6/2/11

STEREO εικόνες του ήλιου

Η αποστολή STEREO (αρκτικόλεξο των λέξεων Solar ΤΕrrestrial RΕlations Οbservatory)
αποτελείται από δύο διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, το ένα κινείται λίγο πιο γρήγορα από τη Γη και το άλλο λίγο πιο αργά. Τα διαστημόπλοια STEREO μπήκαν σε τροχιά - στην ίδια απόσταση από τον Ήλιο με την Γη - στις αρχές του 2007 και άρχισαν σιγά-σιγά να απομακρύνονται μεταξύ τους. Σήμερα βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του ήλιου και μπορούν να τον παρατηρήσουν εξολοκλήρου.
Η  εικόνα του Ήλιου που  βλέπουμε παρακάτω βασίζεται σε δεδομένα υψηλής ευκρίνειας των διαστημοπλοίων STEREO, που ελήφθησαν στις 2 Φεβρουαρίου 2011, όταν υπήρχε ακόμη ένα μικρό χάσμα μεταξύ των (το κενό αυτό πρέπει μέχρι σήμερα ήδη να είχε καλυφθεί)

Ο Άγγελος Βουρλίδας, ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του STEREO στο Naval Research Lab στη Washington, δήλωσε: "Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε την ηλιακή δραστηριότητα στην πλήρη τρισδιάστατη δόξα της. Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για την φυσική του ήλιου. Το STEREO αποκαλύπτει τον ήλιο όπως πραγματικά είναι, μια σφαίρα θερμού πλάσματος περίπλοκα υφασμένη από μαγνητικά πεδία".
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την κίνηση των δυο διαστημοπλοίων μέχρι το 2019.

www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου