23/7/11

Υποψίες (ξανά...) ανίχνευσης του σωματιδίου Higgs

Υποψίες για την ανίχνευση του σωματιδίου που θεωρείται ότι «δίνει» μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια – ανακοίνωσαν ερευνητές από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN.
Σε ομιλίες τους την Παρασκευή 22 Ιουλίου, φυσικοί που ανήκουν στις ομάδες των δυο τεράστιων ανιχνευτών ATLAS και CMS, ανέφεραν ότι στα δεδομένα τους υπάρχουν στοιχεία παρουσίας του «σωματιδίου του Θεού», αλλά είναι ακόμη νωρίς για να αποφανθούν με βεβαιότητα ότι οφείλονται στο σωματίδιο Χιγκς. Πιθανόν να είναι στατιστικές διακυμάνσεις στα δεδομένα ή κάποια ψεγάδια στα υπολογιστικά μοντέλα.
Ο ανιχνευτής ATLAS βρήκε μια αναπάντεχη αφθονία ζευγών μποζονίων W (φορείς της ασθενούς αλληλεπίδρασης), με ενέργειες μεταξύ 120 με 140 GeV (γίγα-ηλεκτρονιοβόλτ) . Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα σωματίδιο Higgs με μάζα στο εύρος των παραγόμενων μποζονίων. Η ομάδα του ATLAS ανέφερε επίσης ότι παρατήρησε μικρότερο πλεόνασμα σε ζεύγη φωτονίων και μποζονίων Ζ (επίσης φορείς της ασθενούς αλληλεπίδρασης) που μπορεί να οφείλονται σε διασπάσεις Higgs. Όμως η στατιστική ακρίβεια των δεδομένων δεν είναι ακόμη ικανοποιητική.
Ο άλλος ανιχνευτής στον LHC, ο CMS, βρήκε παρόμοιο φάσμα μεταξύ 130 και 150 GeV...
physicsforme.wordpress.com

Δείτε το βίντεο: Τι είναι το μποζόνιο Higgs;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου