Στην πραγματικότητα είναι μια συλλογή από τα εκατομμύρια των εικόνων που πάρθηκαν από το 1998, από το τηλεσκόπιο του Apache Point στο Νέο Μεξικό. Το πρόγραμμα ονομάζεται Sloan Digital Sky Survey και τώρα βρίσκεται στην τρίτη φάση του, που ονομάζεται SDSS-III.
Εικόνες του βορείου και νοτίου ημισφαιρίου του γαλαξία μας (κάτω), αποκαλύπτουν τα «τείχη» των γαλαξιών, που αποτελούν το μέχρι τώρα γνωστό σύμπαν.
Στην μεγέθυνση ενός τμήματος του ουρανού στο νότιο ημισφαίριο, εντοπίζεται ο σπειροειδής γαλαξίας M33 (επάνω αριστερά).
Μεγαλύτερο ζουμ, λίγο πιο πάνω από το μέσον του προηγούμενου τμήματος, αποκαλύπτει μια περιοχή, στην οποία παρατηρείται έντονη δραστηριότητα σχηματισμού άστρων, γνωστή ως NGC 604 (πράσινο πάνω δεξιά)
Δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο παρελθόν οδήγησαν στην ανακάλυψη μικροσκοπικών, αμυδρών γαλαξιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας, καθώς επίσης και σε χάρτες της δομής μεγάλης κλίμακας του σύμπαντος.
Η τρίτη φάση της έρευνας ξεκίνησε το 2008. Ένα μέρος της έρευνας είναι να μετρήσει τα φάσματα πάνω από ένα εκατομμύριο γαλαξίες. Αυτά τα φάσματα αποκαλύπτουν πόσο μακριά βρίσκονται οι γαλαξίες, έτσι ώστε οι αστρονόμοι να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο 3D χάρτη του σύμπαντος. Η ανάλυση του χάρτη θα δώσει στοιχεία για τη φύση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας που πιστεύεται ότι επιταχύνει την διαστολή του του σύμπαντος.
Ένα άλλο μέρος της έρευνας SDSS-III, θα συλλέξει φάσματα χιλιάδων άστρων ερευνώντας για πλανήτες και καφέ νάνους που πιθανόν να βρίσκονται σε τροχιά γύρω απ' αυτά. Μπορείτε να δείτε εικόνες από το SDSS εδώ.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν την Τρίτη σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ. newscientist.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου