8/3/11

Το πιο μεγάλο αντικείμενο του σύμπαντος

Ο μεγαλύτερος πλανήτης
Ο Δίας κυριαρχεί ανάμεσα στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Όπως όλοι οι πλανήτες πάνω από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, είναι ένας αέριος γίγαντας κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Το 2006 ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους αέριους γίγαντες πλανήτες, ο TRES-4, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο, σε απόσταση 1500 έτη φωτός από τη Γη. Έχει διάμετρο περίπου 1,8 φορές τη διάμετρο του Δία. Περιέργως όμως ο TRES-4 είναι πολύ ελαφρύς για το μέγεθός του. Έχει μόνο το 88% της μάζας του Δία και πυκνότητα περίπου 0,2 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, μικρότερη από την πυκνότητα ενός φελλού. Το πώς ακριβώς ένας πλανήτης σαν τον TRES-4 είναι τόσο αραιός παραμένει μυστήριο.

Η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή στο διάστημα
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που έχει μήκος 109 μέτρα και ζυγίζει 370 τόνους.

Ο μεγαλύτερος γαλαξίας
Σύμφωνα με το καθιερωμένο πρότυπο σχηματισμού των γαλαξιών, οι μεγαλύτεροι γαλαξίες είναι τερατώδεις ελλειπτικοί γαλαξίες που σχηματίζονται από τη σύγκρουση πολλών μικρότερων γαλαξιών. Το μεγαλύτερο γνωστό παράδειγμα είναι ο IC 101, ένα εκατομμύριο έτη φωτός μακριά από μας, στο κέντρο της ομάδας των γαλαξιών Abell2029, που ανακαλύφθηκε το 2009.
Ο IC 1101 απλώνεται σε μια απόσταση 6 εκατομμυρίων ετών φωτός και έχει χιλιάδες φορές μεγαλύτερο όγκο από τον γαλαξία μας.

Η μεγαλύτερη τρύπα
Δεν αναφερόμαστε σε μαύρη τρύπα, αλλά σε μια τεράστια έκταση αχανούς σκότους. Μεταξύ των γαλαξιών μεσολαβούν τεράστια κενά και το μεγαλύτερο από αυτά ανακαλύφθηκε το 2007 – είναι πάρα πολύ μεγάλο - περίπου ένα δισεκατομμύρια έτη φωτός. Μια εξωπραγματική ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για ένα ίχνος που άφησε η στενή επαφή του σύμπαντος με ένα άλλο σύμπαν.

Το μεγαλύτερο άστρο
Μάλλον είναι ένα άστρο που ονομάζεται VY Canis Majoris (Μέγας Κύων), 5000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στο οποίο χωράνε 8 δισεκατομμύρια ήλιοι. Έχει διάμετρο περίπου 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα που τον τοποθετεί σε μια χούφτα άστρων που φέρουν τον τίτλο του κόκκινου υπεργίγαντα. Η εκτιμήσεις αυτές πάντως αμφισβητούνται.
www.newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου