4/10/11

Αστροφωτογράφηση για αρχαρίους

Όταν η Αφροδίτη συνάντησε τη Σελήνη (φωτό: Tilemachos M. Athanasiadis)
(....) Πολλοί είναι της άποψης ότι ο αρχάριος στην αστροπαρατήρηση δεν μπορεί ή δεν πρέπει να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία από νωρίς ... αλλά πρέπει να ξεκινήσει με στήριξη dobson και μετά «βλέπει τι θα κάνει»…

Ποτέ δεν πίστεψα και δεν πιστεύω σε αυτή την άποψη και θέλω να παρουσιάσω τα επιχειρήματα μου και την προσωπική μου εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα η οποία πιστεύω ότι θα είναι αρκετά διδακτική για πολλά άτομα, και θα μπορέσουν να δουν και μια άλλη άποψη εκτός του «Πάρε dob, παρατήρησε και αν σου αρέσει το ανεβάζεις σε ισημερινή».

Αρχικά να τονίσω ότι η άποψη για το dob για αρχή, είναι πολύ καλή και σε καμία περίπτωση δεν την αντιμάχομαι. Προσωπικά θα πρότεινα dobsonian τηλεσκόπια σε αρχαρίους οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με αστροφωτογραφία. Πολλοί προτιμούν απλά να παρατηρούν το μεγαλείο του ουρανού. Τώρα θα μου πείτε, μπορεί να κολλήσουν το μικρόβιο αργότερα, αυτό όμως είναι άλλη ιστορία.

Ας έρθουμε τώρα στον αρχάριο που θέλει να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία.
Θέλει εκτός από παρατήρηση να «καταγράφει» στο φιλμ ή στο ccd τα φωτόνια που παρατήρησε. Θέλει κάτι για να θυμάται. Δεν μιλάω σε καμία περίπτωση να βγάλει μια εξαίσια φωτογραφία. Η φωτογραφία ενός αρχαρίου μπορεί να μην είναι καν άξια σχολιασμού σε ένα άλμπουμ στο ιντερνέτ αλλά για τον αρχάριο είναι
«Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ!!!» και αυτό της δίνει μεγάλη αξία.

Προσωπικά από τότε που ξεκίνησα, ΠΟΤΕ δεν διαχώρισα την παρατήρηση από τη φωτογράφηση!!!
Και αυτή είναι η νέα ιδέα που θέλω να περάσω.
Τοποθετώ πλέον τη «φωτογραφική μηχανή κάθε είδους» στο βασικό εξοπλισμό ενός τηλεσκοπίου και εισάγω την έννοια του
Ε.ΠΑ.Φ.Ο. (ερασιτέχνη παρατηρητή-φωτογράφο του ουρανού).

Προχωρώ σε αυτή τη κίνηση γιατί από την αρχή θεωρούσα ότι πρέπει να μου μένει και κάτι χειροπιαστό μετά από μια παρατήρηση μου, εκτός των ωραίων αναμνήσεων ή κάποιων πρόχειρων σημειώσεων.

Γιατί λοιπόν ο αρχάριος να μην δοκιμάσει το χέρι του στην αστροφωτογραφία με τον ίδιο τρόπο που θα δοκιμάσει να χειριστεί ένα τηλεσκόπιο, να σκοπεύσει μέσα από τον ερευνητή, να εστιάσει κλπ. Για τον αρχάριο όλα είναι πρωτόγνωρα. Από την εστίαση, μέχρι το πώς κινείται το τηλεσκόπιο, γιατί λοιπόν να του στερήσουμε τη χαρά να δει πως είναι να προσπαθεί να φωτογραφήσει αυτό που βλέπει;

Και τώρα ερχόμαστε στον αντίλογο που λέει «μα πως θα μπορέσει να φωτογραφήσει π.χ. ένα DSO;»
Και απαντώ με ένα άλλο ερώτημα:
Γιατί ποιος αρχάριος μπόρεσε να βρει και να παρατηρήσει ένα DSO στη πρώτη βραδιά παρατήρησης του; Τα πάντα γίνονται σταδιακά. Μπορεί λοιπόν να μην μπορέσει ο αρχάριος να φωτογραφήσει ένα DSO αλλά θα μπορέσει έναν αστερισμό! Το δεύτερο βράδυ θα εντοπίσει έναν πλανήτη, θα τον παρατηρήσει με το τηλεσκόπιο του και θα τον φωτογραφήσει με μια απλή μηχανή σε τρίποδο. Δεν θα εμφανιστούν λεπτομέρειες αλλά στη φωτογραφία θα φαίνεται μια λαμπρή κουκίδα που θα είναι ο πλανήτης που παρατήρησε. Αυτό, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, συναρπάζει!!

Κάποιος άλλος θα έλεγε ότι τουλάχιστον για DSO ο αρχάριος δεν έχει καμία ελπίδα να το φωτογραφήσει. Και εγώ θα απαντούσα ότι και για ΠΟΛΛΑ DSO δεν θα γνωρίζει καν την ύπαρξη τους μέχρι να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του σε ίντσες. Με τον ίδιο τρόπο ο αρχάριος δεν θα μπορέσει να φωτογραφήσει στην κύρια εστία κάποιο DSO μέχρι να πάρει κάτι ανώτερο σε εξοπλισμό, αλλά θα το φωτογραφίσει piggyback.

Ένας ΕΠΑΦΟ αναπτύσσει σταδιακά τις ικανότητες του στη παρατήρηση και στη φωτογράφηση ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον απλό παρατηρητή με dob ο οποίος αναπτύσσει μόνο την ικανότητα του στη παρατήρηση. Και ξανά λέω ότι αυτό δεν είναι καθόλου κακό αν ο αρχάριος δεν θέλει να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία. Αν θέλει όμως, γιατί να μην δοκιμάζει από την αρχή; Γιατί δηλαδή ενώ είναι αρχάριος, να δοκιμάζει να βρει κάποιο αμυδρό DSO και να μην δοκιμάσει να κάνει μια piggyback φωτογράφηση; Ποια η διαφορά; Και τα δύο του φαίνονται το ίδιο πρωτόγνωρα και συναρπαστικά..

Εύκολα μπορεί να ξεκινήσει κανείς με τα ίδια σχεδόν χρήματα που θα έδινε για ένα dobsonian.

Tι θα χρειαστεί λοιπόν από εξοπλισμό ένας αρχάριος ΕΠΑΦΟ.

2 είναι τα βασικά μέρη του εξοπλισμού.

Πρώτον ένα τηλεσκόπιο σε ισημερινή στήριξη, σχετικά στιβαρή,(καλύτερα με διόπτρα και μοτέρ). Δεν μιλάω για τις βαριές στιβαρές στηρίξεις οι οποίες ξεφεύγουν αρκετά και σε τιμή αλλά για μια του τύπου EQ3-2.

Δεύτερον μια φωτογραφική μηχανή, θα την έλεγα καλύτερα έναν καταγραφέα φωτονίων ώστε να συμπεριλάβω οτιδήποτε καταγράφει φως από μια ζενίτ ή μια compact ως μια CCD.

Το τι είδους τηλεσκόπιο και τι είδους καταγραφέα φωτονίων θα πάρει ο καθένας εξαρτάται από το τι ενδιαφέρει περισσότερο τον καθένα. Το θέμα είναι ότι με όχι πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που θα έδινε κάποιος για ένα dob μπορεί να έχει έναν εξοπλισμό με τον οποίο θα μπορεί να παρατηρεί, να φωτογραφίζει και ταυτόχρονα να μυείται στο χώρο της αστροφωτογραφίας και φυσικά σταδιακά να εξελίσσεται!!

Παραδείγματα συνδυασμών των δυο τμημάτων του εξοπλισμού; Άπειρα.
π.χ.
Με ένα απλό κατοπτρικό σε ισημερινή και μια ζενίτ με φιλμ, ο ΕΠΑΦΟ μπορεί να παρατηρήσει πλανήτες, ήλιο, σελήνη και λαμπρά DSO και ταυτόχρονα να φωτογραφίσει σε τρίποδο star trails, αστερισμούς και πλανήτες καθώς μετακινούνται
από τον ένα αστερισμό στον άλλο. Επίσης μπορεί να δοκιμάσει Piggyback,
και φυσικά φωτογράφηση κύριας εστίας τη σελήνη ή τον ήλιο.

Και τι κερδίζει από όλα αυτά;

Εκτός από τη χαρά της δημιουργίας που στην περίπτωση της αστροφωτογραφίας είναι τεράστια μαθαίνει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει κάποιος για να βγάλει φωτογραφίες του ουρανού. Μαθαίνει το τι δουλειά κάνει η ισημερινή στήριξη και γιατί πρέπει να είναι στιβαρή και τα τόσα άλλα μυστικά που δεν θα είχε ιδέα καν για την ύπαρξη τους αν μετά από κάποια χρόνια παρατήρησης με ένα dobson βρισκόταν μπροστά σε μια ισημερινή και προσπαθούσε να φωτογραφήσει. Το dobson είναι πιο εύκολος δρόμος σίγουρα, αλλά με την ευκολία του θυσιάζεται η μαγεία και η χρησιμότητα της ισημερινής που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ στην αστροφωτογραφία.

Αυτή λοιπόν είναι μια πορεία που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας αν έχει διάθεση εκτός από παρατήρηση να καταγράφει και αυτά που παρατηρεί στο επίπεδο που μπορεί βέβαια και σταδιακά μέσω της εμπειρίας πρώτον και της αναβάθμισης του εξοπλισμού δεύτερον να μπορέσει να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για προσωπική ευχαρίστηση και ψυχική πληρότητα!!!

Με λίγα λόγια να ασχολείται με κάτι που αγαπάει και αυτό να τον γεμίζει..
Tilemachos M. Athanasiadis - physicseyes.blogspot.com
Ο Τηλέμαχος Αθανασιάδης είναι φοιτητής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ένας από τους administrators του The Greek Physics Forum (http://www.physicsforum.gr) - ένα φόρουμ για όλους τους Έλληνες που ασχολούνται με τη Φυσική, από καθηγητές πανεπιστημίου και φοιτητές μέχρι μαθητές και απλούς ενδιαφερόμενους. Το φόρουμ υποστηρίζει LaTeX για τη συγγραφή μαθηματικών στις δημοσιεύσεις και τα μέλη του είναι οργανωμένα σε ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο που έχει καθένας στη φυσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου