3/4/11

Γαλαξιακός κανιβαλισμός

Άστρα που περιστρέφονται με "λάθος τρόπο" στην καρδιά του γαλαξία μας αποτελούν πιθανόν τα απομεινάρια ενός άλλου γαλαξία που "φαγώθηκε" από τον δικό μας.
Οι αστρονόμοι έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι στην καρδιά κάποιων γαλαξιών κάποια άστρα περιστρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με άλλα γειτονικά άστρα. Μια ερμηνεία είναι ότι τα άστρα αυτά ήταν μέρος ενός μικρότερου γαλαξία που απορροφήθηκε, αλλά δεν υπήρχαν ισχυρά επιχειρήματα για να στηριχθεί αυτή η υπόθεση. Όμως τώρα σύμφωνα με τον Kaj Kolja Kleineberg του πανεπειστημίου της Τενερίφης στην Ισπανία, ενισχύεται η θεωρία του γαλαξιακού κανιβαλισμού.
Ο Kleineberg και συνεργάτες του μέτρησαν το φάσμα του φωτός που εκπέμπουν τα άστρα του γαλαξία NGC 1700, ένας ελλειπτικός γαλαξίας 160 εκατομμύρια έτη φωτός από εμάς.
Ο γαλαξίας NGC 1700 από το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra 
Έτσι διαπίστωσαν ότι τα άστρα του πυρήνα φαίνονται νεώτερα απ' αυτά που βρίσκονται σε εξωτερικές περιοχές - γεγονός που δεν έπρεπε να ισχύει αν τα άστρα είχαν "γεννηθεί" στον ίδιο γαλαξία. Τα άστρα στην καρδιά του γαλαξία που έχουν την "σωστή" τροχιά περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων στοιχείων, γεγονός που δεν ισχύει για τα άστρα στο εσωτερικό του γαλαξία NGC 1700. Τούτο ενισχύει επίσης την άποψη ότι αποτελούσαν μέρος ενός μικρότερου γαλαξία.
newscientist.com - arxiv.org - chandra.harvard.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου