22/3/11

Νέα Όρια Στην Παραγωγή του Higgs Μποζονίου Από τον Τevatron

Νέα αποτελέσματα από τα δύο πειράματα στον συγκρουστήρα Τevatron δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Τα πειράματα CDF και DZERO πρόσθεσαν νέα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες και επανέλαβαν την ανάλυσή τους σε συνδυασμό.
Όπως συμβαίνει κάποιες φορές, τα αποτελέσματα δεν προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη φορά. Οι αναλύσεις δε βελτιώθηκαν και τα πρόσθετα δεδομένα έδειξαν μια στατιστική διακύμανση η οποία δεν επέτρεψε να διατηρηθεί ένα μεγαλύτερο διάστημα αποκλεισμού.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα νέα αποτελέσματα, σ’ένα γράφημα που εδώ και αρκετό καιρό μου αρέσει να αποκαλώ “Brazil band plot”. Το γράφημα δείχνει το όριο της συχνότητας παραγωγής σε σχέση με τη μάζα του μποζονίου. Η Συχνότητα, όπως συνηθίζεται, είναι σχετική της παραγωγής του Στάνταρ Μοντέλου. Γι’αυτό, οι μάζες που το όριο τους είναι κάτω από τη γραμμή με την ένδειξη “1″ αποκλείονται.
Το αποτέλεσμα είναι πως το Higgs μποζόνιο αποκλείεται στο διάστημα 158/173 GeV. Προηγουμένως, ο Τevatron είχε αποκλείσει το διάστημα 158/175 GeV, χρησιμοποιόντας 20 τις εκατό λιγότερα δεδoμένα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε ένα άλλο άρθρο στο Αγγλικό μου μπλογκ 
Tommaso Dorigo
 qdepizwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου