18/8/11

Οι φλόγες των κεριών περιέχουν εκατομμύρια μικροσκοπικά διαμάντια

Από τι συνίσταται η φλόγα ενός κεριού;
Οι φλόγες των κεριών περιέχουν εκατομμύρια μικροσκοπικά διαμάντια. Ο ερευνητής Wuzong Zhou, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία, ανακάλυψε ότι κατά την καύση της φλόγας ενός κεριού παράγονται περίπου 1,5 εκατομμύρια νανοσωματίδια διαμαντιού ανά δευτερόλεπτο.
Dr Zhou χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική δειγματοληψίας για να αφαιρέσει τα νανοσωματίδια από τη φλόγα και διαπίστωσε ότι αποτελούνταν από τις τέσσερις γνωστές μορφές άνθρακα – τα οποία στη συνέχεια καίγονται. Αυτό τον εξέπληξε διότι η κάθε μια από αυτές τις μορφές δημιουργείται κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Dr Zhou η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια φθηνότερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον μέθοδο κατασκευής διαμαντιών.
Το πρώτο κερί εφευρέθηκε στην Κίνα πριν από 2.000 χρόνια και ναι μεν ήταν γνωστό ότι η φλόγα του κεριού σε γενικές γραμμές προκαλείται από την καύση των οργανικών ουσιών του κεριού, που παράγει διοξείδιο του άνθρακα και νερό, αλλά η ακριβής διαδικασία δημιουργίας και η σύστασή της ήταν ένα μυστήριο μέχρι τώρα. Μέχρι την ανακάλυψη των νανοσωματιδίων διαμαντιού, καθώς επίσης και των νανονοσωματιδίων άλλων μορφών άνθρακα όπως του φουλερενίου, του γραφίτη και άμορφου άνθρακα.
Πάντως ένα είναι σίγουρο. Αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπαμε το φως των κεριών.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη αυτή είχε «προβλεφθεί» πριν από 150 χρόνια από τον φυσικό Μάικλ Φαραντέι (Faraday), γνωστό από την τεράστια προσφορά του στον ηλεκτρομαγνητισμό.
Σε μια διάλεξη σχετική με την χημεία του κεριού – η οποία στη συνέχεια δημοσιεύθηκε – ανέφερε ότι το φως των κεριών, έχει τη λαμπερή ομορφιά του χρυσού και του αργύρου, και την ακόμα μεγαλύτερη λάμψη των κοσμημάτων όπως το ρουμπίνι και το διαμάντι. Αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να ξεπεράσει από μόνο του την λαμπρότητα και την ομορφιά της φλόγας.
telegraph.co.uk - independent.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου