9/3/11

Voyager: πολύ σκληρό για να πεθάνει

To διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA συγκεντρώνει ακόμη στοιχεία - με τη συσκευή Low Energy Charged Particle - χρήσιμα για την μελέτη του ηλιακού ανέμου. Η συσκευή που φέρει το Voyager θα λειτουργήσει σαν "ανεμοδείκτης" και θα δείξει ποια είναι η κατεύθυνση του ηλιακού ανέμου στην περιοχή. Μάλιστα το σκάφος πραγματοποίησε και τους κατάλληλους ελιγμούς για τον σκοπό αυτό. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή το Voyager 1 απέχει 17,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, η επικοινωνία με αυτό παρουσιάζει μια καθυστέρηση 16 ωρών.
To Voyager 2 εκτοξεύθηκε στις 20 Αυγούστου του 1977, ενώ το Voyager 1 λίγες μέρες αργότερα εκτοξεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977. Σκοπός τους ήταν η εξερεύνηση του πλανητικού μας συστήματος. Στις 7 Μαρτίου (πριν από δυο ημέρες) το Voyager 1 απείχε 17,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο, ενώ το Voyager 2, έχοντας διαφορετική τροχιά, 14,2 δισεκατομύρια χιλόμετρα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια περιοχή που ονομάζεται Ηeliosheath και πλησιάζουν την Ηλιόπαυση (Heliospause) που αποτελεί το όριο μεταξύ της ηλιόσφαιρας με την μεσοαστρική ύλη. Η Ηλιόπαυση θεωρείται το πραγματικό όριο του ηλιακού μας συστήματος.
www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου