος τον Αύγουστο, ελπίζεται ότι θα ρίξει περισσότερο φως πάνω στο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με ένα ερώτημα που ταλανίζει τους ανθρώπους: «Είμαστε τελικά η μόνη μορφή ζωής στο σύμπαν;»

kathimerini.gr - hbbc.co.uk

Ο απόπλους ενός διαστημικού λεωφορείου

Το θαλάσσιο ταξίδι ξεκινάει από το Port Canaveral
Ένα πιστό αντίγραφο διαστημικού λεωφορείου της NASA απέπλευσε στις 24 Μαίου 2012 από τις εγκαταστάσεις της NASA στη Φλόριδα για το Χιούστον στο Τέξας. Η ρέπλικα του διαστημικού λεωφορείου, που ονομάζεται “Explorer”, φορτωμένο σε ειδικό πλοίο – φορτηγό θα πλεύσει από το λιμάνι του Πορτ Κανάβεραλ κατά μήκος της ακτογραμμής της χερσονήσου της Φλόριδας και στη συνέχεια στον κόλπο του Μεξικού.

Η ρέπλικα του διαστημικού λεωφορείου σαλπάρει.
Το Explorer θα μεταφερθεί στο νέο μόνιμο σπίτι του στο διαστημικό κέντρο του Χιούστον, στο Johnson Space Center της NASA.
Το οκτώ ημερών θαλάσσιο ταξίδι του διαστημικού λεωφορείου-αντιγράφου θα τελειώσει με την άφιξή του στην Clear Lake την 1η Ιουνίου.
Είναι η πρώτη φορά βλέπουμε διαστημικό λεωφορείο να πλέει στη θάλασσα.
Παρόμοια επιχείρηση θα δούμε στις αρχές Ιουνίου με το διαστημικό λεωφορείο Enterprise , το οποίο θα πλεύσει διαμέσου του ποταμού Χάτσον στη Νέα Υόρκη. 
www.universetoday.com

24/5/12

Neil Armstrong: Πιστεύαμε ότι είχαμε μόνο 50% πιθανότητες προσελήνωσης

Ήταν 50% οι πιθανότητες προσελήνωσης στην πρώτη επιχείρηση το 1969 λέει ο Νιλ Άρμστρονγκ σε συνέντευξή του στην Ένωση Ορκωτών Λογιστών Αυστραλίας(!!)

Οι αστροναύτες της ιστορικής πτήσης Απόλλων 11 που κατέκτησε τη Σελήνη το 1969 πίστευαν ότι είχαν 50% πιθανότητες να επιτύχουν την προσελήνωση, διηγήθηκε ένας από την ομάδα τους, ο 82χρονος σήμερα Νιλ Άρμστρονγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ένωση Ορκωτών Λογιστών Αυστραλίας (CPA).
«Πίστευα ότι είχαμε 90% πιθανότητες να επιστρέψουμε σώοι στη Γη μετά την πτήση αυτή αλλά μόνο 50% πιθανότητες να προσεληνωθούμε κατά την πρώτη αυτή προσπάθεια», είπε ο 82χρονος Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο Φεγγάρι.
Ιδιαίτερα φειδωλός στις συνεντεύξεις, ο Άρμστρονγκ παραχώρησε πέρυσι μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη περίπου μιας ώρας στην Αυστραλιανή Ένωση Ορκωτών Λογιστών κατά τη διάρκεια μιας διαμονής του στη Αυστραλία. Η συνέντευξη διατίθεται στον ιστότοπο της ένωσης.

«Ένα μήνα πριν από την εκτόξευση του Απόλλων 11 είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχαμε προετοιμαστεί επαρκώς για να επιχειρήσουμε να κατεβούμε στην επιφάνεια» της Σελήνης, τόνισε.

Ο Άρμστρονγκ φέρεται να δέχτηκε κατ' αρχήν να παραχωρήσει τη συνέντευξη στην CPA, γιατί ο πατέρας του ήταν κι αυτός ορκωτός λογιστής, εξήγησε ο πρόεδρος της ένωσης Αλεξ Μαλέι.

Ο Άρμστρονγκ ήταν ο κυβερνήτης της πρώτης αμερικανικής αποστολής στο Φεγγάρι με το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, στην οποία μετείχαν επίσης οι αστροναύτες Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 16 Ιουλίου του 1969 από το διαστημικό κέντρο της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης της αποστολής μαζί με τον Ολντριν επιβιβάστηκαν στη σεληνάκατο «Αετός» που προσεληνώθηκε στις 20 Ιουλίου του 1969, με τον Άρμστρονγκ να είναι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης, εξασφαλίζοντας τη θέση του στην ιστορία. «Είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα άλμα για την ανθρωπότητα...», είχε πει τη στιγμή εκείνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ -guardian.co.uk


http://youtu.be/HCt1BwWE2gA

Βρέθηκε νέος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα;

Η επιστροφή του πλανήτη Χ
Ο Rodney Gomes, (αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Ρίο ντε Τζανέιρο) αποδεικνύει μαθηματικά την ύπαρξή του

Kαλλιτεχνική άποψη ενός μικρού παγωμένου πλανήτη πέρα από τον Πλούτωνα
Η παρουσία ενός άγνωστου και αόρατου σε εμάς πλανήτη – του λεγόμενου «πλανήτη Χ» – έχει προταθεί κατά καιρούς ως ερμηνεία για διάφορες ανωμαλίες που έχουν παρατηρηθεί στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος. Η ύπαρξή του όμως δεν έχει ποτέ αποδειχθεί και η πιθανότητα αυτή έχει σε γενικές γραμμές απορριφθεί από τους ειδικούς.

Τώρα ένας επιφανής αστρονόμος επαναφέρει το ζήτημα. Χρησιμοποιώντας μαθηματικούς τύπους και μοντέλα, όχι μόνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης Χ υπάρχει, αλλά επί πλέον υπολογίζει τη θέση και το μέγεθός του.

Τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη

Ο Ρόντνεϊ Γκόμες, αστρονόμος του Αστεροσκοπείου της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, υποστηρίζει ότι ο πλανήτης Χ βρίσκεται πέρα από τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα, σε απόσταση 225 δισ. χιλιομέτρων από τον Ηλιο, και έχει μέγεθος τετραπλάσιο από αυτό της Γης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η παρουσία του εξηγεί με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο τις ανωμαλίες που παρατηρούνται στις τροχιές ορισμένων πλανητών νάνων και μικρών ουράνιων σωμάτων που βρίσκονται στη Ζώνη Κάιπερ (Kuiper Belt), μια περιοχή σε σχήμα δίσκου η οποία είναι «γεμάτη» με αντικείμενα από πετρώματα ή πάγο που περιστρέφονται γύρω από τον Ηλιο πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

 Η Ζώνη Kuiper βρίσκεται στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος
Ο κ. Γκόμες παρουσίασε τα ευρήματά του σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που διεξήχθη αυτόν τον μήνα στο Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και η μέθοδός του απέσπασε τον γενικό έπαινο, πολλοί αστρονόμοι διαφωνούν με την υπόθεσή του. Κύριο επιχείρημά τους είναι το ότι, αν και προσφέρει μια πλήρως εμπεριστατωμένη μαθηματική απόδειξη, δεν έχει κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο.

Καθώς, αν υπάρχει, ο πλανήτης Χ βρίσκεται υπερβολικά μακριά για να γίνει αντιληπτός από επίγεια όργανα παρατήρησης, τα στοιχεία του είδους – αν υπάρχουν – μάλλον θα αργήσουν πολύ να φανούν.
tovima -nationalgeographic - dailymail

23/5/12

Cassini: 8 χρόνια γύρω από τον Κρόνο


Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε εικόνες του Κρόνου και των δορυφόρων του, που συλλέγει εδώ και 8 χρόνια (σχεδόν) το διαστημικό σκάφος Cassini , με μουσική υπόκρουση τη σονάτα του σεληνόφωτος (Μπετόβεν).

http://youtu.be/srLlka2C7FM

22/5/12

Αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων σε DNA ζωντανών κυττάρων

Αμερικανικό πείραμα μετατρέπει το DNA σε μνήμη RAM
Το "ψηφιακό" βακτήριο αλλάζει χρώμα ανάλογα με το εάν το bit λαμβάνει την τιμή «0» ή «1». Χρησιμοποιείται μια τεχνική που για συντομία ονομάζεται RAD (Recombinase Addressable Data)
Μια πειραματική μέθοδος που επιτρέπει την εγγραφή ψηφιακής πληροφορίας στο γενετικό υλικό βακτηρίων είναι το τελευταίο ορόσημο στο χώρο της συνθετικής πληροφορίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό ενζύμων για να κωδικοποιήσουν 1 bit πληροφορίας στο γενετικό υλικό του βακτηρίου Escherichia coli.

Η αποθήκευση ενός και μόνο bit δεν ακούγεται σημαντικό επίτευγμα, στην πραγματικότητα όμως ήταν ένας τεχνικός άθλος που ίσως ανοίγει το δρόμο για τους πρώτους βιολογικούς υπολογιστές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση PNAS.

Ψηφιακό DNA

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, οι βιολόγοι γνωρίζουν ότι η γενετική πληροφορία είναι κυριολεκτικά ψηφιακή. Σε αντίθεση όμως με τους υπολογιστές, οι οποίοι κωδικοποιούν την πληροφορία με δύο μόνο ψηφία (στο δυαδικό σύστημα του «0» και του «1»), το αλφάβητο του DNA αποτελείται από τέσσερα ψηφία, τις χημικές βάσεις Α, Τ, C, G.

Θεωρητικά, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει κανείς αυτά τα τέσσερα γράμματα για να κωδικοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία (πχ λέξεις) σε μόρια DNA. Όμως, το πρόβλημα με αυτού του είδους τη μνήμη είναι ότι το περιεχόμενό της δεν μπορεί να διαγραφεί και να επανεγγραφεί κατά βούληση, όπως συμβαίνει με τη μνήμη RAM των υπολογιστών.

Αντίθετα, η νέα βιολογική μνήμη του Στάνφορντ είναι πραγματικά επανεγγράψιμη -το αποθηκευμένο bit πληροφορίας μπορεί να αλλάξει τιμή («0» ή «1») μέχρι και 16 φορές χωρίς να αλλοιωθεί.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η πληροφορία δεν κωδικοποιείται στην αλληλουχία των βάσεων του μορίου DNA, αλλά στον προσανατολισμό του μορίου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ένζυμα που προέρχονται από ιούς, τα οποία μπορούν να αποκόπτουν τμήματα του DNA, να αντιστρέφουν τον προσανατολισμό τους και να τα επανασυνδέουν πίσω στην αρχική τους θέση.

Για παράδειγμα, αν η αλληλουχία του DNA έχει προσανατολισμό A→Β, το bit λαμβάνει την τιμή «1». Όταν αργότερα ο προσανατολισμός της αλληλουχίας αλλάξει σε Β→Α, το bit παίρνει την τιμή «0».

Ο προσανατολισμός της αλληλουχίας μπορεί να αλλάζει κατά βούληση με τον προσεκτικό έλεγχο των δύο ενζύμων, τα οποία αποκόπτουν, αντιστρέφουν και επανασυνδέουν την αλληλουχία στο DNA του βακτηρίου.

Και αλλαγή του προσανατολισμού γίνεται ορατή διά γυμνού οφθαλμού, καθώς αλλάζει την έκφραση (λειτουργία) ορισμένων γονιδίων, έτσι ώστε το βακτήριο να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το εάν το bit λαμβάνει την τιμή «0» ή «1».

Η λειτουργία του συστήματος ακούγεται απλή, στην πραγματικότητα όμως οι ερευνητές πειραματίζονταν επί τρία χρόνια με 750 διαφορετικούς σχεδιασμούς, πριν καταφέρουν τελικά να δημιουργήσουν τη ζωντανή RAM.

Σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν τις προσπάθειες, ακόμα και για μια δεκαετία αν χρειαστεί, προκειμένου να αυξήσουν το μέγεθος της μνήμης στο 1 byte, το οποίο περιλαμβάνει 8 bit.

Newsroom ΔΟΛ - sciencedaily.com

21/5/12

Ίσως το πιο άχρηστο ρομπότ του κόσμου

Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν το Clothbot, ένα μικρό ρομποτάκι με μοναδικές ικανότητες. Το Clothbot γαντζώνεται πάνω στα ρούχα και μπορεί να σκαρφαλώνει πάνω στον άνθρωπο. Εχει ειδικό μηχανισμό ώστε να προσαρμόζει το κέντρο της βαρύτητας του ώστε να αλλάζει κινείται προς κάθε κατεύθυνση χωρίς να πέφτει.

Το ρομπότ
Το Clothbot κατασκεύασαν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και το παρουσίασαν στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής και Αυτοκινούμενης τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Μινεσότα. Στο ερώτημα ότι πέρα από το να σκαρφαλώνει ποιες είναι οι πρακτικές εφαρμογές του οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ρομποτάκι θα μπορεί να κάνει βοηθητικές εργασίες όπως παραδείγματος χάριν, όταν κάποιος τηλεφωνεί έχοντας το σταθερό ή κινητό τηλέφωνο στον ώμο γιατί κάνει παράλληλα κάποια δουλειά το Clothbot θα κρατάει την συσκευή ώστε να απελευθερώνει τα χέρια του «αφεντικού» του.


Θα μπορεί επίσης να πιάνει ή να απομακρύνει πράγματα από σημεία του σώματος τα οποία δυσκολεύεται να φτάσει κάποιος όπως π.χ από την πλάτη του. Οι ερευνητές χαριτολογώντας αναφέρουν ότι το Clothbot θα μπορεί να απομακρύνει αράχνες, έντομα και άλλα ζωύφια τα οποία σιχαίνεται ή φοβάται κάποιος να ακουμπήσει.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε το Clothbot να σκαρφαλώνει σε ανθρώπους


http://youtu.be/3LzZmCJzU0M

tovima.gr - spectrum.ieee.org

Μοναδικές φωτογραφίες από την χθεσινή έκλειψη ηλίου

... στην Ασία και στις δυτικές ΗΠΑ (20-5-2012)

περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ: physicsgg.wordpress.com
















www.buzzfeed.com

Kαι ένα εντυπωσιακό βίντεο

http://youtu.be/DtkoAlwIpWY