29/9/11

Το φως από σμήνη γαλαξιών επιβεβαιώνει τη θεωρία της σχετικότητας

Ερευνητές ανάλυσαν το φως από 8000 σμήνη γαλαξιών για να ελέγξουν τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας
Είναι γνωστό ότι η μετατόπιση προς το ερυθρό του φωτός των γαλαξιών οφείλεται στο φαινόμενο Doppler, εξαιτίας της ταχύτητας απομάκρυνσης των γαλαξιών σε σχέση με εμάς. Το φαινόμενο αυτό περιγράφει ο νόμος του Χάμπλ (Hubble)που αποτελεί και την απόδειξη ότι το Σύμπαν διαστέλλεται.
Όμως σύμφωνα με την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και η βαρύτητα μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση προς το ερυθρό.
Η βαρυτική μετατόπιση στο ερυθρό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1960 από τους Pound και Rebka, σε ένα επίγειο πείραμα που πραγματοποίησαν χρησιμοποιώντας «εξωτικές» τεχνικές. Επιπλέον, ο Brault με έναν ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό κατάφερε να παρατηρήσει τη μετατόπιση στο ορατό φάσμα του Ήλιου.
Ο Radek Wojtak, μαζί με τους Steen Hansen και Jens Hjorth, από το Κέντρο Σκοτεινής Κοσμολογίας του Ινστιτούτου Niels Bohr στην Κοπεγχάγη, έλεγξαν την βαρυτική μετατόπιση προς το ερυθρό σε συμπαντική κλίμακα.
Ανέλυσαν το φως γαλαξιών από περίπου 8.000 σμήνη γαλαξιών. Τα σμήνη των γαλαξιών είναι συσσωρεύσεις χιλιάδων γαλαξιών, εξαιτίας της βαρύτητάς τους.
Αυτή η βαρύτητα επηρεάζει και το φως που εκπέμπουν οι γαλαξίες στο διάστημα.
Οι αστρονόμοι ανέλυσαν το φως των γαλαξιών που βρίσκονται στο μέσον των σμηνών και το φως εκείνων που βρίσκονται στην περιφέρεια.
Τα δεδομένα των παρατηρήσεων συμφωνούν με τις θεωρητικές προβλέψεις της Σχετικότητας
Η ερυθρή μετατόπιση του φωτός που προέρχονταν από γαλαξίες στα κέντρα των σμηνών ήταν εντονότερη. Παίρνοντας υπόψιν την συνολική μάζα του σμήνους των γαλαξιών και χρησιμοποιώντας τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι δυνατό να υπολογιστεί η ερυθρά μετατόπιση που αναμένεται για τις διάφορες θέσεις των γαλαξιών.
Αποδείχθηκε πλήρης συμφωνία μεταξύ των παρατηρήσεων και των θεωρητικών υπολογισμών, επιβεβαιώνοντας έτσι για άλλη μια φορά την θεωρία της Σχετικότητας.
physicsforme.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου