31/1/11

Θα κλείσουν πάλι τον επιταχυντή LHC στο CERN;

Οι φυσικοί που εργάζονται στον επιταχυντή Large Hadron Collider (LHC), στο CERN, θέλουν να παρατείνουν τη λειτουργία του για ένα ακόμα έτος, πριν το κλείσιμό του για τις επισκευές που εκκρεμούν. Επιπλέον, οι ερευνητές θα ήθελαν από το εργαστήριο να εξετάσει και την περίπτωση ενίσχυσης της συνολικής ενέργειας σύγκρουσης πρωτονίων σε 8 TeV, σε σχέση με την τρέχουσα ενέργεια 7 TeV.
Η απόφαση της διεύθυνσης του CERN αναμένεται μέχρι σήμερα.
Πέρυσι ο LHC έτρεξε σε συνολική ενέργεια σύγκρουσης πρωτονίων 7 TeV (3.5 TeV ανά δέσμη) και το CERN είχε προγραμματίσει να λειτουργήσει στην ιδια ενέργεια μέχρι το Δεκέμβριο του 2011. Στη συνέχεια ο επιταχυντής θα έκλεινε για πάνω από ένα έτος έτσι ώστε να αντικατασταθεί η ελαττωματική διασύνδεση μεταξύ των υπεραγώγιμων μαγνητών του.
Το κλείσιμο θα αναβληθεί μέχρι το 2013;
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, ο LHC θα συνεχίσει τρέχει στα 7 TeV όλο το 2012, αλλά με μεγαλύτερη ένταση της δέσμης. Το αποτέλεσμα θα είναι περίπου 100 φορές περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των πρωτονίων.
Οι φυσικοί ζητούν επίσης από το CERN να εξετάσει την αύξηση της συνολικής ενέργειας σύγκρουσης μέχρι τα 8 TeV το 2012, και το κλείσιμο για επισκευές να γίνει το 2013.
Ο LHC σχεδιάστηκε για να τρέξει σε μια συνολική ενέργεια σύγκρουσης πρωτονίων 14 TeV, τον Σεπτέμβριο του 2008. Όμως  η βλαβη στους υπεραγώγιμους μαγνήτες έκλεισε τον επιταχυντή για περισσότερο από ένα χρόνο. Όταν τελικά άρχισε να λειτουργεί ξανά το Νοέμβριο του 2009, το πρόβλημα σύνδεσης των μαγνητών δεν είχε επιλυθεί πλήρως. Έτσι το CERN αποφάσισε ότι ο LHC δεν θα μπορούσε να τρέξει με ασφάλεια σε ενέργειες πάνω από 7 TeV.
[ Το TeV είναι μονάδα ενέργειας και ισούται με 10^12 ηλεκτρονιοβόλτ (eV) ή
                         1TeV  =  1 000 000 000 000 eV ]
http://physicsworld.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου