28/5/11

Ο πλανήτης Αρης είναι στην... Ισπανία

Εικονικές αποβάσεις και πειράµατα στην... εξωγήινη κοιλάδα του ποταµού Ρίο Τίντο στη Νότια Ισπανία
Στην «αρειανή» κοιλάδα,οι επιστήµονες προσπαθούν να µην αφήνουν ίχνη. Αλλωστε, κάθε διαστηµική αποστολή που φτάνει σε έναν πλανήτη είναι αποστειρωµένη απόοποιονδήποτε µικροοργανισµό. Θα ήταν λοιπόν µεγάλη απογοήτευση αν εντοπιζόταν κάποιο βακτήριο... λαθρεπιβάτης από τη Γη


Η κοιλάδα του ποταµού Ρίο Τίντο στη Νότια Ισπανία είναι το αγαπηµένο µέρος των ευρωπαϊκών διαστηµικών υπηρεσιών. Με φόντο τα κόκκινα νερά του ποταµού και το ερυθρό από την οξείδωση έδαφος, οι επιστήµονες πραγµατοποιούν… εικονικές αποβάσεις στον Αρη µε σκοπό να δοκιµάσουν την αξιοπιστία του εξερευνητικού τους εξοπλισµού. Πριν από λίγες ηµέρες µάλιστα, όσοι τουρίστες βρέθηκαν σ’ αυτήν την περιοχή της Ανδαλουσίας για να απαθανατίσουν την «εξωγήινη» κοιλάδα νόµισαν ότι παρακολουθούσαν γυρίσµατα ταινίας επιστηµονικής φαντασίας.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός ∆ιαστήµατος....
είχε στείλει εκεί για δοκιµές το «Ευρωµπότ» – είναι όχηµα στο µέγεθος ανθρώπου, µε δύο βραχίονες και κατευθυντήριες κάµερες – το οποίο σχεδιάστηκε για να επιτελεί «πολύ δύσκολες και πολύ επικίνδυνες αποστολές», όπως ανέφερε στην εφηµερίδα «Independent», o Φίλιπ Σκούνεγιανς, επικεφαλής του Γραφείου Ροµποτικών Προγραµµάτων του Οργανισµού. Στο ίδιο.. πλατό, η υπηρεσία Austrian Space Forum, δοκίµαζε το τελευταίο της επίτευγµα που είναι µια διαστηµική στολή βάρους 45 κιλών (λέγεται Aouda X), η οποία έχει ενσωµατωµένους υπολογιστές, αισθητήρες και συστήµατα αερισµού.
Η πρωτότυπη διαστηµική στολή Aouda X ζυγίζει 45 κιλά (στη γήινη ατµόσφαιρα). Μεταξύ άλλων, περιλαµβάνει και ειδικούς αισθητήρες για να καταγράφει την καταπόνηση που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισµός σε αντίξοες συνθήκες. Οι επιστήµονες που δοκίµασαν αυτή τη στολή, στην αλλόκοτη κοιλάδα του ποταµού Ρίο Τίντο, πραγµατοποίησαν διάφορες εργασίες όπως θα έκαναν αν βρίσκονταν στον Αρη. Ανάµεσά τους, το σκάψιµο του εδάφους για να λάβουν δείγµατα
Η κοιλάδα του ποταµού Ρίο Τίντο είναι µία από τις περίπου 20 πιο παράξενες περιοχές στον πλανήτη µας, από την έρηµο της Αριζόνας µέχρι την ηφαιστειακή περιοχή Κράφλα στην Ισλανδία. Πρόκειται για εκτάσεις, των οποίων η όψη καιεν µέρει η γεωλογική σύσταση θυµίζουν έντονα εξωγήινο τοπίο.
Ειδικότερα η λεκάνη που διασχίζει ο συγκεκριµένος ποταµός µοιάζει µε τον Κόκκινο Πλανήτη, επειδή διαθέτει µεγάλες συγκεντρώσεις ορυκτών όπως θείο, σίδηρο και χαλκό, τα οποία επίσης βρίσκονται σε αφθονία στην επιφάνεια του Αρη.
«Ο σίδηρος είναι το µέταλλο εκείνο που προσδίδει στον Αρητην ερυθρά απόχρωση» λέει ο Γκένοτ Γκρέµερ, αξιωµατούχος τουΕρευνητικού Προγράµµατος Polaris στο Ινσµπρουκ και προσθέτει ότι «ένα µεγάλο µέρος της επιφάνειας του πλανήτη έχει οξειδωθεί».
Η πλούσια σε ορυκτά µεταλλεύµατα κοιλάδα του ποταµού είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των µεταλλωρύχων από την αρχαιότητα. Ολη αυτή η έντονη µεταλλευτική δραστηριότητα δεν φαίνεται να είναι άσχετη µε το γεγονός ότι και ο ίδιος ο ποταµός είναι εξαιρετικά όξινος καθώς το PH του είναι 0,7 αντί για 7 που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι.
Επιστήµονας που συµµετέχει στις δοκιµές, πλησιάζει ένα όχηµα µε το όνοµα «Φιλέας». Τέτοια οχήµατα (τύπου ρόβερ) έχουν ήδη αποσταλεί στον Κόκκινο Πλανήτη και έχουν λάβει βγάλει εντυπωσιακές φωτογραφίες από την επιφάνειά τους. Είναι εξοπλισµένα µάλιστα µε όργανα που κάνουν αναλύσεις στο έδαφος
Ωστόσο ένα ειδικό είδος βακτηρίων έχει καταφέρει να επιβιώσει σ’ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, όπως φάνηκε από σχετική έρευνα ειδικών απότη Μαδρίτη. Κατά τον κ. Γκρέµερ, ο ποταµόςαποτελεί ένα χαρακτηριστικόπαράδειγµα για το πώς ενδεχοµένως έµοιαζε ο Αρης πριν από 3,5 δισεκατοµµύρια χρόνια. «Εποµένως οτιδήποτε µαθαίνουµεγια τη ζωήαπό τις ερευνητικές εργασίες που κάνουµε στην κοιλάδα του ποταµού µπορεί να αποτελέσει έναν οδηγόγια το πώς να κινηθούµε όταν φθάσουµε στον Αρη».
Στην «αρειανή» κοιλάδα,οι επιστήµονες προσπαθούνναµηναφήνουνίχνη. Αλλωστε, κάθε διαστηµική αποστολή που φτάνει σε έναν πλανήτη είναι αποστειρωµένη απόοποιονδήποτε µικροοργανισµό. Θα ήτανλοιπόν µεγάλη απογοήτευση ανεντοπιζότανκάποιοβακτήριο... λαθρεπιβάτης από τη Γη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ - www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου